Dodaj do ulubionych

Testy ciazowe.

08.10.03, 20:29
Dziewczyny mam do was pytanko,ale pisze je w imieniu mojej
kolezanki,poniewaz ona nie ma komputera,a dzwonila do mnie dzis juz trzy
razy z tym samym pytaniem,a ja nie mam pojecia co o jej problemie myslec!5
pazdziernika zrobila test ciazowy i wyszedl pozytywny,a na nastepny dzien
zrobila jeszcze jeden i tez wyszedl pozytywny.Poszla wiec do lekarza,a on
powiedzial,ze ona nie jest w ciazy.Ja osobiscie tez tego nie rozumiem.Jezeli
dwa testy wyszly pozytywnie to chyba jest sie w ciazy?Jak myslicie????Dla
mnie to jakies dziwne.
Obserwuj wątek
    • la_lunia Re: Testy ciazowe. 08.10.03, 21:28
      mysle, ze za wczesnie poszla do lekarza i lekarz jeszcze na tym etapie nie
      jest w stanie stwierdzic, ze kobieta jest w ciazy
      trzeba cierpliwie poczekac pare dni
    • ami6 Re: Testy ciazowe. 08.10.03, 22:24
      Albo niekompetentny lekarz lbo koleżanka nieprecyzyjnie powtórzyła Ci jego
      słowa. Testy przeważnie mylą się w jedna stronę - tzn. podają brak ciąży gdy
      jest ona wczesna, natomiast nie podają ciąży gdy jej nie ma.
      Lekarz powinien wysłać ją na badanie HCG - wtedy wszystko jest jasne na 100%.
      • kornan Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 16:43
        To nie do konca jest tak jak piszesz. Owszem, jesli jest ciąża - test wyjdzie
        pozytywnie, przy założeniu, że został prawidłowo przeprowadzony. Ale zdarzają
        sie tzw. wyniki fałszywie pozytywne, czyli pasek "straszy" (bądź cieszy) a
        ciąży nie ma. Informacje o takich sytuacjach są zwykle zawarte na ulotkach do
        testów.
        Zarowno takie szybkie testy dostepne w aptekach, jak i te profesjonalne
        przeprowadzane w laboratoriach sprawdzają to samo: poziom hCG - glikoproteiny
        wydzielanej przez rozwijające sie łożysko. Różnią sie tylko jednym-czułością.
        Testy profesjonalne wykrywają podwyższony poziom hormonu juz w terminie
        spodziewanej miesiączki, jednak lekarz powinien weryfikować wynik badania przez
        porównanie z tzw. danymi klinicznymi. Jesli nie był w stanie wykryć ciąży -
        prawdopodobnie jest jeszcze za wcześnie. Ale powinien wyjaśnić dlaczego test
        ciążowy dał pozytywny wynik. To jego obowiązek.Pozdrowienia.
    • kosa_kat Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 11:28
      Lekarz powinien wysłać ją na badania HCG we krwi - badanie to pozwoli określić
      czy jest ona w ciąży i który to jest tydzień, przy kilkudniowej ciąży lekarz
      nie będzie widział zarodka na USG
      • 100aga Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 11:54
        A orientujesz sie po ilu dniach od przewidywanego zaplodnienia test HCG wykrywa
        ciaze (albo jej brak)?
        • ann.k Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 12:58
          Podobno HCG pojawia sie prawie natychmiast. Początkowo może mniej, ale to jest
          hormon (jeśli się nie mylę), więc stężenie we krwi natychmiast rośnie. Mówiąc
          brutalnie do 12 tygodnia to już na pewno jest.
          Na USG widać dopiero początek zarodka w 45 dniu.
          • mausi12 Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 16:22
            Dzieki za odpowiedzi dziewczyny!Dzis do mnie zadzwonila i powiedziala,ze
            lekarz nie stwierdzil zadnej ciazy i ze w ogole jej nie bylo!Powiedzial jej,ze
            testy wyszly pozytywnie,poniewaz ona ma zaburzenia hormonalne,a dokladnie
            problemy z tarczyca.Dlatego tak wyszlo.Ja nie rozumiem jednak co ma tarczyca
            do zachodzenia w ciaze?
            • kornan Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 16:53
              Raczej mało prawdopodobne. Chyba, że Twoja koleżanka użyła gruuubo
              przeterminowanego testu. Dzisiaj dostepne testy ciążowe są tak skonstruowane,
              ze wpływ innych hormonów na wynik jest żaden. hCG jest glikoproteiną składającą
              się z podjednostek. Jedna z tych podjednostek jest taka sama jak w innych
              hormonach min. hTSH (hormon tarczycy). Kiedyś, gdy oznaczano stężenie całej
              cząsteczki hCG, wpływ innych hormonów na wynik był oczywiście możliwy. W tej
              chwili oznacza się wyłącznie podjednostkę beta-hCG - charakterystyczą wyłacznie
              dla hormonu łożyskowego.
            • kornan Re: Testy ciazowe. 09.10.03, 17:03
              Twoja koleżanka powinna dokładnie przeczytać ulotke testu, który zrobiła.
              Powinny być tam opisane przyczyny wyników fałszywie dodatnich. Jeśli nie ma
              wzmianki o beta-hCG - powinna pojsc do endokrynologa, żeby wykluczyc
              niedoczynność tarczycy.
              • mausi12 Re: Testy ciazowe. 10.10.03, 15:21
                Dzieki za odpowiedz!Masz racje,ona ma cos z tarczyca.Zaczyna leczenie.
    • monika.antepowicz Re: Testy ciazowe. 12.10.03, 18:40
      Według mnie jesli test jest dodatni to jest sie w ciazy, ale moze ona być zbyt
      mała aby lekarz mógł ja wybadać- można dla potweirdzenia wykonac badanie usg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka