Dodaj do ulubionych

Jajeczkowanie

08.07.03, 18:29
Musze przyznac,ze bardzo bylam zaskoczona,poniewaz zawsze slyszalam,ze ten
moment na zajscie w ciaze jest w polowie cyklu.Lekarze stwierdzili,ze jestem
zdrowa,a w ciaze nie zachodze,bo...chce i dlatego nic z tego nie wychodzi!
Dla mnie bzdura.Okazalo sie,ze-owszem jajeczkowanie jest zawsze,ale...nie w
polowie cyklu(12-16dzien)-tak jak najczesciej jest,ale...ja mialam w 21-
22dniu cyklu ten moment,w ktorym moge zajsc w ciaze!Prowadze kalendarz i
okazalo sie,ze zawsze "te sprawy"zalatwiamy wlasnie w polowie cyklu,a potem
juz nic.Ja bylam tak nastawiona,ze jak mam cykl 28-29 dniowy to ten moment
jest zawsze w polowie cyklu-tak zreszta wszyscy twierdza.O tym,ze mam
pozniej jajeczkowanie dowiedzialam sie nie przez USG tylko kupilam "test
Persona",ktory okresla kiedy jest ten moment.Codziennie trzeba siknac na
specjalne testery,a potem wlozyc do malego komputera.Komputer okresla caly
cykl i mowi kiedy jest ryzyko zajscia w ciaze,a kiedy nie.Nie wiem czy jest
on juz w Polsce,ale na zachodzie jest bardzo reklamowany w telewizji i wiele
kobiet go kupuje.Juz teraz wiem dlaczego nie moglam zajsc w ciaze przez
5miesiecy,ale teraz sie udalo!!!
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: Jajeczkowanie 08.07.03, 19:21
      Tak, ale taka krótka faza przedmiesiaczkowa moze znaczac niewydolnośc ciałak
      żółtego- trzeba sprawdzić poziom testosteronu w surowicy krwi
      • mausi12 Re: Jajeczkowanie 08.07.03, 21:08
        Czy kazde opoznienie owulacji powoduje niewydolnosc cialka zoltego?-nie wydaje
        mi sie.Poza tym jestem zdrowa i nigdy nie mialam problemow ginekologicznych.Na
        poczatku kwietnia mialam endoskopie i wszystko jest o.k.Nigdy nie mialam
        problemow hormonalnych,jak i z zajsciem w ciaze z pierwszym dzieckiem.
        • yousta1 Re: Jajeczkowanie 08.07.03, 22:10
          Gratuluję ciąży i życzę duuuużo zdrówka dla Was oboje!!!
          A do tego co mówią lekarza podchodź sceptycznie jak dotychczas-napewno dobrze
          na tym wyjdziesz
          Całuski
          • mausi12 Re: Jajeczkowanie 09.07.03, 00:04
            Tez mi sie tak wydaje.Poza tym jesli jestem zdrowa,nie mialam zadnych
            problemow hormonalnych-to raczej nie ma sie czym martwic.Poza tym mialam
            endoskopie i przed zabiegiem pobrano mi krew,a jesli byloby cos nie tak-to od
            razu wiedzieliby,ze jest cos nie tak.Nie rozumiem dlaczego od razu robi sie z
            tego chorobe,a poza tym testosteron powoduje spustoszenie w calym organizmie,a
            ja tego u siebie nie widze.Nie zrobie z siebie glupka i nie pobiegne na
            pobranie krwi twierdzac,ze mam problem z testosteronem,bo owulacja sie
            spoznia,a prawdopodobnie mam niewydolnosc cialka zoltego.Mam "troche"wspolnego
            z medycyna i ta "diagnoza"jest naciagnieta.Poza tym moj tester funkcjonuje
            tylko wtedy jesli organizm jest zdrowy,a jesli sa zaburzenia to poprostu nie
            dziala.
            • anawa99 Re: Jajeczkowanie 09.07.03, 10:55
              Tak, ale II faza cyklu (po jajeczkowaniu, przed miesiączką) raczej powinna
              wynosić 10-14 dni, aby w razie zapłodnienia umożliwić zagnieżdżenie się
              jajeczku. Myślę, że p. doktor chodziło o poziom progesteronu, a nie
              testosterownu we krwi. Niedomoga lutealna, czy ciałka żółtego to właśnie
              niedobór progesteronu w II fazie cyklu - sprzyja to poronieniom.
              • mausi12 Re: Jajeczkowanie 09.07.03, 12:47
                Tak,tylko ja mialam wystarczajaco duzo badan i przed operacja wykryto by,ze
                cos jest nie tak.Poronieniu ulegaja kobiety,ktore sa w grupie ryzyka,a nie te
                ktore nigdy problemow nie mialy.Przesuniecie owulacji moze nastapic po zmianie
                klimatu,chorobie,nie mowiac juz o stresie,ktory jest czesta przyczyna takich
                zmian.Gdybym miala problemy hormonalne to od razu powiedzialby mi o tym doktor
                i watpie zeby dzialo sie cos zlego.Nie mozna we wszystkim doszukiwac sie
                choroby.
      • mausi12 Re: Jajeczkowanie 09.07.03, 13:27
        Jeszcze jedno.To pani doktor nie rozroznia co to jest TESTOSTERON A
        PROGESTERON!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • veras Re: Jajeczkowanie 09.07.03, 16:02
      Jajniki wydzielaja estrogeny i progesteron kontrolujace cykle miesieczne,plodnosc i przebieg ciazy.Cialko zolte

(pozostalosc po uwolnionej komorce jajowej) produkuje duze ilosci estrogenow i progesteronu koniecznych do

utrzymania oraz prawidlowego rozwoju ciazy.Przez pierwsze trzy tygodnie po zaplodnieniu cialko zolte ciazowe

jest jedynym producentem tych hormonow.

Estrogeny wraz z progesteronem przygotowuja blone sluzowa macicy do przyjecia zaplodnionej komorki jajowej

co ma miejsce w fazie lutealnej 10 -14 dni od uwolnienia komorki jajowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka