Dodaj do ulubionych

co mam robic?

05.11.03, 22:33
Mam 17 lat. I mam problem. Mam bardzo male piersi, a wokol sutkow pojawia sie
ostatnio coraz wiecej ciemnych wloskow. Co mam zrobic, gdzie isc, czy bede
musiala brac jakies tabletki czy cos jest bardzo nie ok?
Obserwuj wątek
    • sanis Re: co mam robic? 05.11.03, 23:56
      Zapytaj ginekologa. Prawdopodobnie masz lekką postać hirsutyzmu, spowodowane
      zaburzenami w pracy hormonów. Możesz w przyszłosci miec problem z donoszeniem
      ciąży, a nawet z zajsciem w ciażę, oczywiscie, jeśli stan ten bedzie sie
      pogłebiał. Jeśli kiedyś urodzisz dziecko, twoje piersi mogą sie powiększyć na
      czas laktacji a nawet mogą takie pozostać na zawsze.

Jednak przestrzegam przed braniem tabletek hormonalnych. Nie zawsze pomagają, a
      często szkodzą.
    • lilith76 Re: co mam robic? 06.11.03, 09:34
      byłam w tym samym wieku kiedy zaczęły się pojawiać włoski dookoła moich sutków.
      zasugerowałam ginekologowi badania hormonalne, ale on stwierdził, że to
      naturalne i niekoniecznie spowodowane zaburzeniami (na innych częściach ciał
      owłosiona jestem w normie). od tego czasu minęła dekada, a ja radzę sobie
      wyrywaniem ich pensetą. i wbrew moim obawom facetowi nie przeszkadzają aż tak
      bardzo.
      • orvokki Re: co mam robic? 06.11.03, 10:48
        gdzieś wyczytałam, że 10% ludzi ma włoski wokół sutków... to nic takiego
        strasznego i niekoniecznie łączy się z chorobą.
        Z ginekologiem możesz oczywiście na ten temat porozmawiać - trudno oceniać czy
        to coś poważnego na odległość.
        Pewną wskazówką czy wszystko w porządku, jest to, czy masz regularnie okres
        (nie chodzi o przesunięcia o trzy dni w jedną lub drugą, tylko czy na przykład
        nie masz go raz na 3 miesiące), czy nie masz poważnych problemów z cerą, etc.
        Jeśli te sprawy są w porządku, to prawdopodobnie nic poważnego.
    • neti87 Re: co mam robic? 06.11.03, 15:51
      Skonsultowałabym się na Twoim miejscu z ginekologiem-endokrynologiem. Jeśli to
      są czarne, szczecinowate włoski to taka wizyta, moim zdaniem, jest niezbędna. W
      przypadku jasnych, słabych włosków nie ma się czym przejmować. Głowa do góry!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka