Dodaj do ulubionych

uczulenie na spermę

IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 07.08.01, 22:04
Pani Doktor
Czy fakt, że zawsze sperma mojego męża wywoływała u mnie pieczenie może
świadczyć o uczuleniu na spermę męża. Jeśli tak czy jest to poważne i można
sobie z tym jakoś poradzić aby zajść w ciążę?
Dziękuję bardzo.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: uczulenie na spermę 07.08.01, 23:33
      Niekoniecznie. Czasem pieczenie moze wystapic gdy meżczyzna w swojej diecie
      stosuje dużo ostrych przypraw i czosnku. Proszego poprosić o zmiane diety.
      Czasem pieczenie moze być zwiazane ze stanem zapalnym w pochwie- wówczas w
      reakcji na spermę (o odczynie zasdowym) przekrwione i zmienione zapalnie
      ścianki pochwy reaguja dyskomfortem. Mozna spróbowac przez pewien czas(około
      mieisiąca stosowac prezerwatywę. MA
      • Gość: Moni Re: uczulenie na spermę IP: 194.195.38.* 08.08.01, 10:17
        Pani Doktor
        mam podobny problem. zawsze po wytrysku mojego meza, a czasami nawet juz
        przed, odczuwam bardzo mocne pieczenie i szczypanie. Oboje bardzo przestrzegamy
        higieny osobistej. Probowalismy juz wielu rzeczy (takze zmiany diety) i nic nie
        pomaga. Kochamy sie w zasadzie wylacznie z prezerwatywa, bo wtedy nie mam
        nieprzyjemnych odczuc zwiazanych ze sperma. Czy chcac zajsc w ciaze bede
        musiala cierpiec podczas stosunkow, czy moze takie uczulenie mozna zlikwidowac?

• monika.antepowicz Re: uczulenie na spermę 08.08.01, 22:38
          Najczesciej takie uczulenie jest bezobjawowe. Czy na pewno nieprzyjemne
          odczucia nie sa zwiazane z żadnym stanem zapalnym czy suchoscią pochwy.MA
          • Gość: Moni Re: uczulenie na spermę IP: 194.195.38.* 09.08.01, 08:50
            Pani Doktor
            chodze regularnie do ginekologa i nie stwierdzil on nigdy stanu zapalnego
            pochwy, raz tylko mialam zapalenie jajnikow. Natomiast nieprzyjemne odczucia
            odczuwam w zasadzie po wytrysku, jezeli moj maz ma wytrysk na zewnatrz to
            pieczenie jest niewielkie, a czasem nie ma go wcale. Natomist gdy kochamy sie
            przy uzyciu prezerwatywy, to pieczenie i szczypanie w ogole nie wystepuje,
            niezaleznie od tego czy kochamy sie kwadrans czy godzine, wiec chyba tez nie ma
            to zwiazku z nawilzeniem pochwy, na ktore raczej nie moge narzekac. Dodam
            jeszcze, ze problemy te trwaja juz ponad szesc lat, ale lekarze do ktorych sie
            zwracalam z reguly bagatelizowali problem i kwitowali to stwierdzeniem, zeby
            uzywac prezerwatywy. Planujemy ciaze i zaczyna sie to robic coraz powazniejszy
            problem. Bede wdzieczna za sugestie co mozna z tym zrobic i gdzie podjac
            leczenie.
            • monika.antepowicz Re: uczulenie na spermę 10.08.01, 23:53
              Oczywiście w aspekcie planowanej ciąży można wykonać test zachowania sie
              plemników po stosunku i badanie przeciwciał, ale owo pieczenie moze byc
              nadwrazliwością na jakiś składnik nasienia, a nie na plemniki- no i wtedy poza
              dyskomfortem nie ma innego działania. A kochanie się z uzyciem prezerwatywy tez
              jest czasem zalecane przez dłuzszy okres, by odczulić Pani organizm! No i -to
              juz mój indywidualny sposób- po stosunku podmyc się można Tantum Rosa i wykonac
              irygację z kefiru.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka