Dodaj do ulubionych

Krew w kale....?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:42
witam
Mam 21 lat(jeszcze nie ukonczone).W pazdzierniku zeszłego roku, dopadla mnie
grypa jelitowa-przynajmniej tak to mozna sobie wyobrazic, bo lekarze
(internista i gastrolog) nie umieli jednoznacznie powiedziec. Nie jadłam 4
dni, miałam mdłosci, wymioty, bolał brzuch, biegunka. Wtedy po raz pierwszy na
papierze toaletowym zobaczylam slad krwi, był niewielki, krew swieza, jakbym
co dopiero ukluła sie igła w palec. Przestraszyłam sie i poszłam do lekarza.
Internista zapisał stos leków poczawszy od tych na wrzody a skonczywszy na
kroplach ojca grzegorza. skonsultowałam sie z gastrologiem, on kazał nie
stosowac tych lekow i stwierdzil ze nie mam wrzodów ani nic takiego.
Dodam że jestem bardzo nerwowa osoba, przejmuje sie wszystkim co powoduje u
mnie klika powodów do stresu dziennie. Objawy tej grypy przeszły samoistnie,
ale pozniej raz w miesiacu (przed miesiaczka 4-5 dni) mialam znow mdlosci i
nie mogłam nic jesc. To było notoryczne, co miesiac, moglam nawet nastawiac
zegarek. biore tabletki antykoncepcyjne-mercilon. W zeszlym cyklu musiałam
wziasc Postinor, od tej pory nie mam mdłosci przed miesiaczka.
Czasem sporadycznie (moze raz na 2 tyg albo ostatnio to nawet raz na miesiac)
pojawiał sie slad krwi na papierze toaletowym( tylko wtedy gdy mocno
"napinałam" miesnie).
Dzis było podobnie, w sumie juz od wczoraj czułam ze potrzebuje do lazienki,
ale jakos to odciagałam, nie lubie korzystac z łazienki gdy ktos jest w domu,a
poza domem to nie ma mowysad taka jakas dziwna podswiadomosc. I jak juz
wrocilam z uczelni a zobaczylam ze nikogo nie ma to myk do łazienki,
wyproznilam sie ale... przepraszam za dokładny opis... kiedy "wylatywało" ze
mnie to poczułam ze jeszcze musze i "napielam" sie jeszcze bardziej, wtedy
własnie zobaczyłam slad krwi ale w tym ostatnim "kawałku".
zawsze gdy tak odwlekam pojscie do łazienki, to pozniej przy wyproznieniu
czuje lekki bol.

Nie wiem czy to sa hemoroidy czy moze zapalenie jelitasad boje sie
najgorszegocrying wiem ze powinnam sie zglosic do proktologa ale wolałabym zeby
tym lekarzem była kobieta, bo jakos sie wstydze wypinac tyłek facetowisad

Przepraszam za tak długi post, ale licze na wasze doswiadczenie i odpowiedzi.
Z góry dziekuje
Prosze nie pisac głupich odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Krew w kale....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:49
      no, bardzo długi ten post
      a konkretnie o co pytasz? aaa, o krew przy wypróżnianiu; oczywiście, wizyta u
      proktologa jest wskazana i naprawde mozesz sobie wybrać dowolną płeć
      (aha, masz jakąś straszną nerwicę wypróżnień, doprawdy, takie wstrzymywanie jest
      bardzo szkodliwe)
      • mloda19862 Zapomniałam dodac.... 28.02.07, 21:54
        Wiem ale nie umiem inaczejsad
        Codziennie nosze tez stringi i podmywam sie, czasem 2 razy dziennie, szczegolnie
        po wyproznieniu, moze mam zbyt obtarta ta okolice? Boje sie...sad
        • Gość: ola Re: Zapomniałam dodac.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:08
          dzięki stringom zapewniasz sobie dodatkowo infekcje pochwy
          proponuję ci - oprócz proktologa - serię wizyt u psychologa
          • Gość: Młoda Re: Zapomniałam dodac.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:20
            ola, ja naprawde nie wiem co robicsad boje sie, wiec doszukuje sie przyczyn
            wszedziesad nie moja wina że zostalam tak wychowana,w domu zawsze widzialam ze
            jak sie idzie do kogos to sie korzysta z łazienki w celu siku a nie cos innegosad
            wiem ze to głupie, ale zapadło w swiadomoscsad
            • Gość: J Re: Zapomniałam dodac.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:47
              Młoda, wyluzuj! świeża krew na papierze toaletowym nie świadczy o jakichś
              bardzo poważnych dolegliwościach, jak rak jelita, zapalenie jelita grubego itp.
              Wtedy kał miałby raczej ciemną barwę, nie byłoby widać krwi. Twoje dolegliwości
              najpewniej sa spowodowane przez hemoroidy. Nic dziwnego, że je masz, skoro nie
              wypróżniasz się wtedy, gdy czujesz taką potrzebę, tylko to odwlekasz... Idż do
              proktologa, nawet jeśli to będzie mężczyzna; naprawdę, lekarzowi nie sprawia
              przyjemności wpatrywanie się w te części ciała, obojętnie jakiej jest płci. W
              dodatku dla niego to całkowicie naturalne.
    • Gość: juskaaaaa Re: Krew w kale....? IP: *.ph.ph.cox.net 01.03.07, 04:29
      hej!! ja mialam podobnie tylko bylam przekonana ze to hemoroida wiec leczylam
      sie dostepnymi lekami bez recepty ale nic nie przechodzilo bol nie ustepowal
      wiec wybralam sie do lekarza i sie okazalo sie ze mam pekniety odbyt od
      wewnetrznej strony!?? wiec nic mi nie zostalo tylko operacja bo juz bylo za
      pozno na samozabliznienie.. wiec tak to sie dla mnie skonczylo...smile) powodzenia
      i ja tez proponuje wybranie sie do lekarza bo lepiej wczesniej niz pozniej!!
      • Gość: lila Re: Krew w kale....? IP: *.compower.pl 01.03.07, 10:37
        Wypróżniasz się tylko wtedy jak jesteś sama w domu? Wstydzisz sie swojej
        rodziny? cieżko,cieżko.Najprawdopodobniej masz hemoroidy ,bo Twój stolec jest
        zbyt twardy przez to ,ze go wstrzymujesz.
        Jak masz potrzebę iść do toalety ,kiedy ktoś jest w domu to włącz głosna muzykę
        ,lub tv ;może to odciagnie uwagę od tego ,co robisz w kibelkuwink
        • Gość: Młoda Re: Krew w kale....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 11:26
          Dziekuje wam za wszystkie odp, chce znalezc lekarza proktologa (wolalabym
          kobiete) w krakowie, ale poki co trafiam na facetówuncertain a niestety mam bardzo
          niemiłe doswiadczenia jesli chodzi o lekarzy facetowsad jesli ktoś móglby cos
          poradzic to bardzo prosze i dziekuje
          • Gość: Ann Re: Krew w kale....? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:30
            Rozumiem Cie doskonale, ze to krepujace. Ja z tego samego powodu odwlekam
            wizyte, a nikt wprost nie podal zadnej Pani proktolog. Jesl znajdziesz daj znac
            prosze.
    • toffie Re: Krew w kale....? 12.03.07, 19:42
      Tylko spokój Cię ratuje. Pierwsze co powinnaś zrobić, to udać się do lekarza -
      najlepiej gatroenterologa. Przyczyn Twoich dolegliwości może być wiele.
      Najpeniej (ale nie musi wcale tak być, nie bagatelizuj sprawy) pękają Ci drobne
      żylaki - podrażniasz błonę śluzową suchymi (przetrzymywanymi) masami kałowymi,
      później wypróżniasz się na siłę i kończy się to krwawieniem. Świeża krew w
      stolcu jest tego dowodem.

Czasami przyczyną krwawienia może być jednak polip, który stanowi przeszkodę w
      jelicie. Jego podrażnianie powoduje takie właśnie objawy.

Czasem takie subtelne objawy dają schorzenia nazywane nieswoistymi zapaleniami
      jelit - wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub choroba Leśniowskiego-Crohna.
      Wyklucza się je kolonoskopią i badaniem wycinków.

Możesz jeszcze stosować złą dietę (ubogoresztkową): być może jesz zbyt mało
      razowego chleba, warzyw i owoców, pijesz za mało wody, a za dużo jest w Twojej
      diecie białego chleba, mąki, ryżu łuskanego. To wszystko wpływa na przemianę
      materii. To, że jesteś nerwowa też nie jest bez znaczenia.

Niekiedy, oczywiście bardzo rzadko u osób w Twoim wieku, przyczyną mogą być
      zmiany nowotworowe (nie bałabym się jednak o to, ponieważ musiałabyś mieć
      naprawdę niezdrową dietę i tryb życia, żeby w tak młodym wieku nabawić się
      nowotworu jelita grubego - na tę przypadłość zapadają zwykle mężczyźni po 5o
      roku życia).

Stringi raczej niewiele mają wspólnego z Twoimi przypadłościami, raczej
      skłaniałabym się do wysuszenia błony śluzowej w wyniku zatrzymywania stolca
      (celowego). Tak nie wolno robić - chesz do toalety - idziesz do toalety!!!
      Prosta zasada. Inaczej będziesz miała poważne problemy z zaparciami,
      nietrzymaniem stolca, zapaleniami, bólami brzucha i innymi rewelacjami.
      Defekacji nie powtrzymujemy!!!
      • Gość: Młoda Re: Krew w kale....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 09:11
        Toffie dziekuje za mądra i wyczerpujaca wypowiedz smile skłaiam sie ku tym
        naczynkom, gdyz jak mnie piecze skora w okolicy odbytu i przy wyproznieniu czuje
        bol to pozniej mam troche krwi. Wiec moze to to.
        • ja27-09 Re: Krew w kale....? 13.03.07, 16:01
          Ale Ty się nie skłaniaj, tylko idź do lekarza (gastrolog, proktolog, chirurg).
          Po wczorajszej kolonoskopii sobie pomyślałam, że my kobiety powinnyśmy mieć
          mniejsze opory przed pokazaniem tyłka z racji wizyt u ginekologa. Jak sie trzeba
          rozkrakać, to trzeba... Nie takie widoki lekarze "podziwiają". Wstyd do kieszeni.
        • toffie Re: Krew w kale....? 14.03.07, 21:27
          Ja na Twoim miekscu raczej bym się sama do niczego nie skłaniała. To było tylko
          kilka możliwości zamin, jakie mogą mieć miejsce w Twoim jelicie grubym. Nie
          wyczerpałam nawet 50% możliwości. Dlatego moja osobista rada - idź do lekarza.
          Wybór oczywiście należy do Ciebie, tylko pamiętaj, że zdrowie masz jedno.
    • abc1980 Re: Krew w kale....? 20.03.07, 08:11
      Ja mam 27 lat i własnie zauważyłam wypadające wyrostki czyli hemoroidy!!!
      Jestem przerażona bo myslaąłm że takie przypadłości sa raczej zwiazane z
      pózniejszym wiekiem.
      Nie mam krwi w kale i nie boli przy wypróżnianiu (dosc regularne)ale czasem
      czuje dyskomfort.
      Czy powinnam iść do chirurga, czy do lekarza pierwszego kontaktu?
      A moze to wcale nie hemoroidy?
      • ja27-09 Re: Krew w kale....? 20.03.07, 20:46
        Do lekarza pierwszego kontaktu, który wystawi skierowanie do chirurga,
        proktologa lub gastrologa. hemoroidy to przypadłość każdego wieku, ale
        nieśmiertelne smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka