Dodaj do ulubionych

Usunięcie macicy

IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.08, 22:12
Mam zaplanowany zabieg usunięcia macicy z powodu mięśniaków i bardzo obfitych
miesiączek. Jakie jest samopoczucie bez tego narządu i przydatków? Jestem
zrozpaczona. Jak przebiega menopauza?
Obserwuj wątek
    • Gość: ewaq Re: Usunięcie macicy IP: 217.98.20.* 26.05.08, 22:21
      Poczytaj te watki

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=79249700&a=79249700
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39484&w=61751712&a=61751712
      Jest tez forum o mięśniakach macicy
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=39484
      Tam na pewno znajdziesz wsparcie.
      U mnie w pracy jest kobieta, ktora te operacje miala w zeszłym roku.
      Nie bylo jej chyba 2 miesiace, wrócila do pracy, dalej jest
      uśmiechnieta, szalona i najbardziej rozgadana ze wszystkich.
      • Gość: nika Re: Usunięcie macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 22:41
        A dlaczego masz zaplanowane również usunięcie przydatków? Jeżeli
        wszystko jest z nimi O.K. to przecież mogą pozostać i przedwczesne
        klimakterium wówczas nie grozi. Porozmawiaj jeszcze z lekarzem.
        Chyba, że masz wskazanie do ich usunięcia. Pozdrawiam
    • buleczka.0 Re: Usunięcie macicy 28.05.08, 15:08
      jestem trzy tygodnie po tej operacji.na razie jest wszystko okey oprocz tego ze
      wariuje bo nie mozna prawie nic robic.jeszcze boli bo mialam operzcje
      "normalna" czyli ciecie brzucha.nie boj sie to naprawde nie jest takie
      straszne.ja bylam przerazona bo to moj pierwszy pobyt w szpitalu i od razu
      operacja.naprawde nie ma sie czego bac.
    • selavi2 Re: Usunięcie macicy 28.05.08, 21:11
      Mam 44 lata i jestem 6 tyg.po wycieciu macicy wraz z szyjka.
      Oprocz tego, ze dostaje swira po przez 8 tyg. mozna podnosic 0,5 kg.A potem do
      pol roku chyba do 3kg.
      Dobrze, ze dzieci robia zakupy i pomagaja.
      Czuje sie bardzo dobrze. Mialam troche problemow z wyproznianiem, ale wystarczy
      rano i wieczorem niewielka porcja siemienia lnianego i jest ok.
      A menopauza przebiega normalnie, bo zostawiaja ci dzialajace jajniki.
      Muszisz ich tylko dopilnowac, bo do roku czasu od operacji maja sklonnosc do
      torbielowatosci.
      • nana_c Re: Usunięcie macicy 02.06.08, 12:59
        Mialam usunieta macice ( z powodu miesniaków) w wieku 37 lat.
        Przydatki pozostaly.
        Faktem jest, ze po usunieciu macicy wczesniej sie przekwita, nawet jesli jajniki
        pozostana i dzialaja.
        Uklad hormonalny kobiety jest na tyle skompilikowany, ze do calkowitego
        dzialania potrzebuje takze blony sluzowej macicy. Jesli jej zabraknie, jajniki
        wczesniej zaprzestaja pracowac.
        Ale nie mam z tym zadnego problemu- wrecz przeciwnie, wrecz odzylam, odkad nie
        mam tych obfitych miesiaczek- przekwitanie to male piwo w porównaniu do tych
        cyrków co miesiac, i krwawien prawie 10- dniowych.
    • Gość: grejs.net Re: Usunięcie macicy IP: 83.1.84.* 02.06.08, 22:16
    • Gość: grejs.net Re: Usunięcie macicy IP: 83.1.84.* 02.06.08, 22:24
      Ja miałam wykonany zabieg usunięcia macicy metodą
      laparoskopową.Byłam 3 tygodnie na zwolnieniu,czuję się świetnie. Nie
      miałam żadnych dolegliwości po operacji. We czwartek miałam zabieg a
      w sobotę rano byłam już w domu.Pozostały mi tylko cztery
      półcentymetrowe blizny. Oczywiście trzeba wystrzegac sie dzwigania
      ciężarów, ale z tym pół kg to chyba przesada.
    • Gość: becia Re: Usunięcie macicy IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.08, 09:36
      Zajrzyj tutaj, bardzo fajne forum, sama tam też szukam wszelkich
      porad f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=2101240&start=990
    • Gość: pokahontaz195 Re: Usunięcie macicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.13, 22:17
      co ze mna bedziesad?
      Hej dziewczyny pomozcie!!!!!! Jestem załamana niemam siły na nic sad Bylam u ginekologa i wykrył u mnie dokladnie tą chorobę,kiedy zapytałam czy da się to leczyć stwierdził że niestety nie sadsad że muszę to usunać operacyjnie iż w jajnikach mam to wszystko to oznacza usunięcie jajnikówsadsad Poprostu się załamałam dlaczego ja!!!!!!!!!!!!!sad jutro mam isc na badanie krwi jeżeli będzie podwyzszone mam odrazu isc na stół jeżeli aż bardzo tak nie podwyższone to jeszcze moge pochodzic ale operacja mnie nie ominie i kiedy zapytałam cz jezeli bede chciala zajsc w ciaze teraz ???? Powiedział ze jest bardzo male podobienstwo a jeżeli nastąpi to moze byc zagrorzone POMOCY co mam robic bo psychicznie sie wykoncze chce tylko zdrowego bobasa Zajsc w ciaze urodzic zdrowe malenstwo i aby mi nic sie nie stalo i tylesad Prosze co mam robic?
    • Gość: Inanna Re: Usunięcie macicy IP: *.zory.vectranet.pl 30.01.14, 13:30
      Zapraszam wszystkie panie przed i po operacjach ginekologicznych na forum
      miesniakiusunieciemacicyiskierki.phoru m.pl
      ISKIERKI to forum obiektywnie przedstawiające pozytywne i negatywne strony operacji usunięcia macicy oraz informujące o wielu alternatywnych możliwościach leczenia chorób kobiecych narządów rodnych. Tematyką swą obejmuje mięśniaki, usunięcie macicy, obniżenie i wypadanie narządów rodnych, nowotwory, endometriozę itp. Tu znajdziesz informacje o przysługujących Ci prawach, dowiesz się, czego przestrzegać po operacji, poznasz możliwe skutki czy powikłania usunięcia macicy (także w życiu intymnym), uzyskasz informacje dotyczące niezbędnych badań i in.
      SERDECZNIE ZAPRASZAM
    • Gość: Inanna Re: Usunięcie macicy IP: *.zory.vectranet.pl 30.01.14, 13:31
      Zapraszam wszystkie panie przed i po operacjach ginekologicznych na forum
      miesniakiusunieciemacicyiskierki.phorum.pl
      ISKIERKI to forum obiektywnie przedstawiające pozytywne i negatywne strony operacji usunięcia macicy oraz informujące o wielu alternatywnych możliwościach leczenia chorób kobiecych narządów rodnych. Tematyką swą obejmuje mięśniaki, usunięcie macicy, obniżenie i wypadanie narządów rodnych, nowotwory, endometriozę itp. Tu znajdziesz informacje o przysługujących Ci prawach, dowiesz się, czego przestrzegać po operacji, poznasz możliwe skutki czy powikłania usunięcia macicy (także w życiu intymnym), uzyskasz informacje dotyczące niezbędnych badań i in.
      SERDECZNIE ZAPRASZAM
    • Gość: gość - kobieta Re: Usunięcie macicy IP: *.zory.vectranet.pl 04.03.14, 15:00
      Są leki leczące mięśniaki, są inne możliwości ich leczenia, a usuwanie macicy to ostateczność! zapraszam na forum dla kobiet przed i po operacjach ginekologicznych Iskierki, gdzie znajdziecie wiele informacji związanych z tym tematem miesniakiusunieciemacicyiskierki.phorum.pl , jak również informacje dotyczące innych problemów ginekologicznych
    • Gość: mądrzejsza Re: Usunięcie macicy IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.14, 22:54
      Chciałabym przestrzec przed pochopnym usunięciem macicy.Zanim sama to zrobiłam czytałam porady w tej sprawie na forum.Były różne opinie na ten temat ,ale większość osób zachwalało życie po usunięciu macicy.Wiem każdy musi podjąć samodzielnie taką decyzję a także ewentualne konsekwencje tego zabiegu.
      Zdaję sobie też sprawę ,że są różne przypadki i czasami ten zabieg jest niezbędny.
      Jednak na swoim przykładzie mogę powiedzieć,że żałuję decyzji jaką podjęłam.
      Mam żal do ginekologa u którego się leczyłam ,gdyż bardzo lekko podszedł do tego zabiegu.Teraz z perspektywy czasu widzę , że można było poczekać (43 lata-usunięcie),poobserwować mój organizm.W moim przypadku bardzo obfite krwawienia to był początek zmian hormonalnych - perimenopauzy .Jest zjawisko normalne i przejściowe.Mięśniaki natomiast rosną tylko do pewnego momentu-wejścia w menopauzę i później ustępują te problemy .Niestety ja o tym wcześniej nie wiedziałam.Jeżeli wraz z macicą zostaną usunięte jajniki to prawie natychmiast objawy menopauzy wraz z tego konsekwencjami(wary,brak osłony estrogenowej dla serca i kosci
      • kolektorka1 Re: Usunięcie macicy 13.02.20, 12:28
        Ja też dołączam swoją przestrogę ,aby nie dać się stłamsić ,zastraszyć ,tym że coś znalezli np.jak u mnie domniemany rak -którego nie wykryto w usuniętych wszystkich moich narządach rodnych (macica z jajnikami ),bardzo wielki ból po operacji ,długo bolał mnie w związku z operacją kręgosłup i noga -jakieś powikłania. A wszystko przez krwotok z macicy .Pojechałam do szpitala i się zaczęło. Same problemy i komplikacje .Uważajcie .
    • Gość: bbb Re: Usunięcie macicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.14, 09:54
      www.usunieciemacicyelfy.pun.pl/forums.php
    • miedzynamisyrenkami Re: Usunięcie macicy 13.09.19, 09:01
      Hej, miałam dokładnie to samo co ty. Miesiączki były tak silne że lekarze postanowili wprowadzić mnie w stan wywołanej menopauzy. Co miesiąc brałam decapeptyl. Nie miałam miesiączki 8 miesięcy więc problem z krwawieniem zniknął, ale....
      Sztuczna menopauza wywołała u mnie uderzenia gorąca nie mogłam spać miałam większy apetyt (zwłaszcza na słodkie) i te okropne bóle kości ale to było przez lek. Tydzień temu miałam operację usunięto mi mięśniaki przydatki i trzon macicy. Teraz dochodzę do siebie czuje się jakoś lżejsza pewnie za jakiś czas kręgosłup podziękuję. Mam 35 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka