Dodaj do ulubionych

badania hormonalne

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.01, 14:07
Pani doktor,

dwa miesiące temu robiłam kolejne badania hormonalne. Mam 24 lata, nie
rodziłam.Oto wyniki:

progesteron 1.47 nmol/l Faza lutealna
estradiol 27.8 pg/ml Faza folikularna
testosteron 2.04 nmol/l

moj lekarz stwierdził, że są one stanowczo za niskie. Przez najbliższe dwa-trzy
lata nie zamierzam miec dziecka. ok. 1,5 roku temu miałam podwyższony
testosteron w związku z tym brałam Dianę 35. Nie skonsultowałam tego z innym
lekarzem. Lek ten odstawiłam ok. 8 miesięcy temu. Badania wykonałam w czerwcu
tego roku. lekarz przepisał mi lek podwyższający poziom progesteronu ( nie
pamiętam nazwy No(e)s....). Czy powinnam teraz znowy brać ten lek czy też
powinnam odzekać do czasu kiedy bede chciała zajść w ciążę?
gm
Obserwuj wątek
    • Gość: gos Re: badania hormonalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.01, 14:09
      dodaję mój mail:otogosha@hoga.pl
      • monika.antepowicz Re: badania hormonalne 07.08.01, 23:04
        Estrogeny sa nieco obnizone, ale moze poetórzyc około 14 dnia cyklu. Badania te
        wskazują na cykl bezowulacyjny, a bardzo obniżony poziom progesteronu wskazuje
        niedomogę hormonalna. A jak wygladają miesiaczki. Czy wystepują rzadko, ile dni
        trwaja, czy sa skąpe czy obfite?Myśle,że przydałaby się szersza dignostyka
        (poziomy FSH i LH), pomiar podstawowej temp. ciała. poziom prolaktyny,
        koniecznie badanie usg.MA
        • Gość: gosha Re: badania hormonalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.01, 09:24
          aha. przy badaniu USG wyszło, że nie było owulacji.
        • Gość: gosha Re: badania hormonalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.01, 09:30
          Pozostałe wymienione hormony miałam nadane dwa lata temu i były w normie ho w
          dolnej granicy. miesiączki mam raczej obfite ale takie były zawsze. trwają też
          ok 6 dni -zawsze. Ostatnio towarzyszom im bardzo silne bóle. są razej
          regularne. cykl trwa u mnie ok 30-31 dni. USG miałam robione - wyszło wszystkow
          w porządku tyle, że pęcherzyk nie pękł. USG robiłam bo pierwszy raz w życiu
          okres spóźniał mi się dwa tygodnie.
          Chciałabym to skonsultować z ginekologiem- endokrynologiem ale we Wroławiu
          znalażłam tylko jednego i jest on nieuhwytny. Czy endokrynolog bez spejalizacji
          ginek. też jest dobrym rozwiązaniem. I ponawiam pytanie. Czy powinnam te
          dolegliwości już teraz leczy?
          Biorę tak jak wspominałam leki z progesteronem jest to trzei dzień ale bardzo
          żle się czuję psychicznie ( zły humor, oś a''la depresja) i fizyznie ( bóle
          żołądka)
          • monika.antepowicz Re: badania hormonalne 08.08.01, 22:31
            Bolesne miesiaczki mogą miedzy innymi świadczyć o cyklach owulacyjnych(?)
            Ja myślę, że ginekolog z odpowiednim doświadczeniem znakomicie sobie poradzi.
            Czy prolaktyna i test z metoclopramidem były prawidłowe? Czy hormony tarczycy
            sa prawidłowe?MA
            • Gość: gosha Re: badania hormonalne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.01, 12:45
              monika.antepowicz napisał(a):

> Bolesne miesiaczki mogą miedzy innymi świadczyć o cyklach owulacyjnych(?)
              > Ja myślę, że ginekolog z odpowiednim doświadczeniem znakomicie sobie poradzi.
              > Czy prolaktyna i test z metoclopramidem były prawidłowe? Czy hormony tarczycy
              > sa prawidłowe?MA

Robiłam tylko FSH i LH i wtedy były prawidłowe. Ale to było przed Dianą. Badań na
              tarczycę nie miałam, ale moja ciocia siostra taty) była chora będąc mniej więcej
              w moim wieku. Byłam u kolejnego lekarza. Ten zaś stwierdził, że nie trzeba
              jeszcze leczyć płodności a tylko wyregulować hormony. Przepisał mi tabletki z
              przewagą prog. -microgynon. Czy w moim przypadku antykoncepcja nie zaszkodzi.
              Jeśli chodzi o wcześniej wymieniony lek, który biorę od paru dni to popełniłam
              błąd . To nie progesteron ale Norethisteron.- czy mogę go odstawić. Po
              dzisiejszej wizycie usłyszałam, że jest on za mocny i niepotrzebny.
              Jeśli chodzi o płodność to rzeczywiście nie chcę jeszcze miec dzieci. Może te
              tabletki- microgynon- to dobre rozwiązanie.

• monika.antepowicz Re: badania hormonalne 10.08.01, 23:56
                Myśle,że tak, ale ja bym zbadała przynajmniej Prolaktynę i TSH9może bedziemy
                wtedy znały przyczyne cykli bezowulacyjnych)MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka