zefireq 11.06.09, 14:59 podczas robienia usg wyszla mi torbiel prostao srednicy20,3i wym17x24 czy taka torbiel jest grozna ,czy te rodzaje torbielek sie wchlaniaja ?dziekuje za odpowiedz z gory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 12.06.09, 07:13 dodam jescze ze biore tabletki antykocepcyjne przez 9 dni w miesiacu po 2 Odpowiedz Link Zgłoś
circa.about Re: torbiel prosta jajnika 12.06.09, 09:12 Mi tez gin wypatrzył niewielką torbiel na lewym jajniku. Jeśli jest to zwykła cysta (czyli pęcherzyk wypełniony płynem), to są bardzo duże szanse, że sama się wchłonie. Gin nie dał mi nawet zadnych tabletek - kazał przyjść na kontrolne usg po miesiączce. Jeśli torbiel wciąż będzie, to wtedy da mi tabletki antykoncepcyjne na 2-3 miesiące. Kilka lat temu miałam o wiele większą torbiel (była wyczuwalna podczas badania gin. miała około 7 cm), byłam już umówiona na zabieg, a tuż przed pójściem do szpitala zrobiłam usg i okazało się, ze torbiel sama pękła. Nie martw się - podobno u młodych kobiet większość torbieli sama znika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefireq Re: torbiel prosta jajnika IP: *.mmpnet255.tnp.pl 12.06.09, 09:19 circa.about dziekuje slicznie za odpowiedz,tylko,ze ja biore tabletki antykocepcyjne wiec raczej torbielki nie powinno byc,no ale coz potrzekam jeszcze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 12.06.09, 15:07 czy moglby jeszcze ktos odpowiedzieiec? Odpowiedz Link Zgłoś
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 13.06.09, 16:07 bardzo prosze o odpowiedz jak ktos wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: torbiel prosta jajnika IP: *.jjs-isp.pl 13.06.09, 17:01 A dlaczego bierzesz tabletki anty przez 9 dni po 2? Bo to nie sa standartowe zalecenia i sprzyja zaburzenion hormonlanym.Stad tez moga pojawiac sie torbiele Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zefireq Re: torbiel prosta jajnika IP: *.mmpnet251.tnp.pl 13.06.09, 17:45 tak mi kazal lekarz prowadzacy w celu wywolaniania okresu,tylko zastanawiam sie ,ze to dziwne troche ,ze pomimo brania hormonow torbielka jest,biore tabletki od 17 dnia cyklu do25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: torbiel prosta jajnika IP: *.jjs-isp.pl 13.06.09, 17:49 Na pewno bierzesz tabletki anty? Czy moze sam progesteron? Luteina albo orgametril ? Odpowiedz Link Zgłoś
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 13.06.09, 17:51 tak na pewno sa tabletki anty ,jest to marvelon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: torbiel prosta jajnika IP: *.jjs-isp.pl 13.06.09, 18:04 To masz odpowiedz dlaczego robia Ci sie torbiele. Odpowiedz Link Zgłoś
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 13.06.09, 18:08 k tylko to dziwi mnie to bo przeciez podczas brania nie powinno byc ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: torbiel prosta jajnika IP: *.jjs-isp.pl 13.06.09, 18:12 Moze tak sie zdarzyc.A jak trafilas jeszcze do lekarza,ktory traktuje Cie jak krolika doswiadczalnego to tym bardziej.Tabletek anty nie bierze sie tylko po to zeby wywolywac miesiaczke ( do tego sluzy sam progesteron) i jeszcze w ten sposob w jaki Ty bierzesz. Odpowiedz Link Zgłoś
zefireq Re: torbiel prosta jajnika 13.06.09, 18:15 no nie wiem lekarz do ktorego chodze jest jednym z najlepszych specjalistow w POlsce chyba wiec mysle ,ze wie co robi,ale skonsultuje to jescze z kims innym Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: torbiel prosta jajnika 14.06.09, 09:30 nie wiedzialam ze mozna tak brac tabletki ale czytalam - post dziewczyny ktorej lekarka nie chcialam przepisac normalnie tabletekbo by uwazala ja za puszczalska ale przepisala je by skrocic cierpienie dziewczyny w trakcie miesiaczki. a ta je przyjmowala przez kilka dni przed miesiaczka i przestawala by pojawilo sie krwawienie Odpowiedz Link Zgłoś