mil_ka25 18.06.07, 14:51 Właśnie się dowiedziałam że w wyniku z cytologii u mojej mamy są komórki rakowe. Czy to już przesądzone że to rak? Czy komórki rakowe to tylko wynik że coś złego zaczyna się dziać. Czy jest ktoś kto zna odpowiedz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jeanne72 Re: Czy to już Rak? 18.06.07, 15:07 A masz opis tej cytologii? Jeśli tak, to napisz, jaki jest wynik. Jeśli są na pewno komórki rakowe, to niestety świadczy to o raku. Nie wiadomo jednak, czy jest zaawansowany, jeśli to wczesne stadium, możliwe jest całkowite wyleczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy to już Rak? IP: *.sieci.fonet.pl 18.06.07, 19:23 tzn? jaki jest wynik cytologii? Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 07:56 to jeszcze nie rak. ale z tych komorek rakowych moze sie on rozwinac. moja kolezanka w zeszlym roku poszla do ginekologa. chciala zalozyc sobie spirale na stale, poniewaz ma dwojke dzieci i stwierdzila, ze tyle jej wystarczy. najpierw jednak poddala sie cytologii i okazalo sie, ze ma trzeci stopien a to znaczy, ze miala komorki rakowe. strasznie rozpaczala. bala sie, ze to rak i wcale sie jej nie dziwie. tym bardziej, ze miala wtedy tylko 29 lat. poddala sie jednak zabiegowi skrocenia szyjki macicy i dzis wszystko z nia w porzadku. nie ma komorek rakowych a ona jest zdrowa. bala sie dziewczyna tez dlatego, bo w jej rodzinie trzy osoby umarly na raka. rodzice i ciotka. u niej wiec byc moze to dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bajeranek Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 08:36 Obecność komórek rakowych oznacza istnienie raka. To nie znaczy automatycznie, że rak jest zaawansowany i nieuleczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Czy to już Rak? IP: *.acn.waw.pl 19.06.07, 12:14 Co ty za bzdury wypisujesz, cytologia III wcale nie znaczy że są jakies komórki rakowe, ja miałam tak przy stanie zapalnym kilka lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 12:21 Zauważ że autorka wątku napisała, iż wykryto komórki rakowe. Nie pisze, na jakiej podstawie tak uważa, ale jeśli rzeczywiście SA OBECNE komórki rakowe, to nie jest to stan zapalny. Co innego, gdyby napisała o tym, iż wyszła III grupa cytologii. Pisze jednak o komórkach rakowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 12:30 Kobiety,przeciez aby wiedzieć czy ma się raka potrzebne jest badanie histopatologiczne.Wynik cytologi nie jest tego określeniem (jedynie podejrzeniem nieprawidlowych komorek).Ja obecnie jestem (pisalam w poście kilka dni temu)na IV gr cytologi i po kolposkopi,wykryto 3 zmiany i dopiero po pobraniu wycinkow okarze sie co to jest........ Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 12:36 Zgadza się, ale autorka nie napisała na jakiej podstawie tak uważa, być może to, co nazywa "cytologią" było w istocie innym badaniem, skoro w wyniku są stwierdzone komórki rakowe... Nie odpowiedziała też na moją prośbę odnośnie podania wyniku tej cytologii. Skoro wiemy tylko tyle, że są obecne komórki rakowe - to by świadczyło o raku. Inna sprawa, że autorka coś na pewno pomyliła - albo rodzaj badania, albo opis wyniku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 12:39 A swoją drogą, przecież tu nie było mowy o III grupie. Może to grupa IV albo V, co stawia sprawę w dość jasnym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska-kaska Re: Czy to już Rak? 19.06.07, 13:41 jeanne72,czyli uwazasz,że IV grupa to juz przesadzone..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Czy to już Rak? IP: *.acn.waw.pl 19.06.07, 12:48 Ja odnoszę sie do tego fragmentu :..."najpierw jednak poddala sie cytologii i okazalo sie, ze ma trzeci stopien a to znaczy, ze miala komorki rakowe" Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czy to już Rak? 20.06.07, 11:47 bzdura to napewno nie jest. tym bardziej, ze dziewczyna byla naprawde przerazona. jak juz pisalam, trzy osoby w jej rodzinie zmarly na raka. u niej wiec , to dziedziczne. a komorki rakowe byly rzeczywiscie. Ty mialas szczescie. ona miala szczescie w nieszczesciu. gdyby nie poszla wtedy do ginekologa to kto wie, jakby to sie dla niej skonczylo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czy to już Rak? IP: *.sieci.fonet.pl 20.06.07, 16:54 deodyma napisała: > bzdura to napewno nie jest. tym bardziej, ze dziewczyna byla naprawde > przerazona. jak juz pisalam, trzy osoby w jej rodzinie zmarly na raka. u niej > wiec , to dziedziczne. a komorki rakowe byly rzeczywiscie. Ty mialas szczescie. > ona miala szczescie w nieszczesciu. gdyby nie poszla wtedy do ginekologa to kto > wie, jakby to sie dla niej skonczylo? bez przesady nowotwór szyjki nie rozwija się z dnia na dzień, to proces długotrwały. Wystarczy cytologia co roku dla profilaktyki Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Czy to już Rak? 20.06.07, 19:34 nie rozwija sie z dnia na dzien. zgadzam sie. tylko ze kolezanka chodzi do ginekologa raz na rok i robi cytologie. a spirale chciala zalozyc niedlugo po urodzeniu drugiego syna. przedtem bylo wszystko w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga deodyma IP: *.sieci.fonet.pl 19.06.07, 21:03 deodyma napisała: > to jeszcze nie rak. ale z tych komorek rakowych moze sie on rozwinac. moja > kolezanka w zeszlym roku poszla do ginekologa. chciala zalozyc sobie spirale na > stale, poniewaz ma dwojke dzieci i stwierdzila, ze tyle jej wystarczy. najpierw > jednak poddala sie cytologii i okazalo sie, ze ma trzeci stopien a to znaczy, z > e > miala komorki rakowe. strasznie rozpaczala. bala sie, ze to rak i wcale sie jej > nie dziwie. tym bardziej, ze miala wtedy tylko 29 lat. poddala sie jednak > zabiegowi skrocenia szyjki macicy i dzis wszystko z nia w porzadku. nie ma > komorek rakowych a ona jest zdrowa. bala sie dziewczyna tez dlatego, bo w jej > rodzinie trzy osoby umarly na raka. rodzice i ciotka. u niej wiec byc moze to > dziedziczne. No to koleżankę nieźle ktoś okłamał III gr cytologii to bardzo "szeroka grupa" W swoim opisie zawiera zarówno komórki zapalne jak i dysplastyczna, ale na pewno nie nowotworowe! III grupa predysponuje do dalszej diagnostyki typu kolposkopia i ew histopatologia. Aha - rak szyjki macicy nie jest nowotworem dziedzicznym Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: deodyma 20.06.07, 11:50 rak szyjki macicy moze dziedziczny nie jest. ale jesli jej rodzice oboje umarli na raka w bardzo krotkim odstepie czasu, to ona rowniez moze kiedys zapasc na raka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: deodyma IP: *.sieci.fonet.pl 20.06.07, 16:52 owszem, jest na pewno w grupie podwyższonego ryzyka, np nowotworu piersi i innych nowotworów statystycznie dziedzicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktkm Re: deodyma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.07, 14:16 Jesteś pewna że rak szyjki macicy nie jest dziedziczny. Wybacz że tak pytam z niedowierzaniem ale moja mama chorowała boję się czy napewno tego nie oddziedziczyłam.Chodzi mi o to czy jesteś lekarzem czy to gdzieś wyczytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izolda201 Re: Czy to już Rak? IP: *.lodz.mm.pl 19.06.07, 22:12 hmmm zalezy od stopnia uzłośliwienia. Nie jest nic przesądzone. Znam 2 osoby, u których wykryto komórki nowotworowe we wczesnym stadium i nie były złośliwe. Te osoby żyją do dziś i są zdrowe Nowotwór ma 3 stadia, najlepiej kiedy leczenie zacznie się we wczesnym stadium kiedy nie zdąży przejsc do sąsiadujących tkanek i narządów. Komórki nowotworowe mają to do siebie, że nabywają nieograniczonej proliferacji-mogą się nieograniczenie dzielic. Ale to tylko w teorii, ponieważ można im przeszkodzic w tym. Można je częściowo zniczszyc i podawac leki, które"uspią" je na pewien czas. Wejdz na forum dla osób z nowotworami. Najlepiej jednak idz do lekarza z mamą.Nie nalezy ulegac psychozie nowotworowej. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mil_ka25 Re: Czy to już Rak? 20.06.07, 11:32 Witam. Na szczęście to była tylko panika ze strony mojej mamy. Jej siostra zmarła 2 miesiące temu na raka macicy i żle zrozumiała lekarza który jej powiedział,że "siostra przyszła za późno, dla pani jest jeszcze szansa". Zrozumiała że lekarz powiedział że też ma raka.Ma skierowanie do szpitala na dalsze badania ale ma III grupe cytologii więc chyba nie jest źle. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś