Dodaj do ulubionych

Pomocy!!! Kłykciny kończyste

16.10.03, 12:50
Proszę o wszelkie informacje na ten temat, jak przebiega leczenie, czy są
nawroty i jak o siebie i o partnera dbać po zabiegu.
Obserwuj wątek
    • a.p5 Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 17.10.03, 10:14
      wczoraj odp., ale coś działo się z serwerem. Sprawdż w wyszukiwarce także pod
      HPV. Jakbyś miała jeszcze jakieś pyt. napisz. Sama "miałam" HPV.
      • kalinosia Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 18.10.03, 17:25
        klykciny, inaczej HPV, zostal odkryty calkiem niedawno. Podobno co 3 kobieta
        go ma. Niestety nie ma cudownego leku na te chorobe. Jesli sie go "zlapalo" to
        juz sie go ma do konca zycia. To tak jak z opryszczka na wardze. Moze byc w
        uspieniu dlugie lata. Kobiety, u ktorych wykryto wirusa HPV, powinny czesciej
        chodzic do ginekologa i co najmniej 2x w roku robic cytologie (prosic lekarza o
        badanie pod kontem HPV, bo nie kazdy ginek. zwraca na to niestety uwage), gdyz
        niektore szczepy tego wirusa sa onkogenne - pzdr - aga
    • joannach Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 19.10.03, 13:40
      Witam,
      ja właśnie leczę się plynem condyline (podofilina). Po 3 krotnym posmarowaniu (
      pierwszy raz przez lekarza, potem sama) wstretnych kłykcin juz nie widać, ale
      za to mam mocno bolącą rankę. Pocieszam się że zniknęły narośla, a wczesniej
      zastanawialam sie jak one mogą odpaść, wchlonąć się, czy co... Na razie ich nie
      widzę, ale nie wiem, czy coś mi tam jeszcze nie zostało. Mam nadzieję, ze nie
      wroca, a wszystko się ładnie zagoi..
      wygląda na to, ze to dość popularny problem -dziewczyny, napiszcie jak sobie
      radzicie. Pocieszymy się nawzajem
      Pozdrawiam.
      i jeszcze coś - spory minus - koszt lekarstwa -70zł
      • antoska1 Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 19.10.03, 20:24
        a co z sexem oralnym? czy w ten sposób tez mozna sie zarazic?
    • zuza_r Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 20.10.03, 14:32
      Jak masz zewnętrzne objawy to przynajmniej wiesz, że możesz je wypalić albo
      zamrozić i masz szansę więcej ich nie oglądać. Czytałam, że jest maść chyba o
      nazwie Aldara - bardzo droga, ale u niektórych podobno skutkuje. No i co
      istotne partner też musi być przeleczony. Przy okazji leczenia zalecane są duże
      dawki Wit.C

Też niestety jestem "posiadaczką" wirusa HPV. Nie miałam i nie mam żadnych
      zewnętrznych objawów. Jedyny objaw to cytologia III gr.i dysplazja. Po testach
      okazało się, że mam wirus "wysokiego ryzyka", czyli wysoko onkogenny. Bierzemy
      ciągle z mężem Heviran lek antywirusowy i jedyny efekt jaki na razie widzę
      to,że dysplazja się nie rozwija. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić i szlag mnie
      już trafia. Jeżeli macie jakieś rady to chętnie je poczytam.
      • kalinosia Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste-do Zuzy 20.10.03, 17:40
        hej, jakie masz zalecenia dot. dysplazji szyjki i dodatkowo HPV? Czy masz CIN
        I, II, III? Czy lekarze badali Cie pod kolposkopem? Wiesz, ja juz jestem
        doswiadczona w tych sprawach, gdyz mialam raka szyjki macicy (i mam HPV!!!). Od
        zmian dysplastycznych juz niewielki krok do raka, dlatego w takich przypadkach
        nie ma zartow .Ja tez robilam cyt. i wyszla mi III z komorkami dysplastycznymi,
        lekarze odrazu skierowali mnie na dalsze badania tzn. kolposkopie, wycinki -
        okazalo sie , ze to juz nowotwor- na szczescie w bardzo wczesnym, wyleczalnym
        stadium(a cytologia nie wykazywala raka, a wlasnie dysplazje, ktora moze ew.
        sugerowac raka, dlatego przy takiej cyt. lekarze powinni kierowac na dodatkowe
        badania!!!!)!Z tego co wiem, w takich przypadkach lekarze najczesciej wykonuja
        konizacje szyjki macicy (wyciecie kawalka szyjki ze zmianami dysplastycznymi).
        • zuza_r Re: HPV - do Kalinosia 21.10.03, 09:18
          Dzięki za odpowiedź, chociaż jest dość przerażająca. Mam od ponad roku
          cytologię III, najpierw dysplazja średniego stopnia, po leczeniu Heviranem
          cofnęła się do dysplazji pojedyńczych komórek małego stopnia. Co 3 miesiące
          powtarzam cytologię - wyniki bez zmian. Co 6 miesięcy powtarzam test na
          obecność wirusa - oczywiście jest nadal sad(, ale "z listy obecności" ubyło
          kilka typów. Za miesiąc mam termin kolejnej cytologii, zobaczymy co będzie.
          Pytałam lekarkę czy nie lepiej wyciąć zmiany, ale stwierdziła, że wycina się
          tylko w przypadkach dużej dysplazji, a nie pojedyńczych komórek. Jednak po
          Twojej informacji zażądam chyba kolposkopii,chociaż już się jej boję.
          Jeszcze raz dziękuję za info.
          • kalinosia Re: HPV - do Zuzy :) 21.10.03, 12:24
            hej, nie chcialam Cie straszyc smile Grupa III i komorki dysplastyczne nie musza
            oznaczac raka!!!!.Ja mialam dysplazje duzego stopnia i ogolnie brzydko
            wygladajaca szyjke golym okiem, dlatego lekarze odrazu skierowali mnie na
            kolposkopie i wycinki. Niemniej zrob sobie kolposkopie. Na to badanie niestety
            lekarze kieruja, kiedy jest cos juz mocno podejrzanego, bo kolposkop to
            urzadzenie drogie i wlasciwie w niewielu placowkach go maja. Jesli nie beda
            chcieli Cie skierowac, bo stwierdza ze nie ma po co (bo tak przeciez najlepiej
            powiedziec pacjentce !!)zrob sobie gdzies prywatnie (w wawie kosztuje to
            badanie ok.150 zl, ale moja mama musiala niezle sie nameczyc, zeby znalezc
            klinike, gdzie maja kolposkop, bo nawet w takiej renomowanej klinice jak ENEL-
            MED go nie maja!!)No a z HPV-em trzeba zyc i tyle, mozna jedynie zaleczyc, ale
            nie wyleczyc. No i trzeba byc pod stala kontrola lekarza. Pzdr - aga smile
    • monika.antepowicz Re: Pomocy!!! Kłykciny kończyste 28.10.03, 21:52
      Leczenie- albo miesjcowe podofiliną badź kremem aldara(preoparat o dziąłniu
      immunomodulator Wieksze kłykciny można zamrozic lub zlikwidować laserem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka