Dodaj do ulubionych

Mam pytanie- tabletki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 21:57
Z którą z Was, gdy decydowałyście się wybierać tabletki, ginekolog przeprowadził wywiad,np. o przebyte choroby,o choroby w rodzinie, mówił o przeciwskazaniach? Dlaczego pytam? Moja młodsza siostra (30+)miała w wyniku zakrzepicy zawał mózgu, stan był krytyczny, jej powolna poprawa zdrowia uważana jest przez neurologów za cud.Nawet nie wyobrażacie sobie, co przeżywaliśmy. Szokiem była dla mnie i jej męża rozmowa z neurologiem, że powodem zakrzepicy i całej choroby były tabletki! Okazało się, że w jej i moim wypadku nigdy nie powinna ich brać, bo gdy w rodzinie były przypadki raka, wylewów, problemów z krzepliwością jest to bezwzględne przeciwskazanie do brania tabsów.I wiecie co? Najgorsze, że tego dowiedziałam się od neurologasad
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:17
      dorzuciłabym też pytanie o palenie - jak wiadomo, papierosy i pigułki to szansa
      na zakrzepicę wzrastająca wielokrotnie; a dziewczęta palą, palą, palą wink, choć
      o tym można dowiedzieć się nawet z ulotki, jeśli tylko komuś chciałoby się ją
      przeczytać
      • Gość: starsza siostra Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 22:37
        Obawiam się,że mało kto czyta te ulotki, a jeszcze mniej w nie wierzysad pewnie myślą,że to ich nie dotyczy.Mnie przygnębia cała ta sytuacja, dobrze,że siostra żyje i baaaardzo powoli wraca do zdrowia.
        • Gość: mka Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.07, 12:59
          mnie lekarz pytal ale to i tak nie jest pewne na100 % czy nie wystapia podobne
          powiklania wlasnie np. spowodowane paleniem
    • lilith76 Re: Mam pytanie- tabletki 17.01.07, 13:13
      Ginekolog nic nie mówił, ale zanim zaczęłam je brać poczytałam w internecie, zrobiłam podstawowe badania i przewałkowałam ulotkę.
      • Gość: rebecka Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.e-wro.net.pl 17.01.07, 13:35
        lekarze niestety działają na korzyśc firm farmaceutycznych a nie pacjentek,
        fakt ulotki trzeba czytać, ale żeby sie dostać do ulotki musisz mieć kupione
        tabletki,a lekarz powinien o tym ryzyku poinformowac przed tym zakupem i gdy
        jest ryzyko zaproponowac inna forme antykoncepcji
        • Gość: m Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:19
          Swoje robią też kolorowe pisemka, które pokazują tylko same pozytywy (np. jesteś trendy, nowoczesną kobietą, świadomą itp.),jeszcze nie zdarzyło mi się w tzw. kobiecej, kolorowej prasie przeczytać krytycznego artykułu na ten temat.Bo przecież firmy farmaceutyczne to sponsorzy. Wszystko to zakłamanie i tyle.
    • Gość: kasik Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 19:41
      ja nie mialam robionych żadnych badań a lekarz o nic nie pytał a tabletki lykam
      od 1,5 roku
      • Gość: rebeca Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.e-wro.net.pl 17.01.07, 20:23
        przeczytaj ulotke, jeżeli palisz, masz żylaki i masz powyżej 35 lat to ryzyko
        zakrzepicy jest, ja też biorę tabletki ale jestem dużo młodsza niż 35 wink i
        zastanawiam się nad inną formą antykoncepcji chociaż tabletki mi odpowiadają, a
        badania poziomu hormonów robiłam na własny koszt
        • Gość: kasik Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 12:40
          droga rebeko : nie palę , nie mam żylaków, mam 29 lat,a na badania poziomu
          hormonów chyba sie wybiore
          • Gość: b Re: Mam pytanie- tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 18:57
            Warto mieć świadomość wszelkich konsekwencji brania piguł,chodzi o to, by wybór był świadomy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka