0lunia 11.02.08, 23:41 Mam zimne dłonie już od długiego czasu. Ostatnio zauważyłam że palce mi sinieją lub bieleją i tracę czucie, najczęściej pod wpływem zimna. Co to może być? Bardzo mnie to zmartwiło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dita.von.teese Re: Zimne ręce 12.02.08, 12:56 tez tak moze byc, ale czasem nawet odpowiednio cieple ubranie nie pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Zimne ręce 12.02.08, 13:00 Masz niskie ciśnienie? Ja mam i zimne ręce to norma. Co do bielenia palców to tzw. Objaw Raynaud, skurcz tętniczek w palcach blokuje dopływ krwi. Ustępuje po rozgrzaniu, masażu, energicznym poruszaniu palcami. U nas to rodzinne, już mojej babci "umierały palce" u rąk. Zwykle przy temperaturze w okolicy 0 i dużej wilgotności. U mnie nasila się w stresie - były takie zimy że zdarzało mi się to praktycznie codziennie, a od 2-3 lat ani razu. O ile nie masz do kompletu jakichś problemów kardiologicznych czy hormonalnych, to tego się nie leczy, trzeba polubić i kupić cieplejsze rękawiczki i już Odpowiedz Link Zgłoś
oczekujaca_0 Re: Zimne ręce 12.02.08, 15:15 albo zaczynają się kłopoty z krążeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Zimne ręce IP: *.nrth.cable.ntl.com 16.02.08, 20:25 poczytaj - www.wizaz.pl/forum/archive/index.php/t-48376.html, mysle ze nie tylko ty masz ten problem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: Zimne ręce 17.02.08, 19:57 Ja mam na przyklad takie, bo mam niskie cisnienie. Odpowiedz Link Zgłoś