citro1 08.06.06, 12:07 Zielony kolor widze bardziej wyrażnie od czerwonego.Czy to jest normą ,a może kłania się wizyta u okulisty.Ma ktoś podobnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gorbibanki Re: Pytanie! 08.06.06, 12:10 Pytasz na serio czy sobie żartujesz :) A tak swoją drogą to ile dni pociągnąłeś wtedy ten kontrakt na krótkie ? Wywaliło cię czy sam sprzedałeś i na jakim poziomie ? No i oczywiśćie ile zarobiłeś ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:19 Całkiem serio.Czerwień mi się zamazuje i musze bardzo wytężać wzrok.Ustawiam monitor,ale nie pomaga .Chyba godziny siedzenia przed monitorem się kłaniają. Kontrakty okey,zarobiłem całkiem ładnie i to w dwie strony.Ale co tam kontrakty jak ja trace wzrok.Jak ktoś może coś poradzić to będe bardzo wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:31 Dzięki js2,pewnie masz racje,trzeba zainwestować w nowy sprzęt.Monitor mam archaiczny cztery lata.Jeżeli chodzi o sprzęt komputerowy ,to jestem całkowity laik,może ktoś poda mi typ ,model i orientacyjną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:35 Nie tylko pewnie, a nawet na pewno. 3 lata temu przesiadłem się na LCD i skończyły się problemy "czerwonych oczek" Za ok 1000 zł kupisz niezłej klasy 17 Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:47 Dzięki ,w poniedzałek kupie. Wczoraj całą noc jechałem z Łeby i rano widziałem Japonie na -8,1 patrze patrze ,a tam jest -3,1.Sądze że to nocna jazda .Tylko ten mój kłopot już trochę trwa .Zaczne od monitora i chyba wizyta u lekarza też nie zaszkodzi. Jak ja nie cierpie chodzić do lekarzy! Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:51 musisz się przełamać. Awersja do wizyt u lekarzy na dłuższą metę może się skończyć wizytą grabarza Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 12:57 Mój przyjaciel mawia ."Po co żyć jak się szczęscia nie ma" A tak serio musze coś z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
beataqk Re: Pytanie! 08.06.06, 13:07 Potwierdzam: ekran LCD na dłuższą metę jest konieczny. Ale wizyta u okulisty też się przyda.Wielu moich znajomych (szczególnie mężczyzn) po założeniu moich okularów na nos stwierdza odkrywczo "o kurczę, ja widzę". Po wielu latach ślęczenia przed monitorem okulary masz jak w banku. Myślałam, że w Łebie byłeś już dawno, pod koniec maja, ale to nic. Spotkamy się następnym razem. Zaproszenie aktualne. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 13:19 Witam. W Łebie byłem już dwa razy i w poniedziałek lub wtorek jadę znowu.Może uda nam się spotkać.A okulary to ja już używam do jazdy samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
gorbibanki Re: Pytanie! 08.06.06, 12:26 No to Bracie stajesz się Daltonem. Oślepnąć nie oślepniesz. Nie będziesz tylko wiedział na światłach czy masz jechać czy masz stać. Idź do okulisty. Dadzą Ci specjalne testy i ustalą jaką gamę kolorów tracisz z widoku. P.S. No i jak na giełdzie nie będzie strzałek w dół lub w górę a tylko kolory to już nie stwierdzisz zczy są sdadki czy wzrosty :) Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Pytanie! 08.06.06, 12:56 Akurat ze swiatlami na skrzyzowaniu nie ma problemu - czerwony zawsze na gorze :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
6an1 Re: Pytanie! 08.06.06, 13:08 Polecam okulary do pracy przy komputerze, tzw. antyrefleksyjne. Ja zapłaciłem 210 zł. za zerówki, na szczęście innych na razie nie potrzebuję :) Takie okulary powinieneś kupić w dobrym sklepie optycznym. Oprócz tego, jeśli często jeździsz, to musisz używać dobrych przeciwsłonecznych okularów, specjalnych dla kierowców (ceny powyżej 300zł.) Co do mniejszej szkodliwości monitorów LCD na wzrok, to nie jest to wcale jasne - polecam forum gazety Komputer - komputer, sprzęt - wątki 'Ekran monitora a wzrok' i 'LCD a wzrok'. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 15:52 Stany widze wyrażnie,prosze tak trzymać do 22,00. Może usłyszą i zlitują się nad moimi biednymi oczkami:)hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Pytanie! 08.06.06, 15:57 citro1, tak możesz liczyć na stany....szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 16:03 I to mają być nasi najwięksi przyjaciele. Ale ja myśle,żę do 22 się chłopaki poprawią,przeciesz musze zarobić na monitor - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
vranix Re: Pytanie! 08.06.06, 15:53 Pomijajac wszystkie podpowiedzi, przyczyna moze byc prozaiczna -przemeczenie. A ludzkie oko jest najbardziej czule na barwe zielona-dlatego widzisz je najwyrazniej- spytaj o to okulisty jak nie wierzysz. Po prostu ta dlugosc fali oko najlepiej odbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
robak65 Re: Pytanie! 08.06.06, 19:14 Witam A propo monitora LCD. Jestem właśnie 3 miesiące po zakupie momitora. Polecam LG 19" L1950SQ - cena 1200-1300. LG ma najlepsze warunki gwarancji: 1 m-c na wykrycie martwych pikseli. 3 lata zwykłej gwarancji. Ten model ma szybką matrycę, która nadaje się też do grania. Nie ma co oszczędzać 200,- i kupować 17". Ten monitor to zakup na kilka lat, a na dużym ekranie inaczej się pracuje. Z 19" monitorów ten ma najlepszą wartość cena/jakość. Obraz jest znacznie lepszy niż w Philipsie. Rozważać można jeszcze tylko Samsunga - ma podobną jakość, ale na martwe piksele obowiązuje już tylko zwykła gwarancja 3 lata Żeby wybrać LG trochę czasu straciłem i poczytałem parametry, fora i ceny. PZDR :) robak Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 19:37 Serdeczne dzięki ,dane już zapisałem - dwieście trzysta złotych to nie problem,na oczach nie mam zamiaru oszczędzać.Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fular1 Re: Pytanie! 08.06.06, 19:46 zwlaszcza ze chlop ma +170 pkt :D jeszcze na wodke styknie Odpowiedz Link Zgłoś
imafreak Re: Pytanie! 08.06.06, 19:55 Całkowicie się zgadzam, jeśli chodzi o przekątną ekranu: w tej chwili opłaca się kupować 19 cali, nie mniej. Jeśli chodzi o inne parametry - nie polecam tego LG z dwóch powodów: 1. nie ma wejścia DVI. 2. lepiej kupić LCD na matrycy PVA/MVA/IPS, a nie TN. Oczywiście punkty 1 i 2 zwiększają cenę monitora, ale pamiętaj, że monitor to też inwestycja, i to na kilka lat :D. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 19:58 2. lepiej kupić LCD na matrycy PVA/MVA/IPS, a nie TN. Prosze jaśniej ja tego zupełnie nie kumam Odpowiedz Link Zgłoś
imafreak Re: Pytanie! 08.06.06, 20:42 Chodzi o to, że matryce MVA/PVA/IPS mają lepsze właściwości niż TN: 1. Lepsze kolory (też często więcej kolorów - zamiast 16,2 mln mają 16,7 - wiem, że to może dziwne, ale to widać). 2. Duuużo większe kąty widzenia (niestety mam monitor TN 19 cali samsunga - 913N i to jest chyba jego największa wada). Monitory nie-TN nie mają też już swojej wcześniejszej podstawowej wady - wolnego odświeżania - przynajmniej najnowsze modele. Odpowiedz Link Zgłoś
robak65 Re: Pytanie! 08.06.06, 20:28 Witam Drugie wejście monitora (DVI) to zbędny bajer. jest potrzebne, gdy podłączamy do monitora drugie źródło (np. odtwarzacz DVD lub tuner TV). Droższa matryca co prawda lepiej pokazuje kolory, ale potrzebują jej tylko graficy. Poza tym razem z droższą matrycą jest Pivot (obrotowy o 180 stopni ekran)- bajer wyłącznie dla grafika. Ale decyzja należy do Ciebie. :) Pzdr robak Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 08.06.06, 20:40 Czekaj ,czekaj. Ten obrót o 180 stopni to może byc dobry.Obracasz wykres i jak widziałeś spadki to po obrocie zadajesz sobie pytanie czy widzisz na tym samym wykresie wzrosty. Odpowiedz Link Zgłoś
robak65 Re: Pytanie! 08.06.06, 20:43 I nowe zastosowanie dla obrotowego ekranu :) Życzę wszystkim dobrego humoru robak Odpowiedz Link Zgłoś
imafreak Re: Pytanie! 08.06.06, 20:44 A nieprawda - pivot jest przecież niezależny od matrycy - zarówno TN jak i MVA może go mieć/nie mieć. DVI nie jest faktycznie niezbędny, ale przy oglądaniu filmów można się zdziwić, jak go nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 09.06.06, 09:05 Okey na monitor już mam ,może jeszcze spróbuje zarobić na matryce:) Odpowiedz Link Zgłoś
6an1 Re: Pytanie! 09.06.06, 09:50 Oprócz okularów antyrefleksyjnych polecam też wstawienie coolera ( pow. 200zł.) i wywalenie wentylatora od procesora. Wtedy komputer pracuje praktycznie niesłyszalnie. Ja zrobiłem to parę dni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 09.06.06, 09:55 No ładnie następne 20pkt.Myślicie,że to tak łatwo.Dobra może być cooler / a co to jest i z czym to się je /. Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Pytanie! 09.06.06, 10:17 citro1, nie daj się zwariować... Za chwilę pojawią się porady że jeszcze lepsze jest chłodzenie wodne, niezbędna jest nagrywarka Blu-ray albo HD-DVD, na a mrugające świetlówki w obudowie komputera to już prawie standard. Komputer to narzędzie choć są pasjonaci dla których stał się obiektem uwielbienia. No cóż w młotku też można się zakochać..... Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 09.06.06, 10:26 js2,ja się przyznaje w tym jestem zielony ,ale to nie znaczy że nie potrafie trzeżwo myśleć.Oczywiście kupie nowy monitor,a te bajery to sobie pomine,bo dla mnie one są nic nie warte.Pozdrawiam ps a, wiesz jak dzisiaj ostro widze:) Odpowiedz Link Zgłoś
js.2 Re: Pytanie! 09.06.06, 10:30 Sprawdź czy nie masz zbyt nisko ustawionego odświeżania. Jeśli karta graficzna i monitor na to pozwalają ustaw 85 Hz Odpowiedz Link Zgłoś
citro1 Re: Pytanie! 09.06.06, 10:36 Dobra,poczekam tylko aż wstanie mój osobisty informatyk. Odpowiedz Link Zgłoś
robak65 Re: Pytanie! 09.06.06, 20:14 Witam Wracając do Twojego monitora Jeśli nie ma on służyć do gierek to matryca o czasie reakcji 12-20 ms wystarczy. LG L1950SG ma czas reakcji 8 ms, bo może będzie służył do grania. Kąt widzenia im większy tym wyraźniej widać obraz potrząc z boku (to jest ważne). Jasność 250cd/m2 wystarcza, tak jak kontrast 1:450. Ale im większe są te wartośći tym lepiej. Poczytaj ewentualnie forum: www.community.tomshardware.pl/community/wwwthreads.pl Korzystałem z niego dobierając też podzespoły do kompa. Jeśli jesteś zainteresowany to mogę napisać przemyślenia Pzdr robak Odpowiedz Link Zgłoś