Dodaj do ulubionych

koronarografia-badanie serca

IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 05.02.02, 14:48
Piszę właściwie w imieniu mojej mamy. Jakiś miesiąc temu była w szpitalu i
stwierdzono zawał serca, teraz czekamy na badanie koronarografia, które ma
rozwiać wszelkie wątpliwości co do stanu jej serca.
W internecie znalałam tylko ogólne informacje na temat samego badania,
chciałabym jednak wiedzieć jak wygląda to badanie i czy jest bolesne.
Może ktoś z was albo ktoś z waszych bliskich ma to już za sobą i chciałby
podzielić się tym ze mną.
Z góry dziękuję za odzew
Obserwuj wątek
    • memune Re: koronarografia-badanie serca 08.02.02, 21:08
      Alicjo nie przerażaj się tym co przeczytasz. Trzy lata temu (kwiecień) mo
      ojciec był na tym zabiegu. Już nie wrócił, zmarł po nim. Miał 67 lat i
      zaawansowaną chorobę wieńcową. Nie wiem jaki jest stan Twojej mamy lecz
      powinnaś wziąć wszystkie możliwości pod uwagę.
      Pozdrawiam i naprawdę nie chciałem Cię przestraszyć.
    • Gość: danka Re: koronarografia-badanie serca IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 21:30
      moja mama miała koronarografiw w zeszlym roku. troche sie obawiala, bo pacjenci
      w szpitalu opowiadali rozne historie... oczywiscie wiekszosc z nich okazala sie
      byc wyssana z palca. cale badanie wygladalo nastepujaco. trzeba bylo zjawic sie
      w szpitalu miejskim o 7 rano. nastepnie karetka pogotowia przewiezli mame do
      akademi medycznej. tam musiala sie rozebrac i zalozyc specjalne ubranie w
      postaci krotkiej spodniczki i jakies narzuty. to ze trzeba lezec nago to
      bzdury. nastepnie robia milimetrowe naciecie na udzie i wprowadzaja cieniutka
      rurke z kontrastem. kontrast to taki plyn, ktory umozliwia lepsza widocznosc na
      ekranie monitora. badanie jest prawie bezbolesne. mama mowila, ze w pewnym
      momencie troche ja zabolal, ale lekarz od razu dam srodek przeciwbolowy i bol
      minal. juz w trakcie badania lekarz stwierdzil, ze nic niepokojacego nie widzi.
      odiwezli mame karetka do szpitala i tam musiala przelezec 1 dobę. Miala pożniej
      sporego siniaka. wyniki byly chyba po 3-ch tygodniach, ale tak dokladnie to juz
      nie pamietam. okazalo sie, że jest znaczna porawa. koronarografir robili jej po
      3-ch m-ach od zawalu. kazali nawet odstawic niektore leki. w jakies ksiazeczce
      poswieconej koronarografii przeczytalam, ze jest 0,001% ryzyka, ze pacjent moze
      umrzec. powinni Twojej mamie dac rozne ksiazki i ulotki na ten temat w
      szpitalu, w ktorym lezala po zawale!!! w przypadku mojej mamy tak bylo.
      pozdrawiam i daj znac jak poszło. napewno wszystko dobrze się skończy.
      • Gość: danka Re: koronarografia-badanie serca IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 13:47
        Przepraszam za powyższe błędy, ale bardzo się wówczas śpieszyłam.
        Pozdrowienia.

• Gość: Gaga Re: koronarografia-badanie serca IP: *.chello.pl 10.02.02, 14:46
          Koronarografia jest to badanie radiologiczne tętnic wieńcowych,pozwalające na
          obejrzenie stanu naczyń,stwierdzenie istniejących zwężeń i zmian w ich
          budowie.Badanie odbywa się w znieczuleniu miejscowym.Lekarz wkłuwa specjalną
          igłę do tętnicy udowej.Następnie poprzez igłę wprowadza cieniutki
          cewniczek,który drogą tętnic dociera do lewej komory serca.Wtedy podaje się
          przez niego kontrast.Całe badanie jest obserwowane na ekranie monitora.Jeżeli
          tęnice są w niewielkim stopniu zapchane to już podczas badania można wykonać
          ich plastykę poprzez wprowadzenie specjalnych sprężynek w miejsca zwężeń.Kiedy
          tętnice są zncznie zwężone to pozostaje leczenie operacyjne np. bajpasy.Badanie
          kończy się usunięciem cewnika i założeniem opatrunku uciskowego.Przez dobę po
          badaniu pacjent nie opuszcza łóżka, nie może zginać nóg.
          Moja teściowa przeszła takie badanie wraz z plastyką naczyń rok temu,zmieniła
          styl żywienia,cholesterol wrócił do normy i czuje się doskonale.
          Życzę powodzenia.Pozdr.
          • Gość: alicja25 Re: koronarografia-badanie serca IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 09:59
            dziękuję wam bardzo za cenne informacje.
            Ja też mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Nie wiemy kiedy dokładnie mama
            zostanie poddana badaniu bo trochę się prawdopodobnie czeka "w kolejce".
            Pozdrawiam
    • Gość: Artur Re: koronarografia-badanie serca IP: *.sasknet.sk.ca 12.02.02, 17:40
      To nie jest przyjemne badanie ale najlepsze jezeli chodzi o dignoze stanu
      naczyn serca. Do naczyc krwionosnych wstrzykuje sie kontrast i robi zdjecie
      rentgenowskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka