Dodaj do ulubionych

Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat

14.07.07, 19:27
Dziewczyny,

Moje szczescie z powodu II kresek nietrwalo dlugo. 2 lipca trafilam z krwawieniem do szpitala i lekarz stwierdzil iz jest to ciaz obumarla, zrobiono mi zabieg wylyzeczkowania. Po wyjsciu ze szpitala moje beta HCG jest nadal wysokie 8000, szybka diagnoza po usg....niestety cp w bardzo kiepskim miejscu do wykonania laparoskopii. Potem przelezalam w szpitalu na obserwacji pare dni, podano mi 50 mg metotreksatu. Nadal badam HCG ale spada wolno. Mozliwe ze we wtorek podadza mi druga dawke. W przeciagu jakiego czasu spadnie ten hormon. Narazie spadlo do poziomu 5600. Boje sie troche kolejnej ciazy ale chce miec jeszcze barzdo dzieci. Nie sadzilam, ze kiedys mi sie to przytrafisad
Kiedy mozna starac sie po leczeniu tym lekiem?
Bede wdzieczna za informacje
Gosia
Obserwuj wątek
    • basiula1111 Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 14.07.07, 20:36
      Czesc,
      Bardzo mi przykro, ze ciebie tez to spotyka. Ile razy czytam o kolejnej ofiarze
      cp, to mi sie bardzo smutno robi, bo sama to bardzo ciezko przezylam. Niby
      czlowiek slysze, ze cos takiego sie czasem zdarza, ale nikt sie nie spodziewa,
      ze wlasnie na niego to trafi...Nie podajesz dokladnie dat w jakim dniu mialas
      jaki poziom bety, ale z mojego doswiadczenia i lektury setak artkulow na ten
      temat, beta ma tendencje wzrostowa zaraz po podaniu metotreksatu. dopiero po
      kilku dniach zaczyna spadac. I przy obserwowaniu spadku, liczy sie go w
      procentach. Wazne jest by spadlo o conajmniej 15% procent. W Twoim przypadku,
      beta spadlo juz o 30%, wiec to bardzo ladny wynik. Nie wiem tylko w jakim
      czasie doszlo do tego spadku, bo tego nie podalas. Czasem lekarz moze zalecic
      podanie drugiej dawki- szczegolnie jesli beta zamiast caly czas spadac-
      zatrzymuje sie w miejscu albo wzrasta. Slyszalam tez, ze niektorzy lekarze
      czekaja az pacjentka zacznie krwawic i takie krwawienie uznaja za znak, ze lek
      zaczal dzialac. Ja osobiscie mialam podane az 4 dawki co drugi dzien, ale w
      dzien po kazdym zatrzyku podawano mi inny lek, ktory jakby niwelowal dzialanie
      metotreksatu. czyli tak jakby podawano mi go na 24 godziny a potem niwelowano
      jego dzialanie. To mniej popularna terapia, ale wtedy tego nie wiedzialam i nie
      kwestionowalam decyzji mojego lekarza. Ale ta terapia, ktora stosuje Twoj
      lekarz jest bardziej popularna i znam mnostwo dziewczyn, ktore mialy dobre
      rezultaty i wiele z nich jest w tej chwili mamamismile W sumie, tylko 1 na 15
      pacjentek leczonych metotreksatem wymaga laparoskopii, bo terapia nie
      zadzialala. Wiec masz ogromne szanse, ze ciebie to ominie.
      Co do starania sie o nastepna ciaze, to opinie sie roznia z lekarza na lekarza.
      Ja slyszlam opinie : od zaraz, a od innych: czekac 9 miesiecy. Ja osobiscie
      prestalam sie zabezpieczac po 5 miesiacach, ale nie zaszlam w ciaze prez 9. Ta
      druga ciaza tez mi nie wyszla, ale za to w rocznice mojej cp mialam pozytywny
      test ciazowy i teraz jestem w 33 tyodniu.
      Polecam strone www.ectopic.org jesli mowisz po angielsku- mi ona bardzo pomogla
      w najciezszych chwilach.
      Trzymam kciuki za leczenie i prosze odezwij sie co i jak.
      Sciskam Cie z calych sil.
      Basia
      • mjaronczyk Szczegoly 14.07.07, 22:13
        Czesc Basiu,

Dzieki ze sie odezwalas do mnie. Informacje od ciebie sa bardzo cenne. Przede wszystkim tez gratuluje ci dzidziusia w brzuszka. Ja mam corcie a teraz mialo byc rodzenstwo. Co do dat, to moze opisze od poczatku. 2 lipca dostalam krwawienia, od ostatniej miesiaczki to jakis 8 tydzien. Jak pisalam lekarz stwierdzil, ze to obumarcie ciąży. 4 lipca wynik bety -8000, 7 lipca bylo -7368, 9 lipca -6500, 12 lipca -5600. W poniedzialek mam zrobic kolejna bete. Metotreksat podano mi 10 lipca. Niestety po podaniu leku beta HCG nie spada szybciej lecz w tym samym tempie. Lekarz twierdzi, ze tak sie zdarza. U mnie beta nie wzrasta, bo ja mialam wyczyszczona macice i endotermium jest cieniutkie. Niestety w jajowodzie tuz przy wyjsciu do macicy, prawie w rogu macicy mam niestety cp. Nie peknieta, nie krwawi o srednicy 2,5cm. Mialam troche plynu w zatoce Douglasa, co zawsze jest wskazowka przy diagnozowaniu pozamacicznej ale juz sie wchlonal. Narazie lekarz kazal mi sie nieruszac z miejsca zamieszkania i nie przebywac dlugo samej, bo istnieje zagrozenie pekniecia cp. Jestem jednak dobrej mysli i mam nadzieje, ze terapia metotreksatem podziala. Po jakim czasie poziom bety spadnie do zera? Czy bede musiala kontrolowac spadek tej bety az do zera? Jestem juz teraz niezle pokluta. Czy robilas sobie po tym badania na droznosc jajowodow?
        Pozdrawiam Gosia
    • aniake1 Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 22.07.07, 10:44
      Cześć. Ja też tak byłam leczona, co zastrzyk spadało 50, raz nawet 100 - ale
      powiedzieli, że to zbieg okoliczności, niemożliwe...dostałam 3 lub 4 zastrzyki.
      Gdy miałam już 139 wypuścili mnie do domu, po tygodniu miałam już 49, tydz
      później 2. Wydaje mi się że to musi być zero, ale istnieje jakaś tam granica
      błędu itp. Z tego co widzę masz bardzo wysoki poziom, ja zaczynalam od 770,
      potem samo mi spadało, a zastrzyki zaczęli mi podawać dopiero jak się upewnili,
      że to pozamaciczna - jak miałam 380... Jeżeli chodzi o starania to słyszałam,
      że pół roku - tak mówi mój profesor a to baaaardzo mądry człowiek, więc w
      grudniu zaczynam smile Życzę powodzenia
    • mjaronczyk Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 22.07.07, 21:53
      Kobietki,

Narazie moje Beta spadla juz do 3200, jutro czeka mnie kolejne badanie i niepokoj co dalej. Moj lekarz jest na urlopie a ja pewnie bede musiala sie stawic w szpitalu i wtedy zdecyduja czy podac mi druga dawke metrotreksatu.

Pozdrawiam Gosia
      • akasz12 Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 24.07.07, 23:20
        Gosiu
        Ja miałam usuwaną ciążę pozam. operacyjnie, więc ci nie pomogę, ale dziewczyny,
        które były leczone tak jak ty niekiedy nawet do 4 miesięcy po podaniu leku miały
        betę większą niż 0. Musisz być cierpliwa, no i co najważniejsze metrotreksat
        wypłukuje z organizmu kwas foliowy więc zażywaj kwas foliowy, aby gdy już
        zaczniesz starania było go w organizmie pod dostatkiem.
        Pozdr. O.
    • lidek0 Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 25.07.07, 07:09
      ja dostalam 2 dawki po 50 mg każda, po pierwszej beta rosla, potem zaczęla
      spadać. Co do kolejnych starań to podobno metotrexat szybko jest usuwany z
      orgabiznu ale trzeba uzupelnic niedobory kwasu foliowego. <usisz porobić
      badania jak beta spadnie do 0 i wtedy na podtsawie wyników /hormony, drożnośc,
      morfologia, mocz/ możesz rozpocząć kolejne starania.
      • basiula1111 Re: Wysokie betaHCG w cp.!!! Metotreksat 27.07.07, 07:55
        czesc
        przez kilka dni tutaj nie zagladalam, a wiedze, ze mialas jeszcze jakies pytania.
        Ja robilam badanie na droznosc po 4 miesiacach od cp. i babka, ktora robila
        badanie sugerowala, ze czesto to badanie 'ulatwia' zajscie w ciaze, bo sie niby
        jajowody przeczyszczaja i 'naoliwiaja'. Zaczelam sie starac miesiac po badaniu,
        ale nie zaszlam w kolejna ciaze przez jeszcze 5 kolejnych cykli. Potam udalo
        sie, ale tez byly jakies problemy i w 6.5 tygodniu juz wlaciwie nie bylam w
        ciazy. Dopiero za trzecim razem udalo sie.
        Co do poziomu bety, to ladnie Ci spada. To czasem moze dlugo potrwac, ale wydaje
        mi sie, ze w Twoim przpadku juz nie powinni ci podawac drugiej dawki, bo po
        zaledwie 10 dniach od pierwszej, poziom bety znaczaco zmalal. Ale kazdy lekarz
        ma troche inne podejscie, wiec nie wiem, co Twoj na to powie. POziom musi spasc
        do ponizej 5. Nie musi byc koniecznie zero, bo u niekotrych kobiet nigdy nie
        osiaga zero, ale ponizej 5 uwaza sie za poziom 'nieciazowy'. U mnie w najgorszym
        momencie beta osiagnela prawie 3000 ( juz po podaniu leku jeszcze mi rosla). Od
        podania pierwszej dawki do osiagniecia poziomu ponizej 5 to bylo jakies 6-7
        tygodni. I co wazne, nie wiem czy ci lekarz mowil, ze teraz nie powinnas brac
        zadnych witamin z kwasem foliowym i ograniczac tez pokarmy z duza zawartoscia
        kwasu- bo on oslabia badanie leku. Ale jak tylko beta spadnie do zera- to od
        razu zacznij odbudowywac zapasy tego kwasu- bo jest to wazne przed rozpoczeciem
        staran o kolejna ciaze.to tyle na dzis. Sciskam i zycze szybkiego powrotu do
        zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka