Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację wyników- wymaz

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 15:48

Dziewczyny!
Odebrałam dzisiaj wynik badania bakteriologicznego wymazu z pochwy, do
lekarza idę dopiero w poniedziałek.
Bardzo ciekawi mnie co oznacza wynik, od dłuższej pory szukam inf. w
internecie, lecz bez powodzeniauncertain
Czy któraś z Was zechciałaby mi coś powiedzieć..?
dziękuję bardzo

oto co jest napisane (jestem zupełnym laikiem w tej sprawie):

hodowla- escherichia coli
ilość: liczne kolonie

Doxcycline- wrażliwy
Trimethoprim+ sulphamethox (biseptol) wrażliwy
Ampicillin oporny
Nitrofurantoin wrażliwy
Amoxcillin+ clavulanic acid oporny
cephadrine wrażliwy cefaclor średnio wrażliwy
cefuroxime średnio wrażliwy
norfloxacin wrażliwy

co to oznacza??
dzięki raz jeszcze.
Obserwuj wątek
    • green_land Re: proszę o interpretację wyników- wymaz 12.04.07, 16:15
      Bakterie coli są w raczej w układzie moczowym. Możliwe, że ma to coś wspólnego
      z twoją higieną, choc niekoniecznie, nie chciałabym Cię urazic.


      \
      NIEBEZPIECZNA PAŁECZKA OKRĘŻNICY O157:H7

      Pałeczka okrężnicy

      Pałeczka okrężnicy (Escherichia coli) jest powszechnie występującą w naszym
      przewodzie pokarmowym bakterią, zazwyczaj nie sprawiającą nam kłopotu, dopóki
      nie namnoży się w pokarmach, które spożyjemy – w mięsie, mleku oraz różnego
      rodzaju ich przetworach.

      Jak się zakażamy?

      Zakażamy się najczęściej jedząc zakażone niedosmażone mięso, mielone mięso
      wołowe – tzwe. tatara, surowe mleko. Szczególnie narażone na nie są osoby,
      które korzystają z ulicznych punktów sprzedaży typu fast-food. Do wywołania
      objawów chorobowych wystarczy około 10-15 drobnoutrojów.

      Uwaga! Zagraża nam nowa odmiana pałeczki okrężnicy

      Jednym z najniebezpieczniejszych drobnoustrojów, które ostatnio wykryto jest
      nowa odmiana, od dawna znanej pałeczki okrężnicy - serotyp O157:H7. Ta odmiana
      pałeczki jest bardzo groźna, głównie ze względu na produkcję niebezpiecznej
      toksyny SLT.

      Jak zakażamy się Escherichią coli O157:H7

      Ten typ bakterii coli jest często składnikiem normalnej flory bakteryjnej
      bydlęcego przewodu pokarmowego. Czasami dostaje się do mięsa wołowego, gdy
      podczas uboju zetknie się z nim zawartość jelit. Ryzyko zakażenia mięsem, które
      jest dokładnie usmażone, jest praktycznie zerowe. Natomiast krwiste befsztyki
      niedokładnie wysmażone kotlety mielone czy hamburgery mogą zawierać zakaźną
      bakterię.

      W USA pamięta się do dzisiaj epidemię która wybuchła w 1993 r

      Zachorowało wtedy ponad 500 osób, spośród których 4 zmarły. Śledztwo
      epidemiologiczne wykryło przycznę - niedosmażone hamburgery z jednej z sieci
      restauracji typu fast food obejmujących cały kraj. Hamburgery były
      przygotowywane w dużych partiach w centrali i rozsyłanych do całej sieci
      restauracji. Dopiero na miejscu były one smażone i jak się okazało,
      niedokładnie a nastepnie podawane.

      Escherichia coli O157:H7 kryje się nie tylko w mięsie.

      Niebezpieczną bakterię znaleziono także w: niepasteryzowanym mleku, jogurcie,
      salami czy nawet w winie z jabłek, które tradycyjnie uważano za bezpieczne
      bakteriologicznie.

      Groźne powikłania zakażenia Escherichia coli O157:H7

      Mikroorganizm wytwarza toksynę SLT Bardzo podobną do toksyny Shigelli.
      Zakażenia Escherichia coli O157:H7 w wyniku produkcji toksyny powodują
      niebepieczne dla zdrowia komplikacje w postaci tzw. zespołu hemolityczno-
      uremicznego (HUS). W jego efekcie u około 10% zakażonych , a najczęściej są to
      dzieci, dochodzi do poważnego uszkodzenia nerek. Osoby, u których wystąpił HUS,
      często do końca życia skazane są na dializy, a nawet mogą wymagać przeszczepów
      nerek.

      Zagrożenie epidemiologiczne świata i Polski?

      W USA, gdzie zakażenia wywoływane przez pałeczkę okrężnicy o serotypie O157:H7
      są dosyć uważnie obserwowane, notuje się kilkanaście epidemii rocznie. Bakterie
      te są też obecne w innych krajach. Kilka lat temu w Japonii wywołały one
      ogromną epidemię, podczas której zachorowało ponad 10 tys. osób. Epidemia
      pochłonęła kilkanaście ofiar śmiertelnych. Prawdopodobnym źródłem zakażenia
      były ryby. Badania prowadzone przez Państwowy Zakład Higieny wskazują na to, że
      ta niebezpieczna pałeczka bywa przyczyną zakażeń pokarmowych również w Polsce.

      Objawy zakażenia Escherichia coli O157:H7

      Charakterystycznymi objawami są wymioty oraz bolesna, często krwawa biegunka.
      Objawy występują po 12-72 godzinach od spożycia zakażonej potrawy i utrzymują
      się do 10 dni. Pacjenci często wymagaja hospitalizacji. Zatrucia mogą prowadzić
      do poważnych uszkodzeń nerek.

      Poszukaj więcej w googlach











Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka