szaraanka 05.11.03, 22:33 Mam 17 lat. I mam problem. Mam bardzo male piersi, a wokol sutkow pojawia sie ostatnio coraz wiecej ciemnych wloskow. Co mam zrobic, gdzie isc, czy bede musiala brac jakies tabletki czy cos jest bardzo nie ok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sanis Re: co mam robic? 05.11.03, 23:56 Zapytaj ginekologa. Prawdopodobnie masz lekką postać hirsutyzmu, spowodowane zaburzenami w pracy hormonów. Możesz w przyszłosci miec problem z donoszeniem ciąży, a nawet z zajsciem w ciażę, oczywiscie, jeśli stan ten bedzie sie pogłebiał. Jeśli kiedyś urodzisz dziecko, twoje piersi mogą sie powiększyć na czas laktacji a nawet mogą takie pozostać na zawsze. Jednak przestrzegam przed braniem tabletek hormonalnych. Nie zawsze pomagają, a często szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: co mam robic? 06.11.03, 09:34 byłam w tym samym wieku kiedy zaczęły się pojawiać włoski dookoła moich sutków. zasugerowałam ginekologowi badania hormonalne, ale on stwierdził, że to naturalne i niekoniecznie spowodowane zaburzeniami (na innych częściach ciał owłosiona jestem w normie). od tego czasu minęła dekada, a ja radzę sobie wyrywaniem ich pensetą. i wbrew moim obawom facetowi nie przeszkadzają aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
orvokki Re: co mam robic? 06.11.03, 10:48 gdzieś wyczytałam, że 10% ludzi ma włoski wokół sutków... to nic takiego strasznego i niekoniecznie łączy się z chorobą. Z ginekologiem możesz oczywiście na ten temat porozmawiać - trudno oceniać czy to coś poważnego na odległość. Pewną wskazówką czy wszystko w porządku, jest to, czy masz regularnie okres (nie chodzi o przesunięcia o trzy dni w jedną lub drugą, tylko czy na przykład nie masz go raz na 3 miesiące), czy nie masz poważnych problemów z cerą, etc. Jeśli te sprawy są w porządku, to prawdopodobnie nic poważnego. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: co mam robic? 06.11.03, 15:51 Skonsultowałabym się na Twoim miejscu z ginekologiem-endokrynologiem. Jeśli to są czarne, szczecinowate włoski to taka wizyta, moim zdaniem, jest niezbędna. W przypadku jasnych, słabych włosków nie ma się czym przejmować. Głowa do góry!!! Odpowiedz Link Zgłoś