Dodaj do ulubionych

OKROPNE BÓLE :-((

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.01.02, 01:43
Bardzo prosze o poradę.
Przyjmuje Logest, jestem po pierwszym listku. Pierwsza tabletkę przyjęłam
pierwszego dnia okresu,a przez cały cykl trwało u mnie plamienie, które
nasiliło się przy końcu opakowania. W czasie 7-dniowej przerwy wystąpiła
miesiączka (3-ciego dnia przerwy), która trwała 5 dni. Na początku miesiączki
(albo dzień wcześniej) wystąpiły u mnie okropne bóle podbrzusza, można
powiedzieć że "napadowe", jakich nigdy w życiu podczas miesiaczki nie miałam,
choć na podstawie odczuć stwierdziłam, że wiążą się one w jakich sposób z
miesiączką (oprócz zbieżności terminów). Bóle to takie skurcze, kłucia, kolki,
jakby ktoś mnie przez chwilę mocno ściskał w środku, są tak okropne, że od
czasu do czasu (podczas ataku) zwijam się w kłębuszek i jęcząc, cierpię i
przeczekuję. Mam również wrażenie jakbym miała lekko wzdęty brzuch i od czasu
do czasu "rozpychające" się wewnątrz gazy. Boli do dziś, a to już 6,7-my
dzień...
Wspomne jeszcze o tym, że podczas brania pigułek (gdzieś w środku cyklu)
współżyłam z partnerem, i sprawiało mi to niemały ból, pieczenie (próbowałam
kilka razy w tym czasie, niestety z tym samym efektem)... Muszę przeznać,że
kilka miesięcy temu (nie brałam pigułek) nic takiego mi się nie zdarzyło, a
stosunek nie sprawiał mi bólu sad
No i byłam dziś z tym problemem u ginekologa, mając nadzieję na jego
wyjaśnienie. Po badaniu ginekologicznym (baardzo nieprzyjemnym i bolesnym) pani
doktor stwierdziła, że jestem najzupełniej zdrowa, co mnie cieszy smile),
powiedziała też, że bóle podczas stosunku są z mojej winy bo się odprężyć i
rozluźnić najwidoczniej nie potrafię, wspomniała o jakiejś nerwicy (ciekawe
dlaczego wcześniej było wszystko ok?). I przepisała jedynie No-spe (pewnie bóle
pochodza od jelit...).
Jeszcze dodam, że leczę się na opryszczkę i od ponad miesiąca smaruję Zoviraxem
lub Vrotazolinem (może to ma wpływ na moje odczucia związane ze stosunkiem,
choć objawy opryszczki były znikome i dziś pani doktor ich nie zauwazyła?)
Nie jestem zachwycona wynikiem tej wizyty, bo liczyłam na lepsze wyjaśnienie i
może na skierowanie na USG (może by coś niecoś wyjaśniło).
Bardzo proszę o radę, bo to dla mnie naprawdę uciążliwy problem. Chyba pójdę do
innego ginekologa...

Z góry dziękuję za odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
Ela
Obserwuj wątek
    • _kami Re: OKROPNE BÓLE :-(( 22.01.02, 02:06
      Z tego, co wiem, pierwsze 2-3 cykle na (nowych) pigułkach mogą być średnio
      przyjemne (taka "rozbiegówka" organizmu). Jeśli te dolegliwości są naprawdę aż
      tak okropne, to po pierwsze sprawdź, czy nie ma ich w ulotce pigułek (bo może
      to się zdarza i trzeba przeczekać, albo może to objawy, które wskazują na to,
      że pigułki trzeba odstawić). Po drugie - może faktycznie zmień lekarza,
      ewentualnie, jeśli masz tyle cierpliwości i samozaparcia, to idź do tej samej
      pani doktor i długi i namiętnie jej tłumacz, że Ty _naprawdę_ źle się czujesz.
      Może być też tak, że te pigułki po prostu nie są dla Ciebie i należy je zmienić.
      W każdym razie radzę się nie denerwować, bo od tego z cała pewnością poczujesz
      się jeszcze gorzej.

Lepszego samopoczucia życzę smile
      K.
      • monika.antepowicz Re: OKROPNE BÓLE :-(( 25.01.02, 11:08
        Jeśli ma Pani opryszczkę na narządach płciowych- to nie powinno się do czasu
        zniknięcia objawów w ogóle współżyć. Wuirus opryszczki bytuje w zwojach
        nerwowych i myślę,ze odczucia zwiazane ze stosunkiem można z nim kojarzyc.
        NAtomiast bóle w dole brzucha moga być zwiazane ze zmienioną miesiączka lub
        równiez ze stanem zapalnym- nie wyjaśniła Pani, czy badanie ginekologicvzne
        było bolesne, i czy wczesniej bolesne były miesiączki, czy była pani u
        ginekologa po ustąpieniu dolegliwosci. Jeżeli w tej chwili nic nie dolega, to
        należy zaczekać do kolejnego krwawienia- jakie bedzie samopoczucie, a w razie
        dolegliwosci przedsiewziąc diagnostykę- przede wszystkim wykluczyć stan zapalny
        narządu rodnego, gdyż takie przedłuzające się krwawienie sprzyja zakażeniom
        wstepującym z pochwy.MA
        • elaaa Re: OKROPNE BÓLE :-(( 26.01.02, 22:41
          Witam Panią Doktor i bardzo dziękuję za odpowiedz.
          Opryszczkę (niezbyt zaawansowaną) moj ginekolog stwierdzil(a) u mnie ok.1,5
          miesiąca temu. Od tego czasu smarowalam sie (niestety tylko 1 raz dziennie-
          wieczorem) Zoviraxem a potem Vrotazolinem. Przy ostatniej wizycie, na pytanie
          (zadane niestety dopiero po zejsciu z fotela) jak tam moja opryszczka pani
          doktor stwierdzila, ze nic nie bylo widac. Jesli o mnie chodzi nadal czuje w
          okolicy pochwy jakies drobne twarde krostki (niewiele) i nie wiem co mam o tym
          myslec sad Do tego zrobilo mi sie "zimno" w kąciku warg (przy ustach smile
          Nie wiem skąd się ten wirus wziął... Czy z ust na narządach płciowych czy
          odwrotnie, no i kto kogo zaraził, skoro żadne z nas nigdy nie miało innego
          partnera?

Co do opisanych przeze mnie bóli: teraz już ich nie czuję, ale na wizycie byłam
          wtedy, gdy bóle owe odczuwałam. Pani doktor żadnego stanu zapalnego nie
          stwierdziła (choć sugerowałam na poczatku), natomiast badanie ginekologiczne
          było dość bolesne (podobno byłam zbyt spięta...).
          Bóle odczuwane przeze mnie w trakcie tej 7-dniowej przerwy i trwajace jeszcze
          kilka dni po skończeniu się okresu różniły się od bóli miesiączkowych, które
          odczuwałam wcześniej (przed braniem pigułek), choć kiedyś również były dość
          silne, co przekonało mnie do brania pigułek, których zaletą miało być
          zmniejszone krwawienia i 0 bólu...
          Przede wszystkim moje "tradycyjne" bóle miesiączkowe trwaly 1-2 dni na pocz.
          okresu, a potem był spokój. A w tym miesiącu doszły jakieś dziwne skurcze,
          kolki... No i trwały ok. tygodnia.

W tej chwili jestem szcześliwa, bo już ich nie odczuwam od kilku dni ( i mam
          nadzieje, że nie wrócą). Plamienia juz nie mam (cały poprzedni cykl trwało
          plamienie). Przy współżyciu używam żelu Feminum i jestem usatysfakcjonowana,
          choć tuz po jego nałożeniu odczuwam lekkie pieczenie (może ta opryszczka
          jeszcze mi doskwiera?)
          Co mam robić, Pani Doktor? Czy zaufać stwierdzeniu mojej pani ginekolog, że nic
          nie zauwazyła, czy też odczuwane przeze mnie grudeczki są niezaleczoną
          opryszczką? Smarować się dalej Vrotazolinem? Skąd mam wiedzieć, że mój
          mężczyzna nie ma opryszczki i jak się ustrzec przed zarażeniem przez usta (lub
          odwrotnie)?
          Będę bardzo wdzięczna, jeśli odpowie Pani na jeszcze tych kilka pytań.
          Pozdrawiam serdecznie
          Ela

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka