Dodaj do ulubionych

Guz w piersi....

27.07.09, 08:38
mam pytanie, czy jesli guz w piersi jest guzem rakowym to jest
twardy , miekki czy jaki? (pewnie nie ma znaczenia)

chlerna wyszukiwarka podaje mi uparcie tylko jedna, pierwsza strone
chociaz wyskoczylo 448 watkow, a tam nie ma nic o twardosci guzow.

Minnie
Obserwuj wątek
    • Gość: kr. Re: Guz w piersi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.09, 09:23
      Z tego, co wiem, złośliwości guza na podstawie li samego dotyku okreslić się nie da.
      No i form raka jest sporo, więc chyba musisz pójść do lekarza.
      • minniemouse Re: Guz w piersi.... 27.07.09, 09:28
        pojde, oczywscie, ale zanim dojde to chetnie bym 'posluchala' uwag
        doswiadczonych.

Minnie
        • mamajulki05 Re: Guz w piersi.... 27.07.09, 10:42
          Witam,moja teściowa miała twardego i nie przesuwał się...
          • dziubasekk Re: Guz w piersi.... 27.07.09, 12:31
            Ja miałam miękkiego,przesuwał się. Poszłam na USG i okazało się,że to nic strasznego. Jakaś zmiana,która w ogóle groźna nie jest- wystarczy kontrolować raz na rok smile
            Idź do lekarza - nie ma co się niepotrzebnie zamartwiać smile
        • green_land Re: Guz w piersi.... 27.07.09, 18:16
          Moja mama -torbiele twarde, nie przesuwające się.
          Ja - odwrotnie.
          Ale może to tylko takie subiektywne odczucie?
          • minniemouse Re: Guz w piersi.... 27.07.09, 21:21
            dziekuje dziewczyny, guza odkrylam w weekend, wizyte zrobilam, mam
            dopiero na 4 sierpnia bo moj lekarz na urlopie. nie panikuje wiec
            poczekam. guzek twardy, nie przesuwa sie, wielkosci orzecha
            laskowego.
            co ma byc to bedzie.

powiedzcie mi tylko jeszcze jedno czy klucie igla piersi w celu
            pobrania tkanki bardzo boli i jak co np.,
            bo wszystko zniose ale widok wkluwania sie igla w piers panicznie
            mnie przeraza... /( :::::

Minnie
            • Gość: kasia Re: Guz w piersi.... IP: *.jjs-isp.pl 27.07.09, 21:59
              Przeciez nikt Ci na 'zywca' nie bedzie robil biopsji.To sie robi w
              znieczuleniu miejscowym.Zapytaj sie lekarza o biopsje mammotomiczna
              ( jezeli w ogole bedzie chcial zrobic biopsje) jest bardziej
              dokladna od cienkoiglowej.No chyba,ze beda chcieli pobrac
              wycinek.Tak czy inaczej znieczula Cie wink
            • Gość: ??? Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 22:52
              a po co chcesz czekać? wokół mnóstwo USG
              • minniemouse Re: Guz w piersi.... 28.07.09, 01:51
                ja nie mieszkam w PL. tu gdzie jestem czeka mnie dluga droga,
                najpierw domowy, potem skierowanie na badania, do specjalisty itd.
                dzieki za informacje ze biopsje robi sie w znieczuleniu.
                a znieczulenie jak sie robi? uncertain

Minnie
                • Gość: :-) Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 07:36
                  igłą jak biopsję wink
                • Gość: ANIA Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:15
                  Pierwszy raz słyszę, żeby biopsję robiono ze znieczuleniem. Bez sensu. To nie
                  jest wielki ból, aby trzeba było znieczulać...
            • Gość: green Re: Guz w piersi.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.09, 08:07
              Znieczulenie przy takiej biopsji jest miejscowe - chyba tylko czymś "psikają"smile
              Igła jest cieniutka, trudno powiedzieć ze boli - mniej niż przy pobieraniu krwi.
              Jeżeli guz jest duży /jak opisałaś wielkości orzecha włoskiego/, to
              najprawdopodobniej jest całkiem niegroźny. Tego bym się trzymała. Może to
              najzwyklejsza torbiel?
              • Gość: ANIA Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:16
                Gość portalu: green napisał(a):
                > Jeżeli guz jest duży /jak opisałaś wielkości orzecha włoskiego

Tak??? A ja przeczytałam, że orzecha laskowego wink
    • Gość: gosc Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 08:39
      pytanie podstawowe - kiedy było ostatnie USG?
      • minniemouse Re: Guz w piersi.... 28.07.09, 22:59
        nigdy w zyciu nie mialam USG piersi, raz mialam mammografie ale tak
        mi scisneli piers ze sie darlam i jesli nie mialam raka to mogli mi
        go to zas.. mammo zrobic, tak ze powiedzialam o nie nigdy wiecej.
        raz do roku domowy badal mi piers. a tak to sama.

Minnie
        • mamusia_karina Re: Guz w piersi.... 28.07.09, 23:26
          smile ja mam torbiel i to taką wyzuwalną,w dotyku malutki guzek.TRzymam
          kciuki,napisz po wizycie smile
          • mamusia_karina Re: Guz w piersi.... 28.07.09, 23:28
            poprawiam sie,miało byc wyczuwalnąsmile
        • osmanthus Re: Guz w piersi.... 28.07.09, 23:44
          Minniemouse, a ile Ty masz lat?

• evee1 Re: Guz w piersi.... 29.07.09, 02:38
            I kiedy mialas te mammografie?
        • Gość: ??? Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 07:19
          esli nie mialam raka to mogli mi
          go to zas.. mammo zrobic, tak ze powiedzialam o nie nigdy wiecej.

co za bzdury
        • Gość: kr. Re: Guz w piersi.... IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.09, 07:23
          jesli nie mialam raka to mogli mi
          > go to zas.. mammo zrobic,
          smile)) No aż tak łatwo o raka nie jestsmile
          • minniemouse Re: Guz w piersi.... 30.07.09, 22:52
            mam 52 lata.
            "bzdura"? wiesz cos ci powiem, ja mam w ogole grudkowate piersi, to
            raz, sciskanie ich mnie bardzo boli a co dopiero na taki plaski
            placek. i czy to w ogole jest sens i zdrowo sciskac kobiecie takie
            piersi jak ryzykuje sie ze ktoras grudka peknie?

dwa wlasnie lekarz mi powiedzial ze wszelkie urazy w piers dla
            kobiety sa niezbyt bezpieczne poniewaz istnieje b. niewielkie ale
            jednak ryzyko ze z urazu moze rozwinac sie rak.
            a ja po tym mammogramie - 20 lat temu - mialam b. dlugo spuchnieta
            ta jedna piers i przed okresem juz zawsze wyczuwalna duza grude. i
            zawsze o wiele wiecej mnie juz bolala.
            a w drugiej piersi nie.
            i przed mammogramem obie byly takie same.

smile)) No aż tak łatwo o raka nie jestsmile

na szczescie smile

Minnie
            • Gość: osmanthus Re: Guz w piersi.... IP: *.dyn.iinet.net.au 30.07.09, 23:53
              20 lat temu mialas 32 lata - dlaczego Ci wtedy robili mammografie?
              W Polsce to bylo?

Ja rozumiem, ze mozna miec uraz po kiepskim potraktowaniu przez
              technika radiologii ale mysle, ze
              a/ aparatura obecnie jest nowoczesniejsza
              b/ technicy wykonujacy badanie sa lepiej przeszkoleni
              Gdzie mieszkasz teraz?
              • minniemouse Re: Guz w piersi.... 31.07.09, 00:15
                a wiesz ze kompletnie nie pamietam. moze wlasnie przez te grudkowate
                piersi, chyba lekarz chcial wiedziec czy to nie guzki.
                ja mieszkam w Kanadzie, i to juz bylo w Kanadzie.

dziekuje ze slowa otuchy i rozsadku ale ja dostalam mammogramofobii.
                brr jesli juz to zrobie USG. ta piers do tej pory boli jak sie ja
                troche przycisnie do klatki. tyle lat.

Minnie
                • Gość: ola Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 07:30
                  taką budowę piersi ma jakieś 90 proc. kobiet (w tym ja) i normalnie robimy
                  badania - faktycznie masz jakaś paranoiczną schizę
                  a swoja drogą - 52 lata i żadnej normalnej regularnej diagnostyki piersi? zgroza
                  • Gość: osmanthus Zgroza, IP: *.dyn.iinet.net.au 31.07.09, 08:41
                    dlaczego zaraz zgroza?
                    Przeciez Minnie pisze, ze GP ja macal (excusez le motwink regularnie.
                    Ona sie tez macala.
                    Jezeli nie ma czynnikow ryzyka typu rak piersi/jajnikow w
                    najblizszej rodzinie to nie ma co szalec.
                    Ja zaczelam robic mammografie co dwa lata poczawszy od 50 r zycia.
                    Takie sa u nas (Oz) zalecenia jezeli chodzi o badania przesiewowe w
                    kierunku raka piersi (jezeli kobieta nie jest w grupie podwyzszonego
                    ryzyka).

Minnie, rozumiem Twoja mammografofobie. To z pewnoscia nie jest
                    badanie przyjemne. Wiedza o tym u nas i robia wszystko by
                    zminimalizowac stres zwiazany z badaniem.
                    W przytulnej poczekalni kawa, herbata, kolorowe czasopisma, stolik
                    z puzzle do ukladania + kojaca muzyka z glosnikow.
                    Radiographers to wylacznie kobiety. Baaardzo delikatne i przyjazne.

www.health.act.gov.au/c/health?a=da&did=10042952&pid=1059452616

Tutaj artykul na temat biopsji:
                    www.nebsc.com.au/biopsy.html

• Gość: osmanthus Re: Guz w piersi.... IP: *.dyn.iinet.net.au 31.07.09, 08:44
                    Gość portalu: ola napisał(a):

> taką budowę piersi ma jakieś 90 proc. kobiet (w tym ja) i
                    normalnie robimy
                    > badania - faktycznie masz jakaś paranoiczną schizę
                    > a swoja drogą - 52 lata i żadnej normalnej regularnej diagnostyki
                    piersi? zgroz
                    > a

Ola, zapomnialam sie zapytac co rozumiesz przez regularna
                    diagnostyke piersi.
                    Chyba chodzilo ci raczej o badania przesiewowe?
                    • Gość: ola Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 08:48
                      nie, nie o przesiew - coroczne USG, moja droga
                • Gość: kr. Re: Guz w piersi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.09, 08:28
                  Uważam, że lepiej robić usg, niż mammo. Miałam jedną mammo i gó...o dała, doc
                  kazał zrobić usg i wszystko było wiadomo.
                  • Gość: ola Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 08:43
                    nieważne co - ważne, by w ogóle robić cokolwiek (poza tym - nie od dziś
                    wiadomo,że oba badania się uzupełniają)
                    • moniak7 Re: Guz w piersi.... 31.07.09, 11:04
                      Powiem szczerze, ze ja tez jestem pod wrazeniem, ze mozna miec tyle
                      lat i zadnej diagnostyki. Ja od wielu lat robie USG i jestem
                      spokojna. Lekarz poinformowal mnie, ze mammografii nie robi sie
                      przed czterdziestka, bo niewiele pokaze. Zreszta m0ja mama od
                      momentu od kiedy zaczeto jej robic regularnie mammografie i tak
                      uzupelniajaco jest wysylana prawie rutynowo na USG, bo mammo za
                      kazdym razem daje wynik niejednoznaczny (utkanie gruczolowez
                      torbielkami). A wiec dziewczyny badajcie sie, zeby was nic zlego nie
                      zaskoczylo, jak juz bedzie za pozno. Monia
                      • Gość: kr. Re: Guz w piersi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.09, 14:18
                        zaczeto jej robic regularnie mammografie i tak
                        > uzupelniajaco jest wysylana prawie rutynowo na USG, bo mammo za
                        > kazdym razem daje wynik niejednoznaczny
                        Czyli pieniadze są marnotrawione. Skoro piersi nie daje się zdiagnozować przez
                        mammo, po co lekarz wysyła na to badanie? Przecież to są te same piersi, nie
                        zmiani się ich budowa.

> Powiem szczerze, ze ja tez jestem pod wrazeniem, ze mozna miec tyle
                        > lat i zadnej diagnostyki.
                        Przeczytaj pierw to, co Autorka napisała, potem krytykuj.

• minniemouse Re: Guz w piersi.... 01.08.09, 03:11
                          od pewnego czasu pojawiaja sie glosy krytyki pod adresem mammografii
                          czy rzeczywiscie taka skuteczna w wykrywaniu raka, poza tym z
                          drugiej strony jest ryzyko tegozez raka z powodu naswietlania.
                          jak pisalam wczesniej i jak ktos wspomnial istotnie bylam corocznie
                          sumiennie dokladnie "obmacywana" przez domowego i od czasu do czasu
                          sama sobie sprawialam te przyjemonosc wink

owszem moglam bardziej zadbac o USG ale ludziez jakby tak czlowiek
                          tak naprawde robil wszystko to co powinien to by sie doba musiala
                          wydluzyc o wiecej niz 24 godziny... tak od zebow zaczac na
                          kolonoskopii skonczywszy.
                          a po drodze jeszcze prawidlowa dieta i zabiegi kosmetyczne. a gdzie
                          gimnastyka, medytacje, 8 godzin snu...

Minnie
                          • Gość: gosc Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 19:56
                            obmacywanie owszem wykryje - tylko duże
                            i nie wymyślaj usprawiedliwień
                            • minniemouse Re: Guz w piersi.... 01.08.09, 21:48
                              alez ja nie wymyslam usprawiedliwien tylko podaje jakie mialam
                              motywacje,
                              z cala swiadomoscioa podjelam decyzje nie robienia mammogramow
                              wiedzac co robie, jest to moja decyzja, prywatna, i nikogo do
                              podobnej nie namawiam.

Minnie
                          • Gość: ANIA Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:34
                            minniemouse napisała:
                            > ludziez jakby tak czlowiek
                            > tak naprawde robil wszystko to co powinien to by sie doba musiala
                            > wydluzyc o wiecej niz 24 godziny... tak od zebow zaczac na
                            > kolonoskopii skonczywszy.
                            > a po drodze jeszcze prawidlowa dieta i zabiegi kosmetyczne. a gdzie
                            > gimnastyka, medytacje, 8 godzin snu...
                            >
                            > Minnie

OTÓŻ TO! Całe sedno!
                        • moniak7 do kr 06.08.09, 11:54
                          Pieniadze nie sa marnotrawione, bo mammo wykrywa inne zmiany niz
                          USG, sa to badania wzajemnie sie uzupelniajace. A jesli chodzi o
                          diagnostyke to upieram sie, ze nierobienie USG od np. 30-stego roku
                          zycia (lub wczesniej jezeli sa jakies czynniki ryzyka) jest igraniem
                          z wlasnym zyciem. Badanie to nie jest ani bolesne, ani wyjatkowo
                          drogie, ani nie niesie zagrozen a moze byc niezwykle pomocne.
                          Pozdrawiam chetnych do klotni.
                          • Gość: kt. Re: do kr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 10:06
                            Miałam na myśli konkretny przypadek - skoro lekarz zleca mammografię i za każdym
                            razem okazuje się, że trzeba dodatkowo wykonać usg, to bez sensu jest kierować
                            na to badanie - szkoda kasy.
                            Podobnie było w moim przypadku, gdy lekarz zlecił TK głowy które nic nie
                            wykazało, a dolegliwości były nadal, zdecydował się na RM. No i dopiero RM
                            wykazał, co jest grane.
                            Nie wiem, jakie są zalecenia NFZ, ale kierować pacjenta na badanie, które - z
                            góry wiadomo - niewiele da, jest właśnie marnotrawieniem kasy.
                            Neurolog powiedział, ze jak TK nic nie wykaże da skierowanie na RM. Ale to
                            przecież dwa różne badania, a skoro przyczyny szukano w tkankach miękkich, można
                            było założyć, że więcej da RM niż TK /osobno był RTG szyi/. Naprawdę szkoda kasy
                            /nie mówiąc o moim zdrowiu/ na badanie, w którego skuteczność sam doc nie wierzy.
                    • Gość: osmanthus Re: Guz w piersi.... IP: *.dyn.iinet.net.au 31.07.09, 17:01
                      Gość portalu: ola napisał(a):

> nieważne co - ważne, by w ogóle robić cokolwiek

Jezeli wazne jest by robic cokolwiek rob przysiady.

Poza tym pragne zauwazyc, ze usg nie jest ani badaniem skriningowym
                      ani podstawowym badaniem diagnostycznym przy podejrzeniu raka
                      piersi. USG pozwoli odroznic guz lity od cysty wypelnionej plynem
                      ale nie pokaze drobnych zwapnien, ktore moga byc wczesnym stadium
                      raka.

"What is ultrasound used for?
                      Ultrasound is useful in diagnosing both cancerous and benign lumps
                      that are large enough to feel or have been detected on a mammogram.
                      It is the best test to "rule out" the possibility of a cancer as it
                      can distinguish whether a lump is solid (made of tissue) or a cyst
                      (filled with water) (see Figure 1). Ultrasound can detect a simple
                      cyst, which is noncancerous, with 100% accuracy and when this is the
                      case, no further tests are required.

Sometimes ultrasound is used to make a highly accurate prediction
                      that a solid lump is cancerous, however, it is generally not used in
                      screening for cancer as it usually cannot detect tiny
                      microcalcifications that indicate early cancer.

Ultrasound is also useful for guiding radiologists in inserting a
                      needle into a breast lump so cells can be examined under a
                      microscope (a needle biopsy) (see Figure 2). As well, it can be used
                      to diagnose ruptures in breast implants."

A takie sa zalecenia The American Cancer Society" jezeli chodzi o
                      badania skrininigowe raka piersi:

"The American Cancer Society lately released new breast cancer
                      screening guidelines. The new guidelines stand for the best ideas in
                      breast cancer screenings rooted in the most recent knowledge.

"Screening" indicates in search of an illness before an individual
                      has any symptoms. The primarily well-known practice of medical image
                      screening is for breast cancer.

The guidelines are aimed at women with an average risk for cancer
                      and who don’t have any symptoms. The 2008 guidelines consist of:
                       Women 40 years of age and older ought to have an annual mammogram
                      and be supposed to maintain to do so for as long as they are in good
                      health.
                       Women in their 20s and 30s ought to include a breast examination
                      every three years by a health professional as part of their health
                      care.
                       Breast self-exams are not obligatory for women. Ask your physician
                      concerning the advantages of regular self-exams and together decide
                      if this should be part of your personal health care. Women ought to
                      know how their breasts normally feel and right away report any
                      change to their health care provider.
                       Women with a lifetime risk of 20 percent or higher for breast
                      cancer ought to get an MRI and mammogram every year. Women at
                      moderate risk (15 to 19 percent) should ask their health care
                      provider regarding the pros and cons of adding an annual MRI. There
                      is no proof that MRI is an effective screening tool for women of
                      average risk.
                       For women at high risk, MRI screening ought to start at age 30. An
                      MRI should be employed in addition to a mammogram, not in place of."

• ines44 Re: Guz w piersi.... 03.08.09, 12:21
                        Z mojego doswiadczenia ( mam 2 guze w piersi, oba niegrozne):
                        po USG bedziesz wiedziała czy jest podejrzenie o złośliwego guza czy
                        nie. W razie najmniejszych watpliwości wskazana jest biopsja
                        cienkoigłowa - nic nie boli,a rozwiewa watpliwości ostatecznie.
                        • minniemouse Re: Guz w piersi.... 05.08.09, 01:32
                          To jest po prostu straszne. na nic nie zdaly sie moje protesty i
                          zapewnienia ze co jak co ale mammografii na pewno nie zrobie
                          ale biopsje owszem, nawet igla do robotek recznych.

No wiec ide na .. mammogram, nie wiem jak ja to przezyje sad

jeszcze tylko nie wiem kiedy. maja do mnie zadzwonic na dniach z
                          data.

Minnie

• Gość: osmanthus Mammogram, practice exercises IP: *.act.schools.net.au 05.08.09, 01:42
                            MAMMOGRAM

PRACTICE EXERCISES

Many women are afraid of their mammogram, but there's no need to
                            worry. By taking a few minutes each day for a week preceding the
                            exam, and doing the following practice exercises, you will be
                            totally prepared. And you can do this right in your own home!

Exercise 1:

Open your refrigerator door and insert one breast between the door
                            and the main box. Have one of your strongest friends slam the door
                            shut and lean on the door for good measure. Hold that position for
                            five seconds (while you hold your breath). Repeat again, in case the
                            first time wasn't effective enough.

Exercise 2:

Visit your garage at 3 am when the temperature of the cement floor
                            is just perfect. Take off your clothes and lie comfortably on the
                            floor with one breast wedged under the rear tire of the car. Ask a
                            friend to slowly back the car up until your breast is sufficiently
                            flattened and chilled. Turn over and repeat for the other breast.

Exercise 3:

Freeze two metal bookends overnight. Strip to the waist. Invite a
                            stranger into the room. Press the bookends against one of your
                            breasts. Smash the bookends together as hard as you can. Set an
                            appointment with the stranger to meet next week and do it again!!

CONGRATULATIONS!
                            Now you have nothing at all to worry about when you go for your
                            Mammogram!

Cheer up Minnie, nie bedzie tak zle!
                            • minniemouse Re: Mammogram, practice exercises 05.08.09, 02:11
                              Strip to the waist. Invite a
                              stranger into the room.

lol! I think I'll leave it at that smile

dzieki Osmanthus smile

a reszta co nie zna angielskiego - uczcie sie jezykow wink

to takie smieszne historyjki jak przygotowac sie do mammogramu
                              np wlozyc piers miedzy drzwi a brzeg lodowki i poprosic
                              najsilniejszego przyjaciela zeby nagle drzwi zatrzasnal,
                              albo miedzy zimna cementowa podloge a drzwi garazu i szybko zamknac
                              itd - to ma byc kilkuminutowa praktyka na kilka dni
                              przed 'zabiegiem' smile

a to co jest cytowane to ma byc "rozebrac sie do pasa, zaprosic
                              nieznajomego do pokoju, przylozyc uprzednio zamrozone katowniki do
                              ksiazek do piersi i mocno w nie walnac. zaprosic nieznajomego na
                              przyszly tydzien, i calosc powtorzyc". co ma do tego nieznajomy nie
                              wiadomo
                              ale ja wybralam ze tylko zaprosze nieznajomego smile

Minnie
                              • Gość: gosc Re: Mammogram, practice exercises IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 07:34
                                idiotyzm
                                • Gość: osmanthus Re: Mammogram, practice exercises IP: *.dyn.iinet.net.au 05.08.09, 12:27

Gość portalu: gosc napisał(a):

> idiotyzm

Poczucie humoru jest darem boskim ...
                                  • minniemouse Re: Mammogram, practice exercises 06.08.09, 22:19
                                    no i smiech leczy smile

Minnie
                                    • minniemouse Re: Mammogram, practice exercises 12.08.09, 02:50
                                      rzeczywiscie tym razem nie bylo tak strasznie jak 20 lat temu
                                      ale i tak badanie nie nalezalo do przyjemnosci. bolalo w pewnym
                                      momencie dosyc mocno.
                                      poza tym nie wiem czemu kazali mi zaraz zrobic USG chociaz w ogole
                                      nie bylo to planowane sad

Za tydzien ide do lekarza moze juz bedzie mial wyniki.

Minnie
                                      • Gość: osmanthus Re: Mammogram, practice exercises IP: *.act.schools.net.au 12.08.09, 03:31
                                        Good girl, Minnie smile
                                        A USG Ci robia bo jest to badanie uzupelniajace, ktore np widzi czy
                                        guz jest lity czy typu cysta wypelniona plynem.
                                        Trzymam kciuki, donos na biezaco!
                                        • minniemouse Re: Mammogram, practice exercises 12.08.09, 03:41
                                          dzieki za sympatyczny support smile

Mam nadzieje ze wyniki dojda za tydzien, bo tu potrafia dowozic 6
                                          tygodni dwa bloki dalej...

Minnie
                                          • Gość: osmanthus Re: Mammogram, practice exercises IP: *.act.schools.net.au 12.08.09, 04:05
                                            minniemouse napisała:

> dzieki za sympatyczny support smile

A votre service, Madame smile

>
                                            > Mam nadzieje ze wyniki dojda za tydzien, bo tu potrafia dowozic 6
                                            > tygodni dwa bloki dalej...

No, nie zartuj ! U nas sa gotowe w ciagu 2, max 3 h z wyjatkiem
                                            przesiewowych mammogramow.
                                            Ale tutaj po zrobieniu zdjecia przeswietlenie oglada wstepnie
                                            radiolog (Ty czekasz ukladajac sobie puzzle) i jezeli cos zauwazy
                                            natychmiast robiona jest dalsza diagnostyka. Wiec generalnie czakasz
                                            2 tygodnie na wiadomos, ze wszystko jest OK choc uprzedzaja
                                            lojalnie,, ze mammogram moze NIE pokazac zmian.
                                            pzdr

>
                                            > Minnie
                                            • minniemouse Re: Mammogram, practice exercises 18.08.09, 04:29
                                              Juz po wizycie u lekarza. Sprawa wyjasniona- to tylko cysta smile

Widac to prawda ze zlego diabli nie biora smile

dziekuje wszystkim za informacje i wsparcie, szczegolnie tobie
                                              Osmanthus smile

Minnie
            • Gość: ANIA Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.09, 11:28
              Nic dziwnego, że w wieku 32 lat ciężko było zbadać pierś mammografem. Dlatego
              też takie badania wykonuje się zazwyczaj po 50 roku życia (chyba że zaistnieją
              ważne przesłanki), kiedy piersi nie są już takie jędrne i pełne. Przy bardzo
              małym biuście jednak może być podobny problem.
              • minniemouse Re: Guz w piersi.... 19.08.09, 08:28
                Nic dziwnego, że w wieku 32 lat ciężko było zbadać pierś
                mammografem. Dlatego
                > też takie badania wykonuje się zazwyczaj po 50 roku życia (chyba
                że zaistnieją
                > ważne przesłanki), kiedy piersi nie są już takie jędrne i pełne.

lolol ale mnie rozbawilas big_grin

no nie przecze ze 20 lat temu moje piersi wygladaly nieco inaczej
                ale bez przesady juz takiej znowu strasznej zupy jeszcze nie mam smile

zlotko, mammo co roku w wieku 4o lat i wyzej zaleca sie nie dlatego
                ze piersi "juz nie sa jedrne" (hahahahaha) tylko dlatego ze wraz
                z wiekiem wzrasta ryzyko raka a w tym wlasnie przedziale wiekowym
                jest on bardziej agresywny.

I nie PO 50-tce tylko juz po 40 tce zaleca sie robic
                te mmamogramy raz na rok- dwa..

lololol

Minnie
                • Gość: gosc Re: Guz w piersi.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.09, 18:35
                  łoł
                  wyśmiałaś się już? to poczytaj też o zmianie budowie piersi z wiekiem i dlaczego
                  wcześniej lepiej wychodzi USG

I nie PO 50-tce tylko juz po 40 tce zaleca sie robic
                  > te mmamogramy raz na rok- dwa..

i kto to mówi wink
                  • minniemouse Re: Guz w piersi.... 20.08.09, 01:59

nie PO 50-tce tylko juz po 40 tce zaleca sie robic
                    > > te mmamogramy raz na rok- dwa..
                    >
                    > i kto to mówi

National Cancer Institute:

When does the National Cancer Institute (NCI) recommend that
                    women have screening mammograms?

Women age 40 and older should have mammograms every 1 to 2 years.

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/screening-
                    mammograms

a tu masz po polsku:

Kiedy w diagnostyce w kierunku raka piersi wskazana jest
                    mammografia, a kiedy USG?
                    Na pytanie odpowiada dr Barbara Bauer-Kosińska, Klinika Nowotworów
                    Piersi i Chirurgii Rekonstrukcyjnej Centrum Onkologii w Warszawie:

http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/11019.html

Podstawowym badaniem skryningowym raka piersi jest mammografia - jej
                    wykonanie zaleca się co 1-2 lata u każdej kobiety powyżej 40.
                    roku życia.

tragiczna kreatura jestes.

Minnie
                  • minniemouse Re: Guz w piersi.... 20.08.09, 02:07
                    to poczytaj też o zmianie budowie piersi z wiekiem i dlaczeg
                    > o
                    > wcześniej lepiej wychodzi USG

http://www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/11019.html

Badanie ultrasonograficzne do obrazowania tkanki gruczołu
                    piersiowego wykorzystuje ultradźwięki. Badanie to nie może być
                    stosowane jako metoda skryningu, ponieważ charakteryzuje się zbyt
                    małą czułością

www.mammografia.katowice.pl/
                    • Mit: „Pierś widoczna na obrazie USG jest obrazem rzeczywistym.”
                    Ultradźwięki tworzą obraz wewnętrzny o zupełnie innym charakterze
                    niż promienie prześwietlające tkanki. Ultradźwięki nie obrazują
                    wielu podejrzanych zmian, np.: mikro zwapnień - cząstek (zwane
                    microcalcifications), które są czasto wczesną formą rozwoju raka
                    piersi. Obraz taki jest widoczny na mammogramie natomiast prawie
                    niewidoczny lub niewiarygodnie zobrazowany w USG.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka