kura17 13.01.04, 11:19 dzien dobry, czy ktos sie orientuje, czy robienie testu TRH na tarczyce, gdy jest sie we wczesnej ciazy moze zaszkodzic dziecku? z gory dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwia Re: test TRH a ciaza? IP: 217.96.36.* 13.01.04, 11:28 Chyba chodzi ci o badanie TSH, jeżeli tak to wskazanym byłoby zrobienie takiego badania i na pewno nie zaszkodzi ono dziecku, a w przypadku gdyby okazało się że jesteś chora na tarczycę należy natychmiast udać się do endokrynologa, który przepisze taką dawkę leku aby starczyła dla ciebie i dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 11:39 Gość portalu: sylwia napisał(a): > Chyba chodzi ci o badanie TSH, jeżeli tak to wskazanym byłoby zrobienie > takiego badania i na pewno nie zaszkodzi ono dziecku, lekarz wyraznie napisal "test TRH"; wspomnial rowniez, ze powinna go zrobic wtedy, gdy jestem pewna, ze nie jestem w ciazy. wtedy na to nie zwrocilam uwagi, bo nie mialam powodow, wiec nie zapytalam co i jak. robienie badania sie odlozylo w czasie, mam je zrobi niedlugo, a nagle okazalo sie, ze moge byc we wczesnej ciazy. oczywiscie moge zapytac doktora przed testem i w razie watpliwosci go odlozyc, ale to jeszcze kilka dni, a ja sie zastanawiam i pytam (niecierpliwy duch jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 15:04 TRH (thyreotropin releasing hormone) ma niewiele wspólnego z TSH (thyroid stimulating hormone). Badanie TRH polega na dożylnym wstrzyknięciu TRH i pomiarze narastanie w czasie stężenia TSH w surowicy. Podanie TRH powoduje też wzrost stężenia prolaktyny, która w ciąży jest i tak wysoka, więc badanie nie będzie wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: test TRH a ciaza? 13.01.04, 15:22 wedrowiec2 napisała: dziekuje za odpowiedz! > Podanie TRH powoduje też > wzrost stężenia prolaktyny, która w ciąży jest i tak wysoka, więc badanie nie > będzie wiarygodne. czy dobrze rozumiem, ze test TRH gdy jestem w ciazy bedzie niewiarygodny, ale NIE bedzie niebezpieczny dla przebiegu ciazy? w tym momencie to mnie najbardziej interesuje. oczywiscie moge przelozyc badanie na czas, gdy bede pewna, co z ta ciaza, ale przekladalam juz 2 razy i zwyczajnie chcialabym juz to miec za soba. Odpowiedz Link Zgłoś