Dodaj do ulubionych

test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne!

03.11.08, 08:41
dziewczyny, czy któraś z Was robiła test ciążowy w 3-4 dni po możliwym
zapłodnieniu?
Pytam, bo biorę leki, które są bezwzględnie przeciwwskazane w ciąży, a od 3
dni odczuwam lekki ból podbrzusza zbliżony do wystepującego w czasie
miesiączki. Ten ból pojawił się na następny dzień po czasie, kiedy mogło dojść
do poczęcia. Podobne odczucia miałam na początku pierwszej ciąży..

Jestem załamana, bo w obecnym stanie mojego zdrowia byłaby to ciąża b.
wysokiego ryzyka, nie chcę nawet o tym myśleć..

czy jest szansa, że test domowy wyjdzie tak wcześnie? A może zrobić test w
laboratorium? Zanim odstawię leki i skonsultuję się z lekarzem muszę mieć
pewność, że to ciąża, bo decyzja o odstawieniu leków ma bardzo poważne
konsekwencje dla mojego zdrowia..

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • edyta-26 Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 03.11.08, 08:50
      Niestety test nie wykarze ciazy tak szybko. Na teście wynik pozyt.
      pokazuje się dopiero w dniu oczekiwanej mies. albo parę dni po.Sama
      robiłam ze 3 testy trzy dni pod rząd i dopiero 4 wyszedł pozyt.
      Najlepiej zrób z krwi bete to powinno wykazać
    • olapolap Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 03.11.08, 08:54
      Hej

Mam taka sama sytuacje jak Ty, tzn. tez dokladnie dzien po mozliwym poczeciu
      zaczelam odczuwac bol podbrzusza - to sie zaczelo we wtorek, czyli 7 dni temu i
      od tamtego czasu prawie caly czas cos czuje. Na prosbe meza zrobilam test w
      sobote i on oczywiscie nic nie wykazal - to o wiele za wczesnie. Korci mnie zeby
      zrobic test ponownie, ale z drugiej strony boje sie, ze moge poronic, a po co
      robic sobie nadzieje - wiec chyba poczekam... jeszcze mam jakis tydzien z hakiem
      do spodziewanej miesiaczki. Ty lepiej poczekaj do 7-8 dnia, bo 3-4 dzien to o
      wiele za wczesnie... Mozesz zrobic bete w labolatorium, ale na to tez chyba
      jeszcze troche za wczesnie.

Tak z ciekawosci, kiedy zrobilas test przy zeszlej ciazy? Czy te bole Ci sie
      utrzymywaly?
    • martucha90 Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 03.11.08, 08:55
      > dziewczyny, czy któraś z Was robiła test ciążowy w 3-4 dni po
      > możliwym zapłodnieniu?

Chyba 3-4 dni po stosunku chciałaś napisać? Bo to nie jest przecież
      to samo. Plemniki mogą czekać np. 3 dni na dojrzenie jajeczka, potem
      dopiero jak ono dojrzeje i pęknie, to do niego wnikają.
      No ale powiedzmy, że u Ciebie akurat dzień stosunku i dzień
      wniknięcia do jajeczka to ten sam dzień (dzieli je tylko te 7
      godzin, które plemnik potrzebuje na pokonanie drogi).

A więc od stosunku odlicz 7 godzin. Potem rozpoczyna się wędrówka
      jajowodem do macicy, która trwa 7-10 dni, potem zagnieżdżenie. Wtedy
      zaczyna wzrastać beta HCG. Jak porządnie wzrośnie (to zajmie kilka
      dni), to test zacznie coś wykrywać.
      Ile wyszło? 14 dni - nie chce być inaczej.

Nie ma absolutnie żadnej możliwości, by test wykrył ciążę 3 dni po
      stosunku.
      Wężykiem smile

Leki możesz wziąć. Około 2 tygodni od zapłodnienia NIC nie
      przeniknie do zarodka.
      • jestem.mama :((( 03.11.08, 09:10
        dziewczyny, dzwoniłam do laboratorium i beta HCG też można zrobić najwcześniej
        7-9 dni po ew. zapłodnieniu.

W pierwszej ciąży (zaplanowanej)test pozytywny wyszedł mi w dniu spodziewanej
        miesiączki. Wtedy też poza bólami podbrzusza, w kilka dni po zapłodnieniu
        pojawiło mi się uczucie obrzmienia piersi. na razie zmian w piersiach nie czuję
        (pewnie za wcześnie), ale jeszcze sporadycznie karmię pierwszego syna.

Jestem okropnie załamana, bardzo chciałam drugie dziecko ale na razie lekarze
        zabronili mi zachodzić w ciąże z uwagi na przewlekła chorobę nerek, która w
        ostanich miesiącach uległa zaostrzeniu sad(((
        • olapolap Re: :((( 03.11.08, 09:25
          A moze ten bol to bol promieniujacy od nerek? Ciaze mozna usunac jesli zagraza
          Twojemu zdrowiu... ale to na pewno trudna decyzja... Masz juz jedno dziecko, ono
          teraz najbardziej Ciebie potrzebuje i moze powinnas mu sie poswiecic... Nie chce
          decydowac za Ciebie, przemysl to wszystko dobrze. I glowa do gory, moze to tylko
          zblizajacy sie okres smile
          • jestem.mama Re: :((( 03.11.08, 09:50
            ból od nerek jest inny, a przy mojej chorobie nerki praktycznie nie bolą sad((

to nie jest też zbliżając się okres, bo OM miałam 17.X więc okres (jeśli w ogóle
            się pojawi) to dopiero ok. 14.XI.

Muszę jakoś przeżyć najbliższy tydzień, może w sobotę zrobię test...
            • olapolap Re: :((( 03.11.08, 09:55
              Zajmij mysli czym innym, choc wiem jakie to trudne - w koncu ja tez czekam... A
              jesli Cie to uspokoi, to moze faktycznie lepiej wydac te 10 zl i zrobic test juz
              teraz? Moze malo miarodajny, ale jesli pozwoli Ci to oderwac mysli na jakis
              czas, to czemu nie?
              • katia.seitz Re: :((( 03.11.08, 11:40
                Jeśli zrobisz test z krwi tak 7 dni przed terminem miesiączki, jest szansa, że
                coś ci wyjdzie. Pamiętaj jednak o tym, że ogromny odsetek ciąż ulega samoistnemu
                poronieniu jeszcze przed terminem miesiączki - więc nawet jeśli ta beta jakaś
                tam ci wyjdzie, to jeszcze nie znaczy, że ciąża się utrzyma (może to być tzw.
                ciąża biochemiczna). Tak więc, w zasadzie dopiero w okolicach terminu miesiączki
                można się zacząć (w twoim przypadku) martwić.
            • dorotakatarzyna Re: :((( 04.11.08, 19:40
              Piszesz, że powinna dostać miesiączkę 14 listopada. Wynika z tego, że to co
              czujesz od okolo 1 listopada, to ból owulacyjny. Jesli wpółżyłas bez
              zabezpieczenia dzień wcześniej (jak to wynika z postu), to ciąża niestety jest
              możliwa.
              • Gość: emka Re: :((( IP: 91.104.93.* 04.11.08, 22:58
                No właśnie....dziecko już ma, a o "procesie rozmnażania"-że tak to
                ujmę-zielonego pojęcia. O poczęciu powinna sobie najpierw poczytać-bo nadal
                sądzi,że dzień stosunku to dzień poczęcia-a co do szans na poczęcie-to sorry,
                ale nawet zdrowej parze za pierwszym razem może się nie udać. Po drugie jak już
                wiedziała,że ciąża w jej sytuacji zdrowotnej nie jest wskazana to trzeba było
                myśleć, a nie panikować po fakcie. Można się skutecznie zabezpieczyć lub
                zrezygnować z sexu w okolicach dni płodnych.
                • jestem.mama Re: :((( 06.11.08, 10:23
                  Gość portalu: emka napisał(a):

> No właśnie....dziecko już ma, a o "procesie rozmnażania"-że tak to
                  > ujmę-zielonego pojęcia. O poczęciu powinna sobie najpierw poczytać-bo nadal
                  > sądzi,że dzień stosunku to dzień poczęcia-a co do szans na poczęcie-to sorry,
                  > ale nawet zdrowej parze za pierwszym razem może się nie udać. Po drugie jak już
                  > wiedziała,że ciąża w jej sytuacji zdrowotnej nie jest wskazana to trzeba było
                  > myśleć, a nie panikować po fakcie. Można się skutecznie zabezpieczyć lub
                  > zrezygnować z sexu w okolicach dni płodnych.

nie masz pełnych danych (bo nie pisałam w wątku więcej niż potrzeba), nie wiesz
                  jaką metodę antykoncepcyjną stosowałam, więc się nie wymądrzaj i nie poniżaj
                  innych, bo twoje mierne wywody nie pozostają w ogóle w związku z tematem wątku.
              • jestem.mama Re: :((( 06.11.08, 10:25
                dorotakatarzyna napisała:

> Piszesz, że powinna dostać miesiączkę 14 listopada. Wynika z tego, że to co
                > czujesz od okolo 1 listopada, to ból owulacyjny. Jesli wpółżyłas bez
                > zabezpieczenia dzień wcześniej (jak to wynika z postu), to ciąża niestety jest
                > możliwa

w którym miejscu z postu wynika, że współżyłam bez zabezpieczenia?????
            • bystra_26 2 tygodnie po okresie 05.11.08, 08:46
              To możesz mieć conajwyżej ból owulacyjny, czyli najbardziej płodne
              dni.
    • martina.15 Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 05.11.08, 00:13
      nie ma mozliwosci odczuwac jakis objawow w dzien po zaplodnieniu uncertain
      • zimowa.net Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 05.11.08, 08:14
        a ja mysle,ze to zalezy od kobiety. Jesli juz mialas takie bole przy
        pierwszym dziecku to mozliwe ,ze tym razem tez tak masz. Test zrob w
        ok.21 dniu cyklu -najlepiej na bete.
        • zuzka787 Re: test przed 7 dniem po ew. poczęciu - pilne! 05.11.08, 15:23
          Hej
          Z tego co ja wiem to pierwsze objawy ciąży to mogą być najwcześniej
          ok.2 tygodnie po zapłodnieniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka