Dodaj do ulubionych

test TRH a ciaza?

13.01.04, 11:19
dzien dobry,
czy ktos sie orientuje, czy robienie testu TRH na tarczyce, gdy jest sie we
wczesnej ciazy moze zaszkodzic dziecku? z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: sylwia Re: test TRH a ciaza? IP: 217.96.36.* 13.01.04, 11:28
      Chyba chodzi ci o badanie TSH, jeżeli tak to wskazanym byłoby zrobienie takiego
      badania i na pewno nie zaszkodzi ono dziecku, a w przypadku gdyby okazało się
      że jesteś chora na tarczycę należy natychmiast udać się do endokrynologa, który
      przepisze taką dawkę leku aby starczyła dla ciebie i dla dziecka.
      • kura17 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 11:39
        Gość portalu: sylwia napisał(a):

> Chyba chodzi ci o badanie TSH, jeżeli tak to wskazanym byłoby zrobienie
        > takiego badania i na pewno nie zaszkodzi ono dziecku,

lekarz wyraznie napisal "test TRH"; wspomnial rowniez, ze powinna go zrobic
        wtedy, gdy jestem pewna, ze nie jestem w ciazy. wtedy na to nie zwrocilam uwagi,
        bo nie mialam powodow, wiec nie zapytalam co i jak. robienie badania sie
        odlozylo w czasie, mam je zrobi niedlugo, a nagle okazalo sie, ze moge byc we
        wczesnej ciazy. oczywiscie moge zapytac doktora przed testem i w razie
        watpliwosci go odlozyc, ale to jeszcze kilka dni, a ja sie zastanawiam i pytam
        (niecierpliwy duch jestem ;)
    • wedrowiec2 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 15:04
      TRH (thyreotropin releasing hormone) ma niewiele wspólnego z TSH (thyroid
      stimulating hormone). Badanie TRH polega na dożylnym wstrzyknięciu TRH i
      pomiarze narastanie w czasie stężenia TSH w surowicy. Podanie TRH powoduje też
      wzrost stężenia prolaktyny, która w ciąży jest i tak wysoka, więc badanie nie
      będzie wiarygodne.
      • kura17 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 15:22
        wedrowiec2 napisała:

dziekuje za odpowiedz!

> Podanie TRH powoduje też
        > wzrost stężenia prolaktyny, która w ciąży jest i tak wysoka, więc badanie nie
        > będzie wiarygodne.

czy dobrze rozumiem, ze test TRH gdy jestem w ciazy bedzie niewiarygodny, ale
        NIE bedzie niebezpieczny dla przebiegu ciazy? w tym momencie to mnie najbardziej
        interesuje. oczywiscie moge przelozyc badanie na czas, gdy bede pewna, co z ta
        ciaza, ale przekladalam juz 2 razy i zwyczajnie chcialabym juz to miec za soba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka