Gość: a IP: *.chello.pl 08.12.08, 22:20 Czy jest metoda aby sprawdzić czy się pozbyło tej bakterii? Poza powtórną gastroskopią, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cama077 Re: Po kuracji na helicobacter 08.12.08, 22:34 do mnie powraca 2 x w roku, bo gastroskopii sie boje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.chello.pl 09.12.08, 11:00 Wypowiedź całkiem nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Po kuracji na helicobacter IP: 91.104.74.* 09.12.08, 12:17 Kup sobie w aptece test na tą "bakteryjkę", albo test z krwi w laboratorium - o ile się nie mylę.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziubasekk Re: Po kuracji na helicobacter 09.12.08, 12:23 Nie mylisz Ale ja wolałabym jednak ten test w laboratorium Bardziej wiarygodny mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Po kuracji na helicobacter IP: 62.121.129.* 09.12.08, 13:14 Myli się. Testy serologiczne nie nadają sie do kontroli po leczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Po kuracji na helicobacter IP: 91.104.74.* 10.12.08, 10:20 Nadają się-ale nie tak od razu po zakończeniu leczenia antybiotykami-jest pewien okres karencji, ale nie pamiętam jak długi-przy każdym teście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.chello.pl 10.12.08, 12:57 Masz rację, okazuje się że trzeba odczekać z pół roku. Pozdrawiam wszystkich którzy udzielili mi odpowiedzi tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Po kuracji na helicobacter 10.12.08, 17:46 test apteczny na helikoptera kupuje się w aptece, koszt ok.30-35 zł, test zawiera wyjałowioną igłę, wacik nasączony środkiem antybakteryjnym, pojemniczek z preparatem oraz płytkę podobna do testu ciążowego. wacikiem odkaża się palec, igłą nakłuwa, przenosi krople krwi do pojemniczka z preparatem, wstrząsa i wylewa na płytkę, wynik po jakimś tam czasie (3 min chyba) i gotowe. instrukcja w opakowaniu. testy są wiarygodne. co do stanu PO kuracji nie wiem, więc się nie wypowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: Po kuracji na helicobacter IP: 62.121.129.* 11.12.08, 10:47 "Testy serologiczne nie są miarodajne u chorych już leczonych z powodu zakażenia i nie umożliwiają rozpoznania jednostki chorobowej (choroba wrzodowa, rak żołądka). Pomimo skutecznej eradykacji dynamika zmniejszania stężenia przeciwciał w surowicy jest bardzo zmienna i trudna do przewidzenia. Podsumowując, metod serologicznych nie należy stosować w celu dokumentowania wyleczeń zakażenia H. pylori." tiny.pl/6fgn To są akurat wytyczne American College of Gastroenterology, ale wytyczne europejskie i polskie mówią dokładnie to samo. Przeciwciała w klasie IgG p/H.pylori mogą być wykrywane we krwi nawet lata po skutecznej eradykacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.chello.pl 11.12.08, 19:57 Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
maksikk Re: Po kuracji na helicobacter 09.12.08, 15:02 Witam radze sprawdzac dopiero po pół roku od kuracji,poniewaz może być jeszcze widoczna.Takie zalecenie dostałam od lekarza.Na powtórnych badaniach byłam w laboratorium.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Po kuracji na helicobacter IP: 195.116.128.* 09.12.08, 16:55 Możesz zrobić test na H. pylori do kupienia w aptece, koszt ok 35zł. Taki test wykonasz sama w domu, wiem bo sama go robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.chello.pl 09.12.08, 20:51 Czy możesz dokładnie opisać o co chodzi w tym teście z apteki? Czy będę musiała użyć kropli krwi czy moczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.chello.pl 09.12.08, 21:31 Pytanie już nieaktualne bo znalazłam odpowiedź w guglu. Dzięki za wskazanie testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Po kuracji na helicobacter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 12:06 Gość portalu: a napisał(a): > Pytanie już nieaktualne bo znalazłam odpowiedź w guglu. Haha. Po co szukać w guglu, jak wystarczyło przeczytać dokładniej wątek. Kilka postów wyżej instrukcja i opis podane na tacy... Odpowiedz Link Zgłoś