Dodaj do ulubionych

prolaktyna a antykoncepcja pilne

01.08.03, 18:42
proszę o pomoc czy to możliwe że tabl.antykon.powodują podwyzszenie
prolaktyna zawsz mialam 42 ng/ml a dziś wynik mnie przestraszył po 3 m/cach
stosowania tabl.wynik byl 118ng/ml. Proszę o pilną odpowiedż abym nie musiala
się stresować
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: prolaktyna a antykoncepcja pilne 01.08.03, 19:04
      Pigułki - głownie zawarte w nich estrogeny powodują wzrost prolaktyny i dlatego
      w przypadku HYPERPROLAKTYNEMII zwłaszcza nieleczonej jest to PrRAZECIWSKAZANIE
      do stosowania pigułki antykoncepcyjnej
      • annuczek Re: prolaktyna a antykoncepcja pilne 14.08.03, 18:39
        Tak pigulki moga podniesc poziom prolaktyny. Aczkolwiek mozna go obnizyc
        stosujac jednoczesnie terapie Bromergonem albo - moze sprobuj zmiany pigulek. U
        mnie przy pigulkach jednofazowych pojawila sie duza bolesnosc piersi - lekarka
        ocenila, ze chodzi wlasnie o wzrost prolaktyny. Probowalam roznych preparatow
        jednofazowych, przeszlam przez terapie Bromergonem wlasnie (3 miesiace).
        Ostatnio zmienilam pigulki na trojfazowe i jest o wiele lepiej. Koniecznie
        porozmawiaj z lekarzem - moze znajdziecie jakies rozwiazanie. Pozdrawiam.
    • magda010 Re: prolaktyna a antykoncepcja pilne 14.08.03, 18:55
      A czy po odstawieniu tabletek poziom znow wraca do normy? I czy tabletki zazwyczaj podwyzszaja poziom prolaktyny, czy jest to cos niepokojacego, jakis nieprawidlowy skutek uboczny?
    • monika.antepowicz Re: prolaktyna a antykoncepcja pilne 15.08.03, 17:35
      Po odstawieniu pigułek nie zawsze powraca do normy, a opr.ocz bólu piersi,
      zaburzeń mieswiaczkowania wycieku z brodawki może też sprzyjać tworzeniu sięm
      torbieli w piersiach
    • magda010 Re: prolaktyna a antykoncepcja pilne 15.08.03, 19:34
      Bardzo mnie to wszystko zastanowilo, bo ja przyjmuje tabletki Milvane i w trakcie okresu z moich piersi wydobywa sie bardzo niewielka ilosc plynu. Po przerwie wszystko wraca do normy. Taka sytuacje mialam juz kiedys przy braniu Diane 35 (i to nie tylko w czasie 7 dniowej przerwy), lekarka zrobila mi badanie prolaktyny, ale bylo w porzadku. Przy tym to bylo kilka lat temu. Potem przeszlo, bralam przez krotki czas Castagnus. No i teraz przy Milvane znowu wrocilo. Piersi nie bola mnie szczegolnie, niedlugo odstawiam tabletki, ale moze powinnam zbadac prolaktyne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka