Dodaj do ulubionych

Prolaktyna- objawy

IP: *.centertel.pl 12.08.07, 13:04
Czy możecie mi powiedzieć, jakie objawy występują przy podwyższonej
prolaktynie.Wiadome jest,że nadmiar każdego hormonu jest szkodliwe
dla zdrowia,wywołuje jakieś następstwa.A jak to jest z prolaktyną?
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: Prolaktyna- objawy 12.08.07, 13:11
      u mnie nie było żadnych... a miałam duuuuuuuzo za dużo prl...
      a poza tym to nieregularne miesiączki np.
    • Gość: mk Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:59
      U mnie objawem podwyższonej prolaktyny był przede wszystkim trądzkik na
      twarzy-zwłaszcza na brodzie. Jak zaczęłam brać tabletki na jej zbicie, trądzik
      minął.
      • majerankowa Re: Prolaktyna- objawy 12.08.07, 18:16
        tycie, wycik z piersi, nieregyularne miesiaczki, tradzik.

mmam duzo ponad norme (348, norma<29)
    • Gość: gość Re: Prolaktyna- objawy IP: *.resetnet.pl 12.08.07, 23:09
      U mnie nie było żadnego z objawów, o których pisały forumki, a i tak okazało
      się, że mam guza przysadki. Najlepiej zrobić badanie.
      • anulka59 Re: Prolaktyna- objawy 13.08.07, 08:10
        Obrzmiałe piersi i wyciek taki jak przy karmieniu.Przy ucisku nawet
        najmniejszym piersi mnie bolały.Miesiączki maiłam raczej regularne.
    • gosiula777 Re: Prolaktyna- objawy 29.08.07, 18:08
      moim objawem był zanik miesiączki prolaktyne miałam 10 razy ponad
      norme lecze to dziadostwo już 5 rok zażywam hormony i siada mi
      wszystko przy okazji smilebolą mnie piersi mam koszmarne migreny
      ogólnie ciężko
      • Gość: anka Re: Prolaktyna- objawy IP: *.smgr.pl 29.08.07, 19:05
        a u mnie tylko nieregularne miesiaczki...
        • meggii791 Re: Prolaktyna- objawy 30.08.07, 10:27
          podstawowym objawem sa nieregularne miesiaczki
          poza tym moze a nie musi wystapic zmiany skorne na twarzy
          naturalnie i zazwyczaj powiekszaja sie piersi(prolaktyna jest hormonem wydzielanym u kobiet karmiacych,dzieki niej wytwarza sie mleko w piersiach)oraz nadwaga jest u 90%kobiet z hiperprolaktynemia.
          a co najwazniejsze i najgorsze to prolaktyna blokuje owulacje(u 100% kobiet z wysoka prolaktyna)co uniemozliwia zajscie w ciazy.
          nie wszystki z tych obiawow drecza kazda pacjetke ale jezeli hiperprolaktynemi sie nie leczy to po czasie objawy sie nasilaja i jest ich coraz wiecej.
          • milutka31 Re: Prolaktyna- objawy 03.09.07, 15:08
            Piszecie trochę nieścisłości.
            Czy 90 % kobiet z hiperprolaktynemią ma nadwage? To raczej hiperprolaktynemia może być powodowana niedoczynnością tarczycy.A jak wiemy nadwaga w tym wypadku jest efektem niedoczynności tarczycy a nie nadmiaru prolaktyny.
            Gosiula leki na obniżenie prolaktyny nie są hormonami. Chyba ze zazywasz rzeczywiście zażywasz jakieś hormony -np tabletki antykoncepcyjne-które zresztą są niewskazane przy hiperprolaktynemi.
            • Gość: sisi Re: Prolaktyna- objawy IP: *.centertel.pl 04.09.07, 09:45
              No właśnie- nadwaga!!! U mnie miesiączka występuje
              regularnie,problemów z cerą też nie mam,ale jeśli chodzi o piersi to
              faktycznie zdarzył mi się raz mlekotok ,ale robiłam badania na
              poziom prolaktyny i wyszedł ok( fakt,że nikt mi nie zasugerował
              wtedy,że robi się drugi raz z obciążeniem tzn po zażyciu
              tabletki.....)W tej chwili mam w kanalikach taki dziwny biały,jakby
              zachnięty pokarm,przy delikatnym sciśnięciu wychodzi.Bolą mnie
              bardzo często,puchną itp.Z wagą też mam coś nie tak.Stosowałam już
              różne diety nawet bezcukrową po której przez m-c nie spadłam ani
              0,5kg.Potrafię w jednym tygodniu ważyć np.66kg (czuje się wtedy
              starsznie ociężała,opuchnięta) a za parę dni 64kg.Więc może ma to
              związek właśnie z niedoczynnością tarczycy wywołaną przez
              hiperprolaktynemią.Muszę jeszcze dodać,że mam chwilowe straszne
              ataki wściekłości i jestem bardzo nerwowa.Jakie badania waszym
              zdaniem powinnam zrobić w pierwszej kolejności-na tarczycę,czy
              prolaktynę?
              • Gość: Milutka31 Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 13:54
                Sisi to nie hiperprolaktynemia powoduje niedoczynnośc tarczycy, raczej moze dziać sie na odwrót. Powinnaś porozmawiac z lekarzem pierwszego kontaktu, jeżeli stwierdzi że wymaga to konsulatacji endokrynologa to napewno da skierowanie. A sama mozesz sie przekonac w jakiej kondycji jest Twoja tarczyca ( tak mniej więcej) wykonując na własną ręke, oczywiście odpłatnie badania hormonów tarczyce T3 i T4 oraz TSH-hormon przysadki.Koszt to ok 3x15 zł. Lekarz pierwszego kontarku może wypisac Ci skierowanie na TSH i nie powinien tego odmówić, natomiast na hormony tarczycy czy prl raczej nie może. To już jest działka specjalisty.
                • Gość: sisi Re: Prolaktyna- objawy IP: *.centertel.pl 05.09.07, 10:01
                  Chyba rzeczywiście najpierw zrobię te badania na tarczycę.Tylko nie
                  wiem tak naprawdę, na ile są one wiarygodne.Czy nie ma jakiś innych
                  bardziej szczegółowych,dokładniejszych.Bo dawno robiłam takie
                  badania i nic nie wychodziło(być może nic mi wtedy nie było) ale
                  robiłam te badania wraz z koleżanką,której też nic nie wyszło choć
                  terczyce u niej było widac gołym okiem.Potem poszła na wizytę do
                  specjalisty i na USG wyszedł guz tarczycy(na szczęscie nie grozny)
                  Więc dlaczego podstawowe badania nic nie wykazały? A gdyby nadal
                  opierała się na wynikach samych badań to co by było za rok,lub dwa?
                  • Gość: Milutka31 Re: Prolaktyna- objawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.07, 13:09
                    Tak więc idź do specjalisty. Ja mam w rodzinie osobę która chorowała na nadczynośc tarczycy i wszytstkie z tych 3 hormonów były poza granicami normy- w tym wypadku TSH poniżej a reszta powyżej normy.
                    Dla przykładu powiem Ci ze ja przy hiperprolaktynemi sama zrobiłam sobie TSH 2 lata temu i wyniosło 1,53 a teraz endokrynolog mi zleciła i wynosi 0,8. Sama się dziwie takiej różnicy, zobaczymy co powie lekarka. A tarczyce mam powiększoną.
                    Mam nową lekarke i jestem na etapie diagnozowania przyczyny hiperprolaktynemi, bo poprzedni lekarz jakoś się nie kwapił do tego pomomo że leczyłam sie 2 lata bez żanych większych rezultatów.
                    Pozdrawiam.
    • ejzo Re: Prolaktyna- objawy 04.09.07, 12:10
      Moja koleżanka leczyła sie na prolaktynemie kilka lat. Przede
      wszystkim miała wyciek z piersi i brzydką cerę. Leczenie troche
      trwało ale teraz jest ok i ma zdrową roczna córeczkęsmile Jednak wiem
      od niej i lekarza że prolaktynemia nie przechodzi od tak i nalezy
      cały czas monitorować swoje zdrowie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka