Dodaj do ulubionych

alkohol przed ciążą

18.09.03, 10:06
od jakiegoś czasu nie zabezpieczamy sie przed ciążą jest więc możliwość
zajścia w ciąże ,
pytanie moje na tym właśnie opieram : czy i jaką ilość dziennie/tygodniowo
mozna wypijać alkoholu przed zajściem w ciąże , chodzi mi głownie o piwo i
wino , a jestem smakoszką tych trunków .
dla wyjaśnienia dodam że w drugiej części cyklu nei piję alkoholu ze względu
na mozliwą ciąże .
no i jak jest w innych krajach , bo podobno raz w miesiącu - w ciąży można
napić sie lampke czerwonego wina .

woda
Obserwuj wątek
    • sziwar Re: alkohol przed ciążą 18.09.03, 10:38
      Przede wszystkim - nie dać się zwariować! Jeżeli zajdziesz w ciążę to z cała
      pewnością w pierwszych dwóch tygodniach piwko, czy winko Ci nie zaszkodzi. Moim
      zdaniem nawet później nie zaszkodzi, jeśli to będzie np. jedno piwo dziennie,
      albo 2 lampki wina. Należy sie przede wszystkim zachowywac naturalnie. I nie
      nękać się na zapas jakimiś głupimi ograniczeniami, bo po co? jak ma się udać,
      to i tak się uda!
      • micia Re: alkohol przed ciążą 18.09.03, 11:08
        pierwsze 2 tygodnie od zapłodnienia są na zasadzie: wszystko - albo nic. Gdyby
        alkohol zaszkodził w tym czasie doszłoby po prostu do poronienia w czasie
        miesiączki.
        Tak się tym nie stresuj, bo przecież ile osób zachodzi w ciąże właśnie w czasie
        różnych imprez suto zakrapianychsmile i dzieci się rodzą zdrowiutkie. Poza tym
        organizm kobiety tak się zmienia, że nawet jeśli nie będziesz jeszcze
        wiedziała, że jesteś w ciąży to powinnaś czuć jakiś wstręt do alkoholu. U mnie
        i moich koleżanek tak było na początku. Jakiś tydzień po zapłodnieniu byliśmy
        ze znajomymi w knajpie i musiałam zmuszać się do wypicia piwa - nie wiedziałam,
        dlaczego mi wogóle nie wchodziłosmile
        Micia
        • agaa5 Re: alkohol przed ciążą 18.09.03, 12:03
          micia napisała:

> pierwsze 2 tygodnie od zapłodnienia są na zasadzie: wszystko - albo nic.
          Gdyby
          > alkohol zaszkodził w tym czasie doszłoby po prostu do poronienia w czasie
          > miesiączki.
          > Tak się tym nie stresuj, bo przecież ile osób zachodzi w ciąże właśnie w
          czasie
          >
          > różnych imprez suto zakrapianychsmile i dzieci się rodzą zdrowiutkie. Poza tym
          > organizm kobiety tak się zmienia, że nawet jeśli nie będziesz jeszcze
          > wiedziała, że jesteś w ciąży to powinnaś czuć jakiś wstręt do alkoholu. U
          mnie
          >
          > i moich koleżanek tak było na początku. Jakiś tydzień po zapłodnieniu byliśmy
          > ze znajomymi w knajpie i musiałam zmuszać się do wypicia piwa - nie
          wiedziałam,
          >
          > dlaczego mi wogóle nie wchodziłosmile
          > Micia

Rzeczywiście po zajściu w ciąże wiele kobiet nie toleruje alkoholu. Mi co
          prawda na początku ciąży piwo wchodziło bez problemu smile)ale już koleżanka
          dostawała torsji (a wcześniej piła sporo i nic). Wydaje mi się, że alkohol
          wypity sporadycznie w niewielkiej ilości nie zaszkodzi dziecku. Natomiast w
          nadmiarze owszem.Moja sąsiadka była mocno trunkowa a dzieci ma zupełnie
          zdrowe smile).
          Co do tych bezpiecznych tygodni. Właściwie za bezpieczny okres podaje się
          pierwsze 5-7 dnia od zapłodnienia. Później ( do 18 dnia) pod wpływem
          szkodliwych czynników może dojść do poronienia, uszkodzenia zarodka lub przy
          odrobinie szczęścia może w ogóle to nie wpłynąć na dziecko. Po 18 dniach
          płód/zarodek rozwija się b. intensywnie więc ryzyko wzrasta.
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka