akml 19.12.03, 19:15 Witam Od 14 dni biore tabletki antykoncepcyjne Marvelon. Jestem alergikiem, uczulenia skórne atopia od paru dni mam mocne nasilenie uczulenia. Czy może mieć to związek z tabletkami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reszka2 Re: MARVELON - UCZULENIE 19.12.03, 20:44 Niestety, tak, może. M.in. z tego względu musiałam zrezygnować z tabletek anty. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: MARVELON - UCZULENIE 19.12.03, 20:58 Ups, za wcześnie mi się wysłało. Rzadko się o tym pisze w polskiej literaturze, nigdy się nie spotkałam z takim ostrzeżeniem na żadnych ulotkach, niemniej zagraniczna prasa medyczna podaje taką mozliwość, problem istnieje też na listach dyskusyjnych. Tabletki anty mogą modyfikować działanie układu immunologicznego, podobnie jak to się dzieje w ciąży – niektórym alergia się w ciąży zaostrza, innym łagodzi, u innych – status quo. Podobnie przy tabletkach. Kobiety mogą się uczulić zarówno na hormony zawarte w tabletkach, jak i podczas ich stosowania może dojść do nasilonych reakcji alergicznych na inne alergeny, aż do uogólnionych pokrzywek włącznie. Niestety, czasem sama zmiana preparatu nie pomaga i trzeba pomyśleć o innej formie antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś