Dodaj do ulubionych

Kiedy miesiaczka po Duphastonie?

06.04.09, 20:48
Bralam Duphaston w marcu, przez 10 dni od 15 dnia cyklu czyli od 16 marca. Do
tej pory nie pojawila mi sie miesiaczka, czyli od zakonczenia tych 10 tabletek
minelo juz 12 dni. Czy to normalne? Acha, nie jestem w ciazy.
Obserwuj wątek
    • niesubordynacja Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 06.04.09, 20:50
      acha, nie wiem czy to cos zmienia ale ostatnio okres mialam 2 marca, mam dosc
      nieregularne cykle ale i tak juz powinien byc zwlaszcza ze myslalam ze po tym
      leku jakos to trwa pare dni i pojawia sie miesiaczka
      • bystra_26 Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 06.04.09, 21:36
        A skąð pewność, że nie jesteś w ciąży?

Zwykle kilka dni po odstawieniu Duphastonu przychodzi okres, bo przestaje się
        dostarczać organizmowi progesteron.

Więc albo jesteś w ciąży, albo zaburzyłaś sobie gospodarkę hormonalną tym
        duphastonem. Jeśli nic innego Cię nie niepokoi, to radzę uzbroić się w
        cierpliwość, bo pójście do ginekologa po wywołanie miesiączki jeszcze bardziej
        Ci w cyklach namiesza.
        • niesubordynacja Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 06.04.09, 22:16

> A skąð pewność, że nie jesteś w ciąży?

hm, przez dluzszy czas mialam post wiec to baardzo malo prawdopodobne;]

albo zaburzyłaś sobie gospodarkę hormonalną tym
          > duphastonem.

grrrr...chyba tak, na to wyglada. A najgorsze ze musze odwolac badania ktore
          mialabym za pare dni zrobione. Mialam je zlecone po zlych wynikach cytologii,a w
          kazdej chwili moge dostac okres....kurcze...mialam przepisany ten Duphaston zeby
          wchlonely sie jakies tam pecherzyki dodatkowe, cos bylo nie do konca ok na
          USG,mam nadzieje ze lekarz wiedzial co robi...teraz ja nie wiem co robic. Na
          czwartek mam te badania - kolposkopie i nie wiem, jechac czy nie jechac,
          odwolac,poczekac na okres i zapisac sie znowu czy ewentualne "brudzenie"bedzie
          przeszkoda...sad
    • mamalgosia Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 07.04.09, 09:54
      A jak się miał ten 15 dzień cyklu do owulacji?
      • niesubordynacja Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 07.04.09, 12:42
        no nie wiem czy i kiedy mialam owulacje,tzn.wiadomo ze jest na 14 dni przed
        nastepna miesiaczka ale bralam ten Duphaston, wiec...a teraz wlasnie zaczyna mi
        sie brudzenie przed okresem, wiec spooro sie spoznil i z badan du.pa tym razemuncertain
        • mamalgosia Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 07.04.09, 16:06
          To bez sensu, nie nalezy brać Duphastonu ezkrytycznie od 15 dnia
          cyklu, tylko po prostu 2-3 dni po owulacji. Wtedy hormonalnie ma to
          ręce i nogi. Bo przeciez nie chodzi o to, by sobie coś
          popsuć,jeszcze bardziej, tylko naprawić
          • niesubordynacja Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 07.04.09, 20:01
            kurde no ale tak mi lekarz powiedzial ze od 15 dnia cyklu wiec juz nie wiem.
            Logicznie rzecz biorac to rzeczywiscie powinno sie przeczekac owulacje nawet
            jesli lek byl przepisany na wchloniecie pecherzykow(teraz juz zaczynam watpic w
            sens brania tego Duphastonu).Chyba sie przejde jeszcze do innego gina i zapytam,
            nie lubie jednak tak robic. Achaaaa, wlasciwie to bylam potem po cos jeszcze u
            innego lekarza ginekologa i zapytalam przy okazji zeby sie upewnic czy przez 10
            dni tylko brac ten Duphas.i od nastepnego cyklu tak samo, i on potwierdzil i
            nawet sie nie zdziwil ze biore od 15 dnia cyklu...hm...?
            • mamalgosia Re: Kiedy miesiaczka po Duphastonie? 07.04.09, 21:05
              No dlatego, że najczęściej w cyklach 28 dniowych owulacja wypada w
              13 dc, więc oni taśmowo przepisują od 15. Bo przecież to nie im sie
              rozreguluje jakby co, no nie? Uważam, że każda kobieta powinna umieć
              sama ocenić, kiedy jest po owulacji.

A co do duphastonu, to uważam ten lek za bardzo dobry, mam znim
              bardzo dobre doświadczenie i bardzo dobre efekty leczenia
            • bystra_26 ech ci ginekolodzy 07.04.09, 21:13
              Spora część ginekologów wierzy, że owulacja jest 14dc, a prawidłowy cykl wynosi
              28 dni (mity!!!!!). Nieco bardzij światli uważają, że owulacja jest pomiędzy 13
              a 15dc, a przy cyklach "nietypowych" (odstające od 28 dni wyraźnie) odejmują od
              średniej długości 14dni.
              Gdyby to było takie proste, niepotzrebna by była antykoncepcja, bo z tak
              prostych wyliczeń łatwo by się ustalało dni niepłodne.

To niestety statystyka, która zawodzi.

Żeby nie namieszać sobie w cyklu Duphastonem, trzeba go brać, jak już po
              owulacji pracuje ciałko żółte i sam organizm wytwarza więcej progesteronu.
              Owulacja może być w każdym cyklu w innym dniu i tego NIE DA SIĘ WYLICZYĆ, ANI
              PRZEWIDZIEĆ.

Jedynym na 100% skutecznym sposobem stwierdzenia, że się jest w fazie ciałka
              żółtego jest... pomiar porannej temperatury. Nieco mniej skutecznym
              samoobserwacja śluzu szyjkowego. A to wszystko się je z naturalnymi metodami
              rozpoznawania płodności.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14906

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka