rojanka 02.12.03, 11:01 Czy można samodzielnie ( i w jaki sposób) wykonac badanie ph pochwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
la_lunia Re: Badanie PH pochwy 02.12.03, 15:35 w aptece dostepne sa papierki lakmusowe zapytaj tam! mozesz tyo zrobic sama ale ceny niestety nie podam Odpowiedz Link Zgłoś
r_ewolucja Re: Badanie PH pochwy 02.12.03, 21:07 mnie rownieza zainteresowal ten temat a jak samodzielnie takie badania?? wystarczy pobrac troche sluzu z pochwy paleczka i pozniej naniesc na papierek?? hmmm... pozdr!! Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: Badanie PH pochwy 03.12.03, 09:02 ja tego sama nie robilam - tylko slyszalam o czyms takim jak papierek lakmusowy dostepny a aptece do samodzielnego zbadania pochwy mysle, z enajlepiej bedzie przejsc sie do apteki i albo tam panie powiedza albo bedzie jakas instrukcja jak tego uzyc Odpowiedz Link Zgłoś
rojanka Re: Badanie PH pochwy 08.12.03, 15:09 Podciągam raz jeszcze, może Pani doktor sie wypowie. Chcialabym też prosic o opis, jak interpretowac wynik takiego badania Odpowiedz Link Zgłoś
kopytko1 Re: mnie robili w gabinecie 08.12.03, 19:24 Hej dziewczyny,mnie takie badanie pani robiła w babinecie ginekologicznym.Już pytałam na forum o to ale mi nikt nie odpowiedział.Powinno być kwaśne a ja mam zupełnie zasadowe Wynik odczytuje się na specjalnej tabeli,wystarczy nanieść na papierek lakmusowy ciut wydzieliny z pochwy i już gotowe. Może tym razem pani doktor mi odpowie co w tamkim przypadku robić jeśli odczyn jest zasadowy?! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kotpsot Re: mnie robili w gabinecie 10.12.03, 11:25 Jeśli odczyn jest zasadowy, usposabia do (bakteryjnych) infekcji pochwy. Można profilaktycznie stosować Lactovaginal (np. raz na kilka dni, dopochwowo, na noc). To są kapsułki zawierające pałeczki kwasu mlekowego (wytwarzają kwas mlekowy, czyli stwarzają dobre, kwasne srodowisko w pochwie), zaszkodzić sobie tym raczej nie można, a pomóc - i owszem. Bez recepty, koszt poniżej 25 PLN za opakowanie (10 kapsułek). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Badanie PH pochwy 09.12.03, 22:45 Tak- sa specja;ne paski- mozna zakupić w cezalu- produkuje je merck i można wprowadezic do pochwy- zabarwione na żółto ingformuja że wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
alicja513 Re: Badanie PH pochwy 10.12.03, 18:04 Ja słyszałam o jakiś rękawiczkach (podobno do kupienia w aptece-mnie się jeszcze to nie udało, ale nadal szukam), które służą właśnie do badania (samodzielnie) PH pochwy. Też ma tam być na nich coś , co się odpowiednio zabarwia, w zależności od odczynu kwaśnego/zasadowego pochwy. Takich informacji udzieliła mi pani z laboratorium analitycznego. pozdrawiam-Ala Odpowiedz Link Zgłoś