Dodaj do ulubionych

trądzik - leczenie hormonalne

11.05.07, 16:24
Już dwa miesiące smaruję się przepisanymi przez lekarza preparatami - efekty
minimalne lub żadne. Zastanawiam się nad leczeniem hormonalnym.
Może ktoś tak miał i po przyjmowaniu środków antykoncepcyjnych sprawa się
poprawiła? Co to było i jak długo trwało?
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: trądzik - leczenie hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 20:34
      mi lekarz przepisal diane 35- jako antykoncepcyjny srodek,ale przede wszystkim
      na cere- w pierwszym miesiacu bylo widac znaczne efekty, i to na tyle,ze
      przestalam sie calkowicie pudrowac. jak je odstawilam po prawie roku problemy
      nie wrocily.
    • dorotakatarzyna Re: trądzik - leczenie hormonalne 11.05.07, 23:49
      Ja mam teraz 34 lata i trądzik od zawsze sad
      Jakieś 8 lat temu zaczęłam brać Diane. Poprawa nastąpiła dopiero po 5
      miesiącach. Po 10 dostałam straszne migreny, i odstawiłam lek. Trądzik powrócił.
      Kilka miesięcy temu postanowiłam coś wreszcie zrobić z moją gębą. Wymyśliłam
      sobie mikrodermabrazję - fajnie oczyszcza z zaskórników. Przy okazji dermatolog
      zaczęła mnie leczyć. Najpierw przepisała antybiotyki - tetracyklinę. 6 tygodni,
      bez efektu. Potem Metronidazol - po miesiącu trochę lepiej. Wymyśliła, że w moim
      przypadku pomoże tylko leczenie izotretoiną. Drogie i niezdrowe. Mam się
      zastanowić. Na razie smaruję maścią Differin i... jeszcze nigdy tak dobrze nie
      wyglądałam. Tylko nie wiem co będzie po odstawieniu... może jednak zdecydować
      się na tamten lek.
      • sisigma Re: trądzik - leczenie hormonalne 12.05.07, 10:13
        Differin jest dobry. U mnie już jednak sobie nie radzi. Po poprzedniej terapii
        efekt utrzymał się przez jakieś półtora roku. Metronidazol bierzesz w tabletkach
        i żelu czy tylko do smarowania?
        • dorotakatarzyna Re: trądzik - leczenie hormonalne 13.05.07, 01:17
          Tylko do smarowania. Podziel się doswiadczeniem. Boję się tej izotretoiny...
    • Gość: ren29 Re: trądzik - leczenie hormonalne IP: *.gprspla.plusgsm.pl 13.05.07, 16:32
      Leczylam sie diane 35. pol roku temu odstawiłam taletki.Teraz trądzik
      wrocil.
      • sisigma Re: trądzik - leczenie hormonalne 13.05.07, 22:15
        Czy stosując leki hormonalne również jednocześnie leczyłścei się
        dermatologicznie, na przykład pochodnymi witaminy A?
        Co do differniu - to też pochodna witaminy A tyko słabsza niż izotroteina. Nie
        wiem co lepsze. Nie wiem co mniej szkodliwe - diane czy izotroteina...
        Metronidazol też paskudztwo i szkodliwe. Najmniej szkodliwy z tego wszystkiego
        jest trądzik.
        Przy Metronidazolu doustnie tez trzeba kontrolować wyniki krwi. Chociaż robię to
        sama z siebie, bo lekarze to zazwyczaj lekceważą.
        Nie wiem co Ci radzić. Ja już mam tak dość, że zdecydowałabym się, nawet przy
        następnej wizycie mam zamiar sama zapytać. To wszytko co mam do tej pory jest za
        słabe.
        Myślałam też żeby jednocześnie differin i diane, ale nie wiem czy miałoby to
        sens... Differin ma zmianiać "model rogowacenia"...
        • sisigma Re: trądzik - leczenie hormonalne 14.05.07, 11:54
          Dziś po obudzeniu zarejestrowałam tylko dwa nowe pryszcze - to jak dla mnie
          rewelacyjny wynik, przypisuję go właśnie tabletkom Metronidazolu. Zobaczę co się
          bedzie dalej działo, ale jak tak dalej pójdzie to może hormony nie byłyby
          potrzebne? Wytruję to świństwo tym metronidazolem...? Oczywiście smaruję się
          dalej i skóra mi złazi, nie muszę chyba mówić że wygląda to OKROPNIE!!!
        • Gość: iwona Re: trądzik - leczenie hormonalne IP: *.lublin.mm.pl 14.05.07, 22:14
          Ja miałam bardzo nasilony trądzik.Przyjmowałam Diane 35 i androcur ale po
          odstawieniu problem powrócił. Wydałam bardzo dużo pieniędzy na różne maści.
          Pomogły mi okłady z gotowanej pokrzywy. Trądzik wyleczyłam całkowicie w ciągu 4
          tygodni.
          • inkaa28 Re: trądzik - leczenie hormonalne 15.05.07, 14:08
            Czy mogę prosic o ten przepis. Może i mi pomoże.
    • Gość: BENUGAN Re: trądzik - leczenie hormonalne IP: *.toya.net.pl 15.05.07, 06:04
      www.luskiewnik.gower.pl/PRYSZCZE2002.htm.
      Jeżeli jesteś z Łodzi to polecam kontakt z prof. Franciszkiem Seneczko.
      prowadzi mnie juz przeszlo 15 lat (acne rosacea) z rewelacyjnymi wynikami i nie
      koniecznie na sterydach.
      Pozdrawiam
      M. Gan
      • darsana Re: trądzik - leczenie hormonalne 15.05.07, 15:14
        Daj sobie sposób z hormonami, one wszystko ci rozregulują, zajrzyj na stronę
        www.akupresura.akcjasos.pl/tradzik_d.html tam są zioła, które
        powinnaś pić. A do twarzy polecam mydło siarkowe,śmierdzi troszkę ale
        najważniejsze, że pomaga. Pij dużo soków z warzyw i jedz kiełki oraz rzeżuchę.
        Podaje ci jeszcze jedną stronkę, tam znajdziesz maseczki naturalne do twarzy
        itp.
        www.naturalne-kosmetyki.net/maseczki.html

• Gość: Hania Re: trądzik - leczenie hormonalne IP: *.crowley.pl 15.05.07, 16:42
          co do mydła siarkowego - to jak często je stosujesz? Czy nie jest za bardzo
          wysuszające?

Też mam problem z trądzikiem - ale dałam sobie spokój z lekami, bo pomagały na
          trochę a po ich odstawieniu problem wracał. Nie chcę mieć w przyszłości
          problemów z żołądkiem i wątrobą. To juz wolę trądzik, tym bardziej że nie jest
          bardzo silny. Najbardziej łagodzi mi go stosowanie maseczki z zielonej glinki 2
          razy w tygodniu.
          • darsana Re: trądzik - leczenie hormonalne 15.05.07, 21:22
            Mydło siarkowe troszkę wysusza skórę, ale warto stosować je bo pomaga. Jeżeli po
            zastosowaniu będziesz miała troszkę suchą skórę to możesz użyć troszkę
            delikatnego kremu nawilżającego do twarzy - tylko nie tłuste kremy. Na noc, po
            umyciu twarzy, najlepiej nie stosować żadnych kremów, niech skóra troszkę
            pooddycha. Mydło możesz stosować tak często jak chcesz,ale najlepiej na noc bo
            skóra po umyciu tym mydłem troszkę śmierdzi. Nie zapominaj o piciu ziółek na
            trądzik - Wpisz w wyszukiwarkę, na pewno znajdziesz wiele receptur. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka