Dodaj do ulubionych

Ból brzucha w ciąży

15.06.03, 22:03
Chciałam zapytać czy należy we wczesnej ciąży niepokoić się bólami w dole
brzucha a w zasadzie bólami obu jajników przypominającymi ból przedokresowy.
Dodam że jest to w tej chwili 5 tygodniu po zapłodnieniu. 2 dni temu miałam
też bardzo minimalne plamienie - dosłownie parę lekko brązowych plamek. Biorę
duphaston. Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mam już biec do lekarza
i się bać czy nie niepokoić się?
Liczę na odpowiedź, dziękuję
Gosia
Obserwuj wątek
    • ewas35 Re: Ból brzucha w ciąży 16.06.03, 10:10
      Witaj!!! Każde plamienie w ciąży może być sygnałem czegoś niepokojącego. Ale ty
      bierzesz duphaston który jest na podtrzymanie ciązy, musisz dużo wypoczywać i
      jak tylko pojawią sie bóle brzucha to dużo leż i możesz wziąść no-spę. Ja
      miałam straszne bóle brzucha ( od 4 do 6 tygodnia ) i wtedy tylko leżenie i no-
      spa mi pomagała. Teraz jestem w 9 tygodniu i te bóle mam tylko sporadycznie.
      ale jak sobie przypomnę te wcześniejsze bóle ( gorsze niż przed okresem ) to
      cieszę się że mi to minęło. Ja na szczęście do tej pory nie miałam żadnych
      krwawień. Wszystko minie i będzie dobrze zobaczysz. Pozdrawiam E.
    • nospam2 Re: Ból brzucha w ciąży 16.06.03, 17:21
      A byłaś na USG? Jest pęcherzyk ciążowy? Jeśli jest w macicy, to nie ma się
      czego bać. Tylko leżeć i czekać aż bóle przejdą. Jeśli nie ma pęcherzyka, jaki
      jest poziom hCG (jeśli robiłaś)? Pozdrawiam
      • gosia_d Re: Ból brzucha w ciąży 18.06.03, 09:40
        nospam2 napisała:

> A byłaś na USG? Jest pęcherzyk ciążowy? Jeśli jest w macicy, to nie ma się
        > czego bać. Tylko leżeć i czekać aż bóle przejdą. Jeśli nie ma pęcherzyka,
        jaki
        > jest poziom hCG (jeśli robiłaś)? Pozdrawiam

Mój prowadzący lekarz powiedział że usg zrobimy około 8 tygodnia licząc od
        zapłodnienia. Nie wiem czy to prawidłowy termin? Hcg badałam będąc dopiero od 2
        tygodni w ciązy i było 855. Muszę przyznać że te bóle przez ostatni tydzień
        bardzo zmalały, miedzy innymi dzięki wink zastąpieniu przez koszmarne mdłości.
        Oj i to jest dopiero "wesoła" jazda.
        dzięki za odpowiedź
        pozdrawiam
        Gosia
    • monika.antepowicz Re: Ból brzucha w ciąży 17.06.03, 21:23
      Tajki bóle mogą oprócz krzwawienia by ozanaka zagrażajacego porobnienia- ale na
      to nie ma innego leczenia jak wypoczynek w łóżku , przyjmowanie duphastonu i
      leków rozkurczowych. Dodajmy że najczęstszą przyczyna poronirń w małych ciązach
      są zaburzenia chromosomalne- stąd w takim przypadku leczenie będzie nieskuteczne
      • merkuryka Re: Ból brzucha w ciąży 18.06.03, 20:04
        Zgodnie z sugestiami p.doktor ja również zalecałabym Ci w takim przypadku
        kategoryczne leżenie w łóżku. Takie objawy, które występowały u mnie przez
        kolejne trzy miesiące pewnej ciąży, aż któregoś dnia bóle się nasiliły,
        zaczęłam mocno krwawić i w 16 tygodniu poroniłam (to był raczej miniporód)
        żywą ciążę.
        Ale ja nie miałam tego komfortu aby ktokolwiek zalecił mi leżenie, a lekarka
        do której wówczas chodziłam zignorowała moje brunatno-krwiste drobne kosmyki.
        Ty natomiast nic sobie do głowy masz nie przybierać tylko dbać o siebie i
        maleństwo i dużo ogromnie dużo wypoczywać, koniecznie leżąc, a cała reszta
        rodzinki powinna Ci pomagać w codziennych obowiązkach.
        Pozdrówki.
        • balbina2000 Re: Ból brzucha w ciąży 19.06.03, 14:59
          Droga Gosiu!
          Moja ciaza 3 lata temu podobnie sie zaczela/ plamienia i bole/.
          Mialam szczescie trafic na lekarza ktory nakazal lezenie i specjalna troske nad
          ciaza. Po kilku tygodniach wszystko minelo, czulam sie swietnie.
          W 16 tygodniu /tak jak autorka postu powyzej/ poronilam. Dlatego potraktuj te
          sygnaly powaznie , aby nie zalowac potem swojej beztroski /tak jak ja/.
          Wierze ze bedzie ok ! Trzymam kciuki.
    • iwles Re: Ból brzucha w ciąży 07.07.03, 11:09
      Radzę leżenie, szczególnie na lewym boku, aby ciąża dobrze się zagnieździła.
      Wstawaj tylko do ubikacji, nic nie dźwigaj, nie kąp się leżąc w wannie tylko
      błyskawiczny prysznic. Nie jedz też żadnych wzdymających potraw ani napojów
      gazowanych.
      Nie lekceważ żadnych niepokojących Cię objawów. Zaden lekarz nie ma prawa
      zarzucić Ci przewrażliwienia.
      Pozdrawiam. Iwona
      • gosia_d Re: Ból brzucha w ciąży 07.07.03, 15:42
        Dzieki za rady! Staram się do nich wszystkich zastosować, bardzo mi zależy na
        tym dziecku, jak chyba każdej prawie kobiecie... Można powiedzieć, że
        paradoksalnie na szczęście już od jakiegoś czasu towarzyszą mi tak silne
        mdłości, że nawet nie zastanawiam się nad tymi bólami wink Wiecie, czasem mam
        wrażenie, że tak poza wszystkim to kobieta za bardzo się w siebie wsłuchuje i
        odczytuje wszystkie objawy z pewnym lękiem. Widzę, że choćby to brzmiało
        śmiesznie, relaks i oderwanie myśli od stresujących rzeczy bardzo pomaga.
        Oczywiście należy obserwować wszystko co niepokoi i zgłaszać bez żenady
        lekarzowi, ale czasem trzeba trochę się uspokoić... Co ma być i tak będzie, nie
        wolno zatruwać dzidziusia strachem!
        Pozdrawiam
    • mamalgosia Re: Ból brzucha w ciąży 07.07.03, 11:28
      Mnie brzuch bolał praktycznie przez całą ciążę. Na początku brałam duphaston do
      czasu wykształcenia się łożyska, ale właściwie przez całe 9 miesięcy brałam no-
      spę. Potem miałam wcześniejsze skurcze i brałam inne leki. Ale synuś urodził
      się w końcu w terminie i zdrowiutki
      • ewas35 Re: do mamalgosia 07.07.03, 13:18
        przeczytałam że miałaś bóle brzucha przez cała ciąże. Ja jestem obecnie w 13
        tygodniu i ciągle mi doluczają bóle podbrzusza ( podobne do bóli
        miesiączkowych ) oraz ciągnienia po obu stronach brzucha. Też brałam duphaston
        do 12 tygodnia ciąży. Jestem bardzo zaniepokojona tymi bólami.....biore no-spę
        2 razy dziennie. Lekarz w zasadzie nie jest zaniepokojony tymi
        bólami.....twierdzi że macica sie rozciąga. Ale ja się strasznie boję bo w
        ubiegłym roku moja ciąża obumarła w 16 tygodniu......w zasadzie bez istotnej
        przyczyny ( wtedy też mnie pobolewał brzuch ale nie tyle co teraz od początku
        ciąży). Proszę cię napisz mi jakiego rodzaju bóle miałaś i czy jest jakiś
        sposób na złagodzenie tych dolegliwości i czy wogóle one kiedyś przejdą. Jak
        możesz to odpisz mi coś na temat tych bóli. Może wtedy będę troche
        spokojniejsza .Pozdrawiam Ewa
        • mamalgosia Re: do mamalgosia 08.07.03, 12:44
          Napisałam do Ciebie maila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka