Dodaj do ulubionych

dlaczego duzy brzuch???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 10:20
mam 48 lat i problem ,ktory mi nie daje spac a tak pragne sie go pozbyc i nie
wiem co mam zrobic ? w zeszlym roku zaczal mi sie powiekszac obwod
brzucha ,robil sie napiety i twardy ,lekarz dal skierowanie na usg ,ktore
wykrylo 2 cm kamien ktorego mam do dzis bo mi nie przeszkadza ale duzy brzuch
pozostal ! pani doktor mowi ze brzuch to efekt menopauzy a ja sie z tym nie
chce zgodzic bo sa kobiety w moim wieku i starsze i maja plaskie
brzuchy ,choc troche przytyly! blagam was pomozcie mi ,co mam robic ???
Obserwuj wątek
    • Gość: mela Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 20:20
      a ten kamień w jakim miejscu sie znajduje??
      Może on powoduje duzy brzuch.Może metabolizm Ci sie pogorszył w czasie
      menopauzy i nie trawisz wszyskiego tak jak dawniej??
      Może jesz za duzo wzdymających potraw??
      A miałas gastroskopię moze masz coś z żołądkiem??
    • Gość: gosc Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.eranet.pl 03.08.07, 20:51
      Otyłość około brzuszna to hormony, niestety. Nie wiem czy bierzesz jakieś
      hormony w związku z menopauzą i nie wiem w jakim stopniu mogą one pomóc Tobie
      pozbyć się tego problemu. O tym porozmawiaj ze swoim lekarzem.
      A to, że inne kobiety mają płaskie brzuchy to żaden argument. Każdy organizm
      reaguje inaczej i inaczej radzi sobie z różnymi sytuacjami. Są kobiety, które po
      ciąży wyglądają tak jak przed, są takie które chudną po ciąży a są takie, które
      przechodzą długą i żmudną drogę, by zgubić nabyte kilogramy.
      Moja mama całe życie była chuda, z niedowagą. Nie wpłynęły na nią dwie ciąże.
      Ważyła w granicach 50 kg. A odkąd zaczęła się menopauza dostała wielki brzuch i
      przez kilka lat "dorobiła się" dodatkowych 30 kg. Niestety, z uwagi na
      nadciśnienia żdane leki hormonalne nie wchodziły wtedy w grę.
    • Gość: m Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.5.161.177.acn.gr 04.08.07, 00:13
      nie wiele na ten temat wiem ale czesto mi sie o uszy obilo: duzy brzuch-
      miesniaki..
      • macierka Re: dlaczego duzy brzuch??? 04.08.07, 17:35
        Ja bym też stawiała na mięśniaki..
    • Gość: Iza Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 10:19
      bardzo dziekuje za opinie i juz wyjasniam ze,nigdy nie mialam gastroskopi
      robionej a jakies tam problemy z zoladkiem mialam ale nigdy nie leczylam a
      kamien jest gdzies w drogach zolciowych do ginekolaga wybieram sie we wrzesniu
      prywatnie bo w mojej miescinie jest jeden na NFZ ale strajkuje na wczasachsmile))
      poza tym nie stosuje terapi hormonalnej ani zastepczej bo mam nadcisnienie i
      wiencowke ,moze wybawieniem bedzie operacja woreczka zolciowego i wtedy brzuch
      zmaleje? strach sie bacsmile)) dzieki jeszcze raz *
      • Gość: mela Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.07, 21:50
        No włąsnie ja mam problemy z woreczkiem i tendencje do wzdęć.Po ostatniej
        cesarce miałam strasznie napompowany brzuch jedynie dieta niskotłuszczowa i
        niskokaloryczna pomogła mi zgubioc go,ale i tak mam nadal problemy z przewodem
        pokar.
    • Gość: agusia Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.spray.net.pl 04.08.07, 22:30
      Piszecie - duży brzuch=mięśniaki. Ale gdzie niby? Pytam tak przy okazji bo
      mojej znajomej mama od około roku ma brzuch kobiety w 7-8 m-cu ciąży. Miała
      robione usg ale tam nic nie wyszło. Wzdęcia ma okropne.
    • Gość: Hanna-meno Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 13:34
      dziewczyny duzy brzuch dla kobiety w okresie meno to zwolnienienie wszystkiego
      co mozliwe w organizmie ,potrzeba duzo ruchu(cwiczen)i MZ (malo zrec)i to
      trzeba wiedziec co mozna a co nie!unikac slodyczy i cukru ,wyeliminowac miesko
      wieprzowe,sosiki,pieczenie,smazenie i lody a najwazniejsze to cwiczyc te partie
      ciala ktore odpowiadaja za misnie brzucha i bedzie okeywinkzyc nie umieracsmile))
    • Gość: smutna Re: dlaczego duzy brzuch??? IP: *.adsl.kems.net 06.08.07, 19:44
      Moze dodam od siebie,ze nalezaloby zrobic usg dopochwowe.Moja mama
      "chodzila"dlugo z nowotworem jajnika i nie wiedziala o tym.Wykryto go dopiero
      gdy rak rozprzestrzeniil sie na inne narzady,wystapilo wodobrzusze oraz plyn w
      plucach,a mama juz sie dusila.wczesniej tez miala duzy brzuch i myslala,ze cos
      nie tak z ukladem pokarmowym.Zwykle usg ani badanie cytologiczne nie wykazuje
      raka jajnika!!!
    • Gość: 60-cio latka duzy brzuch... IP: *.haye.cable.virginmedia.com 30.08.13, 16:58
      Nie wiem skad bierzecie te informacje bo jak dla mnie to z kapelusza! Wlasnie ja mam ten problem i szukałam na to odpowiedzi i nic madrego się nie dowiedziałam... Jestem po całkowitym usunieciu spraw kobiecych a przy tym jestem malutka i waze ok 38-40 kg a brzuch jest, codziennie jezdze do pracy rowerem w granicach 30 km a brzuch jest - wiec co madrale? Wypisujecie informacje z powietrza i po co? żeby pokazac jakie jesteście wszystko wiedzące? Chyba na zasadzie ze każdy Polak to lekarz....!!!!!
    • Gość: Gośc Duzy brzuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 21:44
      Witam Chciałam tylko przyłaczyć się do dyskusji(Jeśli takowa jeszcze się rozwinie) i do opini mojej poprzedniczki-tez mam 60lat, też po usunięciu macicy i przydatków, od dwoch lat dodatkowy problem-niedoczynnośc tarczycy i leki. Brzuch wielki, waga (od chorej tarczycy) ciagle rośnie ale dlaczego wszystko odkłada się na brzuchu? USG-w porzadku. Figura fatalna, cholesterol ,skoki ciśnienia, rwa kulszowa raz na rok i...co? Rowerek, hula-hop? Co można poradzić na wielki brzuch w tym wieku, jak wszystko wydaje się ryzykowne? Może kiedyś ktoś udzieli jakiejś konkretnej i sprawdzonej porady ; szkoda że lekarze nie zaglądają na te fora.Mozecie pisać do mnie na priv. amitiee607@gmail.com
      • Gość: ja Re: Duzy brzuch IP: *.as13285.net 05.06.14, 22:24
        A moze tak badania w kieruku zespolu Cushinga by cos wyjasnily? Niestety przy problemach z tarczyca nadmiar kg odklada sie glownie na brzuchu.I tym nadmiarem jest przede wszystkim woda.
    • oslo123 Re: dlaczego duzy brzuch??? 04.03.25, 12:15
      Brzuch kortyzolowy, który często pojawia się w okresie menopauzy, może być trudnym problemem do rozwiązania. Wiele kobiet w tym czasie zmaga się ze wzrostem poziomu kortyzolu, hormonu stresu, co prowadzi do odkładania się tłuszczu w okolicach brzucha. Dobrą wiadomością jest to, że istnieją sposoby, aby zmniejszyć ten efekt.

W moim przypadku dużą ulgę przyniósł olej CBD 5% decarboxylated, który pomaga obniżyć poziom kortyzolu. Kupisz w Konopne Farmacj Poznań też online.... konopiafarmacja.pl/ CBD ma właściwości redukujące stres i wpływa na równowagę hormonalną, co może przyczynić się do zmniejszenia odkładania się tłuszczu w okolicach brzucha. Dodatkowo, olej CBD wspomaga regenerację organizmu i poprawia jakość snu, co także ma wpływ na poziom kortyzolu.

Do tego zestawu polecam stosowanie niepokalaneka oraz oleju z wiesiołka, które wspierają równowagę hormonalną i mogą pomóc złagodzić inne objawy związane z menopauzą, takie jak wahania nastrojów czy zaburzenia cyklu.

Pamiętaj, że regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta oraz unikanie stresu mają kluczowe znaczenie w walce z brzuchem kortyzolowym. Jeśli połączysz to z odpowiednią suplementacją, takim jak CBD, na pewno poczujesz poprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka