Dodaj do ulubionych

Odchody poporodowe

16.10.03, 15:48
Trzy tygodnie temu miałam cesarskie cięcie (śliczna dziewczyneczka smile). Po
porodzie pojawiły się normalne odchody - najpierw krwiste, potem stopniowo
coraz bledsze, ostatnio żółtawe, śluzowate. Od paru dni jednak wróciły
odchody krwiste (kolor świeżej krwi). Nie ma ich dużo, nie ma to cech
jakiegoś krwotoku. Czy to normalne? Czy może być oznaką jakichś ukrytych
dolegliwości? Poza tym nic mi nie dkokucza, czuję się coraz lepiej. BArdzo
proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • mamadana Re: Odchody poporodowe 16.10.03, 16:08
      A czy to nie hemoroidy przypadkiem??? W opisie tego schorzenia często pojawia
      się uwaga, iz występują wtedy w kale i na bieliźnie ślady świeżej krwi (takie
      strużki jasnoczerwonej krwi). To się u Ciebie zgadza, poza tym w ciąży bardzo
      łatwo o hemoroidy (w czasie porodu przy dużym wysiłku też - wiem, że miałaś
      cesarkę, ale tak sobie przypominam co pamiętam). Przejrzyj wątki na tym forum o
      hemoroidach i porównaj objawy.
    • gemma.v Re: Odchody poporodowe 16.10.03, 22:29
      Agusia, gratulacje smile))))))))))))) Jak ta śliczna dziewczyneczka ma na imię? smile)
      U mnie z krwawieniem było tak:
      Taka świeża krew pojawiła się wczesniej, bo po jakichś 10 dniach. Po USG okazało
      się, że zostały mi resztki łóżyska, potem był zabieg, pozostałości usunięto. Po
      dwóch tygodniach po krwawieniu nie było śladu. No ale u Ciebie minęło dośc dużo
      czasu, te trzy tygodnie...
      Na pewno powinnaś iśc z tym do lekarza (hehe, ale jestem mądra, co?), oczywiście
      skoro to nie krwotok, to bez paniki, no ale idź tak czy siak. Taka świeża krew to nie
      jest normalna rzecz, no chyba że rację ma mamadana, to się wycofuję.

POzdrawiam cieplutko Ciebie, dziewczyneczkę i jej starszego brata smile)
      gemma (z Zuzką i Wojtusiem smile)
      • agusiah Re: Odchody poporodowe 19.10.03, 13:01
        Gemma, gratulacje smile, podwójna mamo.

Nasza panienka po długich dyskusjach zyskała dumnie brzmiące imiona Agata
        Aniela. Jest słodką przylepką, bardzo spokojną. Patrzy sobie na świat z lekkim
        zdumieniem smile.

Co do krwawienia - hemoroidy wykluczm, skrzepów brak. Hmmm... poczekam jeszcze
        na odpowiedź dr Antepowicz, chociaż wystraszyła mnie możliwość, że w macicy
        mogły zostac resztki łożyska. Chociaż chyba po cesarce nie powinno to mieć
        miejsca? Skłaniałabym się ku hipotezie Aluc - że więcej ruchu, to i krew się
        może pojawiać, ale tyle już kkomplikacji przy tej ciąży mi się przytrafiło, że
        brzmi to zbyt uspokajająco.

• malylos Re: Odchody poporodowe 17.10.03, 10:05
      Witam !!
      Miałam identyczną sytuację, niecałe 4 tyg. po cesarce zaczęło mi lecieć ze
      skrzepami. I tak leciało przez 3 tyg. To mi wyglądało na taki pierwszy okres
      po porodzie. Właśnie mi się skończył. Będzie dobrze . Pozdrawiam. Małgorzata
    • lili Re: Odchody poporodowe 17.10.03, 15:38
      podciagam do gory
      mam taki sam problem tez po cesarce
      pani doktor czekamy!!
    • aluc Re: Odchody poporodowe 17.10.03, 16:14
      a mi się jednak wydaje, że lochia to lubi wracać w ciągu tych podręcznikowych
      sześciu tygodni, bo macica jednak ciągle się kurczy i jak się na przykład po
      trzech tygodniach trochę zwiększy aktywność fizyczną, zacznie choćby na
      bardziej wyczynowe spacery wychodzić wink to i krwawienie może powrócić albo się
      zwiększyć, w rozsądnych granicach rzecz jasna

u mnie przynajmniej tak było

a co do tego okresu - czytałam, że krwawienia w ciągu pierwszych 56 dni po
      porodzie (znaczy tych 6 tygoniu, jak dobrze liczę) nie są traktowane jako
      menstruacja i powrót płodności

co by zresztą z teorią wyrażaną na wstępie chodziło smile

ale też poddam się opinii eksperta
    • kingaolsz Re: Odchody poporodowe 17.10.03, 17:05
      U mnie po cesarce trwalo to 8 tygodni i bardzo mocno krwawilam. Raz mocniej
      raz slabiej, ale byla to tez swieza krew.
      Lekarz mi powiedzial ze to norma, ale na wszelki wypadek radzilabym Ci tez sie
      zglosic do lekarza
      Pozdrawiam
    • izaski Re: Odchody poporodowe 19.10.03, 00:36
      po pierwszym porodzie (też cc) krwawiłam książkowo, tzn ok 6 tyg, ale po
      drugim, naturalnym, ciągnęło się to prawie przez 3 miesiące. Pani doktor
      powiedziała, że to też jest w normie. Ale gdy lecą duże skrzepy, to lepiej
      sprawdź rzeczywiście u lekarza, czy wszystko w porządku. Pozdrawiam Ciebię i
      Maleństwo!
    • monika.antepowicz Re: Odchody poporodowe 02.11.03, 16:40
      Do6 tygodni mogą pojawiać się krwawienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka