Dodaj do ulubionych

Endometrioza a ciąża

04.01.04, 20:02
Mam kilka pytań w lipcu przeszłam operację torbieli na jajniku,teraz jestem
w 13tyg.ciązy czy w związku z operacją ktura była tak niedawno mogę obawiac
sie o zdrowie swoje i dziecka . Wcześniej brałam Danazol a teraz biorę
luteine proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • pularda Re: Endometrioza a ciąża 05.01.04, 17:01
      Napisz proszę, kiedy zaczełaś brac Danazol i przez jaki okres czasu. Ja jestem
      dopiero w trakcie leczenia i bardzo sie martwię, jaki będzie finał. Nie martw
      sie, będzie wszystko dobrze : -)
      • admkasia Re: Endometrioza a ciąża 05.01.04, 19:41
        Danazol brałam równe trzy mięsiące.
      • wegda Re: Endometrioza a ciąża 15.01.04, 00:14
        Cześć.
        U mnie również wykryto endometriozę i tak samo jestem w trakcie kuracji
        Danazolem. Jeżeli możecie napisać mi jak się czułyście w czasie leczenia (bo
        ja kiepsko a to dopiero 2 mieś. a mam to brać przez 6)i czy cos możecie mi
        polecić aby złagodzić te nieprzyjemne objawy.Dzięki
        Pozdrawiam
        • ikkebra Re: Endometrioza a ciąża 15.01.04, 13:59
          lepiej przejść na zastrzyki, a jeśli juz musisz brać Danazol to unikaj alkoholu
          i gorąca, ostrych przypraw, soli. Danazol zatrzymuje wodę w organizmie!
          • wegda Re: Endometrioza a ciąża 16.01.04, 13:02
            Cześć.
            Piszesz że można brać zastrzyki czy możesz mi coś więcej o nich powiedzieć, bo
            do tej pory jak się o nie pytałam to usłyszałam tylko że są bardzo drogie i że
            skutki uboczne i objawy są takie same jak po Danazolu. Bardzo bym Cię prosiła o
            odpowiedź bo właśnie za kilka dni mam iść do kontroli i po nową porcję danazolu
            a prawdę powiedziawszy bardzo żle się po nim czuję.Przesyłam pozdrowienia i z
            góry Ci dziękuję za odpowiedż.
            • ikkebra Re: Endometrioza a ciąża 19.01.04, 08:30
              Zastrzyki są bardzo drogie, po ok. 500zł jeden, a musisz brać kilka.
              Nieprawda, ze będziesz się czuła tak samo, bo przecież omijasz żołądek , a to
              dużo znaczy!
              nie faszerujesz się 2 razy dziennie tylko raz na miesiąc. Objawy niemiłe:
              uderzenie gorąca, jakbyś miała klimakterium. Ale ja wolę mieć uderzenia, niz
              puchnąć jak po Danazolu, nie mogłam w nic wejść, w żadne ciuchy, nie mówiąc o
              załozeniu obrączki czy butów. A tak, siedzę sobie w krótkim rękawku w zimie i
              jest ok. Schudłam znowu do swojej dawnej wagi i jest ok, chociaż biorę je od
              września. (ostatni biorę 2.02.)
              Ja ich nie kupowałam w aptece, mam kontakt do gościa, który ma je taniej, po
              250 za sztukę, ale nie bój się, one są dobre, tylko sprzedawane poza apteką.
              Kupowałam od niego 3 miesiące temu, mam nadzieję, że jeszcze ma. Nie chcę pisać
              numeru do niego na forum wiesz, to nie jest do końca legalne smile
              Ale ja osobiście mam to gdzieś, jak Cie tego nie refundują to co masz zrobić.
              Jakbyś kupowała to się z nim trzeba umówić w neutralnym miejscu, brzmi jak
              dealerka, nie? smile ale warto
              Jakby się okazało, ze on ich już nie ma, to zostaje Ci apteka, a to juz zależy
              od Twoich mozliwości finansowych, ja gdyby nie ten facet to nie mogłabym ich
              kupić.
              To się nazywa "diphereline"
              Podaję Ci numer do mnie: Zuzia: 0-608-045-965,
              pozdrawiam
    • el24 Re: Endometrioza a ciąża 09.01.04, 16:04
      Mam pytanie od jakiego czasu masz tą chorobe....ja bo ja juz prawdopodobnie od
      4 lat ale dopiero teraz to wykryto u mnie...obawiam się ze taki okres maoze
      miec duzy wpływ na zajscie w ciąze...a nawet bezpłodnosc
    • ikkebra Re: Endometrioza a ciąża 15.01.04, 13:05
      Witam, ja też choruję na endometriozę. Teraz jestem w 8 miesiącu leczenie (tak!
      jak lekarz stwierdzi, że 3 albo 6 miesięczna kuracja jest niewystarczająca to
      tak moze być). Danazol znosiłam ohydnie: puchłam na całym ciele, w żadne
      ubranie nie mogłam wejść. Najgorzej było po alkoholu i podczas upałów - puchły
      nawet palce u rąk. Przerzuciłam się na zastrzyki- zdrowiej je brac. Po nich
      jest super!!
      Mój lekarz mówi, ze dam radę zajść w ciążę - oby!
      To zależy czy jajniki zostały zarażone, czy były torbiele itd. Ja niestety
      maiłam operację sad
      Jak któraś z Was chciałaby czegoś więcej się dowiedzieć np. o zastrzykach czy
      operacij to piszcie: ikkebra@gazeta.pl
      • pularda Re: Endometrioza a ciąża 16.01.04, 18:20
        Właśnie zaczynam trzeci miesiąc łykania Danazolu. O dziwo czuje sie znakomicie.
        Nawet moj lekarz jest zdziwiony. Zauwazyla oczywiscie pewne zmiany. Mam male,
        nieszkodliwe napady goraca, poszerzyłam sie w biodrach i znacznie zmalaly mi
        piersi, nad czym bardzo boleje. Docelowo mam lykac ten lek przez 6 miesiecy. To
        powinno wystarczyc, aby zniszczyc ogniska endo. Slyszalam, ze dziewczyny roznie
        do toleruja. Pamietajcie, ze nikt nie przekresla naszych szans na
        macierzynstwo. Ja gleboko wierze, ze w niedlugim czasie zostane szczesliwa
        mamusia. Jak sie zastanawiam, czy w moim przypadku Danazol w ogole dziala.
        Co o tym myslicie?
        • risa1 Re: Endometrioza a ciąża 19.01.04, 20:01
          w maju 2000r wykrl u mnie lek. endometrioze mialam laparoskopie gdyz byla juz
          za duza by moc ja zwalczyc hormonami( mozna gdy jest to poczatkowe stadium) i
          zaczelam brac danazol fakt ze przytylam duzo bo 9 kg przez 6 m-cy ale nie
          myslalam o tym tylko czy jest to warte czy w ogole bede mogla miec dzidzi? po
          tym powrot endometriozy...... ale dalo sie ja szybko zlikwidowac bylam caly
          czas pod opieka dobrej gin. zaczela mi przepisywac lek turinal i kazala
          probowac zajsc w ciaze... probowalam prawie rok ale udalo sie ! jestem teraz
          w 3 m.cu. i nic maluszkowi nie jest. endometrioza nierosnie w ciazy tylko
          zanika jak jest . w sumie tworzy sie tylko jak jest okres takze tylko
          naturalnie przez ciaze alko hormony. a " totalne olanie" endometriozy i brak
          dobrego gin. prowadzi faktycznie do bezplodnosci.... pozdrawiam serdecznie i
          zycze zdrowia
    • monika.antepowicz Re: Endometrioza a ciąża 20.01.04, 19:21
      W ciazy endometrioza cofa sie i w tak późnym jej okresie nie stanowi
      zagrożenia dla dzidziusia- raczej jest przyczyna kłopotów z zajsciem w ciąze
      • pularda Re: Endometrioza a ciąża 21.01.04, 18:36
        CZy operacyjne usunięcie ognisk endometriozy, 6 miesięczna kuracja DAnazolem,
        daja jakies szanse, gwarancje, ze zajdę w ciąże? Dręczy mnie to pytanie
        i nie moge sobie z tym poradzić.
        • azalia1 Re: Endometrioza a ciąża 21.01.04, 18:52
          witam, u mnie także po 6 latach stwierdzono endometriozę na jajnikach, ale ja
          zażywałam 3 m-ce danazol i boję się czy to nie za mało.Proszę napiszcie po ilu
          dniach od odstawienia danazolu przywrócił wam się normalny cykl, bo mnie po
          miesiącu i nie wiem czy tak ma być.Teraz mam 1-sz cykl po danal.i czuję ból w
          okolicy jamy brzusznej i znow się boję że mam cysty.
        • ikkebra Re: Endometrioza a ciąża 22.01.04, 13:27
          pularda napisała:

> CZy operacyjne usunięcie ognisk endometriozy, 6 miesięczna kuracja DAnazolem,
          > daja jakies szanse, gwarancje, ze zajdę w ciąże? Dręczy mnie to
          pytanie
          > i nie moge sobie z tym poradzić.
          MÓJ LEKARZ TWIERDZI, ZE MAM DUZE SZANSE, A TEŻ JESTEM PO OPERACJI I JESTEM W 8
          MIESIĄCU LECZENIA. ZAWSZE ZOSTAJE NAM IN VITRO ALBO INSEMINACJA,
          POZDRAWIAM,Z.
          • admkasia Re: Endometrioza a ciąża 02.02.04, 16:11
            CZE WSZYSTKIM! JESTEM JUZ W 19 TYG,CIĄZY operację miałam w lipcu Danazol
            odstawiłam na początku pazdziernika a w połowie zaszłam juz w ciaze,wydaje mi
            się że tak szybko sie udało tylko dlatego że byłam pewna że po tabletkach musi
            minąc troche czasu nim organizm dojdzie do siebie,więc niemyślałam o dziecku
            bo bylam pewna że za jakies 2-3miesiące będe mogła sie starac sie zajśc a tu
            prosze niespodzianka, trzymajcie sie życze powodzenia,
            • Gość: beata Re: Endometrioza a ciąża IP: *.ae.ge.com 30.06.04, 16:29
              Jestem w 11 tygodniu ciazy i mam obawy jakie Ty mialas w 13. Tez zaszlam w
              ciaze zaraz po odstawieniu danazolu. Czy konsultowalas sie z kims w tej sprawie
              i moglabys mnie oswiecic czy nie powinnam sie obawiac o moja kruszynke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka