Dodaj do ulubionych

ciąża a toksoplazmoza

17.03.07, 16:10
Planuję niedługo zajść w ciążę.Powiedziałam o tym pani ginekolog, bo chciałabym się jakoś przygotować. Ona kazała mi jedynie brać kwas foliowy. Nie wiem czy mam robić inne badania między innymi na toksoplazmozę. Czy to jest konieczne? czy zęby też powinnam sprawdzić i ewentualnie wyleczyć?
Obserwuj wątek
    • illa5 Re: ciąża a toksoplazmoza 17.03.07, 16:13
      I jeszcze jedno : czy na toksoplazmozę trzeba mieć skierowanie?
      • Gość: m Re: ciąża a toksoplazmoza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:15
        Zęby na pewno (to zawsze warto zrobić),czasami łatwiej sę psują.
      • kropka.nad.zet toksoplazmoza 17.03.07, 17:30
        nie trzeba miec skierowania, trzeba zapłacic
        • mandy5 Re: toksoplazmoza 17.03.07, 18:59
          Zgadza się to nie jest refundowane badanie, choć według mnie powinno ( mam na
          myśli kobiety planujące ciążę). Powiem tak - ja zrobiłabym to badanie. Wiem co
          mówię, bo toxo przechodziłam i mam świadomość jakie ryzyko niesie ten pasożyt
          ze sobą, oczywiście nie dla ciebie, lecz dla maleństwa. A toxo możesz
          przechodzić bezobjawowo, więc po co ryzykować? Niewiem jak teraz, ale w lipcu
          badanie to kosztowało ok 40 zł.
          Badanie to spokojnie możesz sobie zrobić w sanepidzie.
          • beniusia79 Re: toksoplazmoza 17.03.07, 19:24
            jedno i drugie polecam. badania na toksoplazmoze sa niestety platne. warto
            jednak je zrobic, bedziesz miala potem swiety spokoj. a zeby tez warto
            wyleczyc.
            • natkaa66 Re: toksoplazmoza 17.03.07, 19:52
              Jeśli masz w domu koty to konieczne badanie na toksoplazmozę.Zwierzęta te są
              nosicielami.
              • mandy5 Re: toksoplazmoza 17.03.07, 19:58
                kot może, ale niekoniecznie musi być źródłem zakażenia. Ja złapałam toxo mimo,
                że kotów nie dotykam i mijam je z daleka z prostej przyczyny - nie lubię ich, a
                na mnie trafiło.
                • dianasz Re: toksoplazmoza 22.06.07, 18:14
                  Ja urodziłam dziecko z wrodzoną toxo. Badanie nie tylko przed (to powie ci jaki
                  masz poziom przeciwciał) ale także w trakcie, aby porównać. Ja robiłam na
                  początku ciąży i miałam zerowe, niestety nawet nie wiem kiedy przechorowałam w
                  trakcie i moja córka się zaraziła. Powikłania są bardzo poważne, ale można to
                  leczyć i wtedy rokowania dla dziecka są bardzo dobre, więc polecam. Z kotami to
                  oczywiście schemat myślowy.
                  • Gość: beata Re: toksoplazmoza IP: *.telsat.wroc.pl 22.06.07, 18:53
                    Mam problemy z toxo od dawna i dlatego (jeśli możesz odpowiedzieć): jakie objawy
                    dała toxo twojemu dziecku - czy to coś poważnego?czy tylko fakt ze ma wysokie
                    igg igm???
                    Czy w ciąży wyszło ci że masz wysokie igg i igm -pamiętasz może ich poziom?
    • Gość: szczęśliwa Re: ciąża a toksoplazmoza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 17:11
      w marcu również rozmawiałam z moją lekarką o ciąży, poleciła zrobić toxe i
      badanie na grupe krwi, bo mimo iż znałam swoją grupę nigdy nie robiłam tego
      badania i nie miałam napisane czarno na białym jaka mam grupę. Oprócz tego
      kazała łykać kwas.
      Zastosowałam się do wskazówek odczekałam do końca kwietnia i zaczęliśmy
      starania. Pierwszy miesiąc nic, drugi miesiąc JEST smile Jestem w około 3 tygodniu,
      ale oni liczą jakoś inaczej więc według nich to będzie już 6-7. Do lekarza idę w
      środę, nie mogę się doczekać aż mi potwierdzi tę wiadomość smile
    • Gość: szczęśliwa Re: ciąża a toksoplazmoza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.07, 17:14
      aha zapomniałam dopisać że Tobie życzę równie dużo szczęścia i powodzenia w
      staraniu o maleństwo. Niech żyje świadome macierzyństwo!!!
      • Gość: wiejska baba Re: ciąża a toksoplazmoza- to jest problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.07, 18:43
        zbadaj , jesli trzeba to wylecz i bądz pod kontrola całą ciążę.Mieszkam na
        wsi , mam kontakt ze wszystkimi zwierzętami i nie mam toxo.Natomiast moja
        miastowa koleżanka ma mimo iż nie lubi zwierząt i unika kontaktu.Niestyety nie
        wiedziała...nie bedę Ci pisac złych rzeczy , zastosuj sie do rad i badaj sie a
        bedzie wszystko OK, POWODZENIA
        • zaczek13 Re: ciąża a toksoplazmoza- to jest problem 23.06.07, 21:17
          MI LEKARZ NIE ZLECIŁ TEGO BADANIA W 8 TYG CIĄŻA OBUMARŁA PO FAKCIE ROBIŁAM I
          WYSZŁO MI JAKIEŚ 22 TO PODOBNO DUŻO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka