Dodaj do ulubionych

jakie witaminy przy tabletkach?

13.06.03, 22:51
Jakie niedobory mogą powodować tabletki antykoncepcyjne, jak je uzupełniać?
Obserwuj wątek
    • oanka Re: jakie witaminy przy tabletkach? 14.06.03, 13:34
      grulig napisała:

> Jakie niedobory mogą powodować tabletki antykoncepcyjne, jak je uzupełniać?
      Witam
      przede wszystkim wit B6, najlepszy będzie magnez z wit B6 np: Magne B6, Filomag
      B6
      pozdrawiam
    • grulig Re: jakie witaminy przy tabletkach? 16.06.03, 14:30
      czy jeszcze jakieś? czytałam ostatnio że mogą powodować także niedobory kwasu
      foliowego.
      Od kilku lat biorę tabletki antykoncepcyjne, żaden z przepisujących lekarzy
      nie zwrócił uwagi na ew. koniecznośc uzupełniania witamin i minerałów, ale od
      jakiegos czasu zaczęłam mieć problemy ze skórą - strasznie się przesuszyła -
      zastanawiam się czy to może mieć związek z ew. niedoborami powodowanymi przez
      branie hormonów.
      z góry dziękuję za pomoc
      • oanka Re: jakie witaminy przy tabletkach? 17.06.03, 19:27
        Moze po prostu stary i sprawdzony polski Falvit? Nie pamietam tylko czy ma w
        skladzie kwas foliowy. Ale z tego co wiem, kwas foliowy potrzebny jest bardziej
        kobietom w ciaży i planujących ciązesmile) Z drozszych moze byc Merz special
        drages.
        Pozdrowienia
    • justy1 Re: jakie witaminy przy tabletkach? 17.06.03, 19:40
      Podczas stosowania doustnej antykoncepcji powstają niedobory witamin z grupy
      B, głównie B1, B2, B6 i B9 (=kwas foliowy) i dobrze jest je uzupełniać.
    • monika.antepowicz Re: jakie witaminy przy tabletkach? 17.06.03, 20:12
      Niekiedy moze być zaburzone wchłanianie wit B6 i B 12, ale jesli nie jest Pani
      wegetarianka, to myśle,ze taki niedobór nie grozi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka