Dodaj do ulubionych

dziwna reakcja na betadine

15.09.03, 14:59
witam

Po dlugiej kuracji antybiotykowej lekarz zapisal mi ze wzgledu na pojawienie
sie jakiejs wydzieliny, dopochwowo nystatyne a po skoczneiu betadine.
Niestety po zaaplikowaniu betadine odczuwam okropne pieczenie.
Myslalam poczatkowo, ze jest to spowodowane np obtarciem po wspolzyciu (ze
wzgledu na atybiotyki stosowalismy dodatkowo prezerwatywy, po ktorych zawsze
odczuwam chwilke lekkie pieczenie).
Ale to pieczenie po betadine utrzymuje sie okolo godziny, po kilku minutach
wzmaga sie tak, ze jest wrecz nie do wytrzymania.
W skład tego leku wchodzi jodowany powidon, pisza tez na opakowaniu, ze w
przypadku podraznienia należy przerwać leczenie.
Czy jest możliwa taka reakcja na to, nie wiem czy powinnam przerwac, szczerze
mowiac czuje sie jakby mnie pzrypalano wrecz wiec dzis chyba zrezygnuje.
Dodam, ze po paru godzinach, umyciu sie nic nie odczuwam, wczesniej tez przy
braniu nystatyny nie mialam zadnych dolegliwosci.
Obserwuj wątek
    • fenka Re: dziwna reakcja na betadine 15.09.03, 16:50
      A czy lekarz przypisując Ci Betadine zapytał, czy nie jesteś uczulona? Bo
      wygląda na to, ze jednak jesteś. Najlepiej zadzwoń do tego lekarza.
      • neti87 Re: dziwna reakcja na betadine 16.09.03, 09:44
        A skąd dziewczyna mogła wiedzieć, że będzie uczulona na Betadine (nawet gdyby
        lekarz zapytał)? Przecież różne leki bierzemy czasem po raz pierwszy...Ja
        odczuwałam lekkie pieczenie przy wkładaniu Betadine, ale zaraz ono ustępowało,
        fakt, że przy Nystatynie czy Gynalginie nic nie czułam. Pewnie trzeba w takim
        przypadku to Betadine odstawić i zmienić lek, bo po bo masz się męczyć. Mogę
        tylko dodać, że ja nie toleruję leku o nazwie Gyno-Femidazol. Zupełnie nie wiem
        dlaczego. Po zaaplikowaniu sobie drugiej tabletki (na noc oczywiście) po
        bodajże 6 godzinach obudził mnie ogromny świąd w pochwie i utrzymywał się przez
        40-50 minut. Zaspana i półprzytomna nie wiedziałam co zrobić. Tabletka się już
        rozpuściła na dobre. Smarowałam zewnętrzne okolice Clotrimazolem, żeby poczuć
        ulgę. Wytrzymałam tak do piątej tabletki, a potem się poddałam. Może i w tej
        sprawie pani doktor się wypowie, bardzo proszę? Co takiego zawiera Gyno-
        Femidazol, czego nie mają np. Betadine i Gynalgin, które mi dobrze służyły? Czy
        to wina Miconazolu (doczytałam, że coś takiego znajduje się w składzie)?
        Pozdrawiam.
        • fenka Re: dziwna reakcja na betadine 16.09.03, 10:19

> A skąd dziewczyna mogła wiedzieć, że będzie uczulona na Betadine (nawet gdyby
          > lekarz zapytał)? Przecież różne leki bierzemy czasem po raz pierwszy...
          Zgadza się, jednak często lekarz może w trakcie wywiadu uzyskać informacje - w
          przypadku Betadine wystarczy pytanie: czy jest Pani uczulona na jod (jodynę)?
          Tego akurat nie wiedziałam, ale powiedział, że jeśli kiedykolwiek użyłam jej i
          było coś nie tak - na pewno zapamiętałabym to na długo. Niemniej jednak lekarz
          powinien uprzedzić o ewentualnych skutkach - dlatego dziewczyna powinna
          zadzwonić do tego lekarza, który ją zna i przypisał lek.
          Pozdrawiam również,

• starlette Re: dziwna reakcja na betadine 16.09.03, 11:37
      Ja odczuwam lekkie pieczenie po betadynie, ale ono mija po ok,. pół godziny.
      Objawy takie jak twoje miałam po nystatynie i wiem że było to spowodowane
      uczuleniem.
      • maoya Re: dziwna reakcja na betadine 16.09.03, 16:40
        Czesc dziewczyny, dziekuje bardzo za odpowiedzi smile

Lekarka rzeczywiscie nie pytala mnie czy jestem uczulona, swoja droga i tak nie
        potrafilabym jej odpowiedziec na to pytanie. Znalazlam w sieci jakis artykul o
        betadine, w ktorym napisali, ze wlasnie silne pieczenie jest objawem
        nietolerancji preparatu. Na o ile pamietam ponad 20 kobiet bioracych udzial
        w "doswiadczeniu" jedna musiala z tego wzgledu odstawic lek, u kilku innych
        wystepowalo pieczenie prez 2-3 dni ale nie tak mocne.
        Ja wzielam tylko 2 globulki i zrezygnowalam poniewaz w moim przypadku na prawde
        pieczenie bylo tak silne, ze czulam sie jak po ostrym oparzeniu. Wybieram sie
        za kilka dni do lekarza, ciekawe co pani doktor na to powie i co mi zaaplikuje
        w zamian.
        Pozdrawiam m.
    • neti87 Re: dziwna reakcja na betadine 17.09.03, 09:32
      Maoya, gdzie znalazłaś te informacje o Betadine? Czy mam szansę na tej samej
      stronie internetowej dowiedzieć się czegoś o Gyno-Femidazolu? Mnie ten lek
      uczulał i nie romumiem dlaczego...Dzięki i pozdrawiam.
      • maoya Re: do neti87 17.09.03, 19:09
        hej, podaje Ci adres strony:
        www.libramed.com.pl/wpg/NumeryArchiwalne/08/OCR%2008.html
        ale dotyczy to porownania betadine z jakims polskim odpowiednikiem.
        Ja wpisalam haslo betadine w google'u, sprobuj to samo z lekiem o ktory Ci
        chodzi moze bedzie cos ciekawego.
        Pozdrowionka
        • Gość: ok Re: do neti87 IP: *.nette.pl 17.10.13, 01:04
          Witam
          Zupełnie przypadkiem trafiłam na Pani blog ( może to przeznaczenie ), mam kilka pytań:
          Problemem są u mnie mocno ściśnięte zęby i wchodzące drobinki jedzenia pomiędzy zęby, pomimo szczotkowania nie są usuwane , muszę wyjmować za każdym razem nicią dentystyczną, praktycznie codziennie a najlepiej po każdym posiłku. Czy można coś zrobić aby moje zęby przestały być przechowalnią resztek pokarmu? sad Bardzo to duży problem dla mnie , ostatnio zauważyłam , że kiedy próbuje wyssać takie drobinki ( niestety nie zawsze mam możliwość usunąć nicią) , poczułam smak ropny, zlokalizowałam to nawet i jest pomiędzy górną 2-3 , niestety do wizyty ponad miesiąc a ja ciągle o tym myślę. Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję smile
    • zuza_r Re: dziwna reakcja na betadine 18.09.03, 09:07
      Też brałam Betadine i po dwóch próbach zrezygnowałam. Aby złagodzić
      nieprzyjemne objawy usiłowałam spędzić noc w wannie, a i tak myślałam,że nie
      wytrzymam. Lekarka stwierdziłą uczulenie i przepisała mi jakiś lek robiony w
      aptece (nie pamiętam skladu, bo to było już ze trzy lata temu, ale zapamiętam
      chyba na resztę życia, że na Betadinę jestem uczulona)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka