maszmi 21.06.09, 22:40 Odzywiam sie zdrowo,nie jadam wedlin ani tlusto , a cholesterol wysoki.Pomozcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dora1211 Re: wysoki cholesterol 22.06.09, 12:01 ma mam tak samo mój wynik to 267.Mam 31 lat jem zdrowo, żadnych tłustych rzeczy, dużo warzyw i owoców, zielona herbata.Może troche mało mam ruchu, chociaż przy małym dziecku, to non stop coś jest do roboty. Lekarz kazał mi przez trzy miesiące przestrzegać diety, chociaż nie wiem jak mam jeszcze zdrowiej jeść, ponownie zrobić badania jeżeli nadal cholesterol będzie wysoki to przepisze mi leki bo to ponoć genetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 22.06.09, 12:58 czy oprócz wysokiego cholesterolu coś wam jeszcze dolega?,ja też zdrowo się odżywiam ,zawsze byłam szczupła a wynik był prawie 300 ,od roku wszystko w porządku ,przyczyna tarczyca Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 22.06.09, 14:14 Wyniki tarczycy jak najbardziej w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 22.06.09, 14:36 jak się zaczęły moje kłopoty ,zanim doszłam co mi jest też miałam wyniki tarczycy w normie ,jak rodzinny twierdził piękny wynik ,pilnujcie się dziewczyny ,wynik tsh powinien być w dolnej granicy normy ,a pozostałe czyli ft3 i ft4 bliżej górnej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LuriTuri Re: wysoki cholesterol IP: *.aster.pl 22.06.09, 16:00 Całkowity poziom cholesterolu guzik mówi. Zbadaj frakcje: HDL i LDL. Poza tym cholesterol powinno się badać po 18 godzinnej głodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 10:02 Kurcze znowu odebrałam wyniki, cholesterol calkowity 265( Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 10:45 wpisz wyniki tarczycy z normami ja możesz Odpowiedz Link Zgłoś
maszmi Re: wysoki cholesterol 25.06.09, 22:38 TSH 4,80 czyli lekko powyzej normy,ale tez biore hormony tarczycy- moze to jest przyczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 25.06.09, 22:58 4,80 to duża niedoczynność ,tym bardziej jeżeli już bierzesz hormony ,tsh u leczących się nie powinno przekraczać 1 , jaką dawkę bierzesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
marzena604 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 11:38 Jedzenie dużej ilości produktów bogatych w białko (ryby, owoce morza, nabiał-najlepiej chudy, jajka, wołowina, kurczak itp.) pomaga obniżyć cholesterol. Ale też proponowałabym tarczycę zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 12:39 Gdzieś posiałam ten pierwszy wynik na którym były też wyniki tarczycy, lekarz który przeglądał mówił że w porządku chociaż pamiętam że wszystkie były wyżej granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 12:42 marzena604 napisała: > Jedzenie dużej ilości produktów bogatych w białko (ryby, owoce morza, > nabiał-najlepiej chudy, jajka, wołowina, kurczak itp.) pomaga obniżyć > cholesterol. Ale też proponowałabym tarczycę zbadać. Ryby jadam na okrągło bo chciałam przed kolejnymi wynikami sprawdzić czy diata faktycznie ma wpływ na moje wyniki, oprócz tego łykam omega 3 i nic. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 12:59 jeżeli miałaś wynik tsh wgórnej granicy normy to już jest powód do dalszych badań tsh powinno być w dolnych granicach a ft3 i ft4 bliżej górnych mniej więcej na tym samym poziomie, masz jakieś objawy , dolegliwości które cię niepokoją ? Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 14:27 w sumie nie, czasami mam takie fale uderzenia gorąca, szczególnie wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
dora1211 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 14:30 Nie wiem czy to jest istotne ale moja mama miała operowaną tarczyce, miała wola. Czyżby choroby tarczycy były dziedziczne??? Odpowiedz Link Zgłoś
rewolka404 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 14:42 dora1211 napisała: > Czyżby choroby tarczycy były dziedziczne??? Choroby tarczycy są dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
1kaczor1 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 16:17 Przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu może być ciągły stres . Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: wysoki cholesterol 24.06.09, 16:25 idź i zrób dokładne badania jeżeli ich nie robiłaś ,choroba jest dziedziczna u mnie na przykład ma ją mama, ja i córka jest w trakcie diagnozowania a ma dopiero 16 lat ,u mnie na początku występowały uderzenia gorąca ,kołatania serca, wypadanie włosów ,obfite miesiączki(tsh było jeszcze w normie) z czasem objawów było coraz więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konwalia Re: wysoki cholesterol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 09:43 zbadaj sobie poziom hormonów płciowych.Ja mam niedobór estrogenów i to jest przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu bo podobnie jak Ty nie jem tłusto. Odpowiedz Link Zgłoś