wiolkum 23.09.08, 15:16 Witam czy borykała sie może ktoś z takim problemem? Ledwo uda mi się wyleczyc jame ustną od aft to zaraz pojawiaja mi się następne. Co z tym robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aa Re: ciągle nawracające afty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.08, 15:25 myj owoce które jesz slyszalam tez ze afty robia sie z niedoboru witamin mi pomógł Aftin, Sachol i jeszcze jeden lek ale na recepte tylko nie pamietam nazwy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia0212 Re: ciągle nawracające afty 23.09.08, 21:38 Grzyby uwielbiają cukier,a nie lubią kwaśnych produktów.Pojedz przez kilka dni kapustę kiszoną,pij wodę z cytryną(wypróbowane).Poczytaj więcej na forum candida. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ś Re: ciągle nawracające afty IP: *.chello.pl 24.09.08, 14:41 Sama miewam ten problem (na szczęście ostatnio coraz rzeadziej) Jednak im więcej słyszę na ten temat tym mniej wiem. Spotkałam się już z opiniami, że jest to: grzyb, wirus, tajemnicza reakcja immunologiczna organizmu... że są zaraźliwe lub nie, że sa wyleczalne lub nie... Przez lata nie odkryłam ani przyczyn ani sposobu leczenia. Próbuję ignorowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanka Re: ciągle nawracające afty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 14:10 Uporczywe afty są częste u osób chorych na celiakie, czy nie miałyście w dzieciństwie czasem stwierdzonej tej choroby, czy macie przy tym jakieś inne dolegliwości np. ze strony układu pokarmowego, anemii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkkk Re: ciągle nawracające afty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:16 na szklanke wody ze dwie duze łyżki stołowe wody utlenionej, płucz jame ustna dwa razy dziennie. ja pozbylam sie ich, a probowlam wszytkiego. czasem mi jedna wyskoczy, a mialam je w calej buzi, moze nawet wiecej niz przez pol roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edit pjaf Re: ciągle nawracające afty IP: *.play-internet.pl 05.04.15, 23:07 Ciągle od dziecka miałam afty, nic nie pomagało. Potem zaczęłam palić papierosy, afty niemal zniknęły, ale za to pojawiły się częstsze anginy. Paliłam 8 lat afty niemal mi się nie pojawiały, jak tylko rzuciłam palenie, anginy prawie ustały, za to mam co chwilę mocne wysypy aft, a każde mycie zębów pogarsza sprawę. Zrobiłam doświadczenie na sobie, zaprzestałam mycia zębów i aft było mniej, jak tylko myję zęby to nagle mam wysyp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja uporczywe afty IP: *.dynamic-ra-2.vectranet.pl 10.01.15, 00:11 Ja mam afty cały czas. Kilka dni spokoju po zagojeniu jednej, pojawia się druga. Czasem dwie lub trzy. Szukam przyczyny i chyba jedną z nich znalazłam, a są to pasty do zębów. Nie wiem dokładnie jaki składnik mnie uczula, ale po umyciu pastą wybielającą miałam jamę ustną jak poparzoną. Nie mogę też jeść chipsów. Może też macie podobne odczucia? Zamówiłam proszek do zębów na naturalnych składnikach i zobaczymy, jak pomoże to napiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: uporczywe afty 11.01.15, 06:10 Mój mąż ma tendencję do aft. Wystarczy najmniejsze nawet skaleczenie w jamie ustnej, przygryzienie policzka, zadrapanie szczoteczką do zębów czy właśnie czipsami. Jedyne co pomaga, to płukanie jamy ustnej Listerine (z alkoholem) oraz nakładanie Orajel czy innego środka znieczulającego. Przypuszczam, że w jego wypadku jest to kwestia rodzinna, bo męża mama boryka się z tym samym problemem od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
dorek3 Re: uporczywe afty 12.01.15, 00:10 mój syn ma tez problem nawracających aft. Szukając informacji trafiłam na taką, że może to być związane z zawartością SLS w pastach. Przestawiliśmy się całą rodziną na Sensodyne bo to jedyne jakie namierzyłam w szerokiej dystrybucji bez tego składnika i wydaje mi się, że jest poprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hyz Re: uporczywe afty IP: *.interkonekt.pl 03.02.15, 13:03 moze masz Celiake Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 110a Re: uporczywe afty IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.15, 22:16 Ja miałam parę lat. Miałam anemię. Ograniczyć cukry w diecie. Płukania parmy polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
duupa15 Re: ciągle nawracające afty 03.02.15, 09:25 Całkowita eliminacja CUKRU z diety (słodycze, słodkie napoje, cukier, ciasteczka, ketchup, słodka kawka ...) i zapominasz na całe życie o aftach Odpowiedz Link Zgłoś
kseni_ka Re: ciągle nawracające afty 04.02.15, 09:41 może masz zakazenie wirusem HPV Odpowiedz Link Zgłoś