Dodaj do ulubionych

ACH TE ZĘBY

IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 18.01.04, 16:15
Ostatnio p. stomatolog stwierdził , że mam bruksizm (ścierają i kruszą mi się zęby. Usunęła też kamień i płytkę nazębną. Twierdzi
, że mam krzywy zgryz i trzeba szlifować zęby. Czy ma rację ?
Jak twierdzi p. doktor w moim wieku (30 lat) nie powinno być wielkich problemów z zębami. Ale szlifować trzeba.
Inny stomatolog sądzi , że trzeba przerwać karmienie piersią (karmię od 2 lat). Kto ma rację? CZy są inne metody radzenia sobie z
tymi problemami? Proszę o pomoc i opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: BB Re: ACH TE ZĘBY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 18:49
      Pewnie Ci nie pomogę, ale też karmię prawie dwa lata i stomatolog powiedziała
      żeby przerwać bo tu juz nic nie daje, Ja wysłuchałam jak ,,świnia grzmotu'' i
      dalej robię swoje. po prostu trzeba dobrze sie odzywiać, a moje baby jest
      alergikiem. a może zgryz mozna leczyc przez założenie aparatu. Może warto też
      odwiedzić 3 dentystę-sadystę?
    • Gość: BB Re: ACH TE ZĘBY IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.04, 18:54
      znalazłam w internecie definicje bruksizmu ,,Bruksizm definiuje się klasycznie
      jako zgrzytanie oraz zaciskanie zębów
      Najczęstszymi stosowanymi dziś formami terapii jest: szyna okluzyjna - szyna
      stabilizująca z (lub) bez podnoszenia kła oraz prowadzenia na zębach przednich
      (tzw. anterior guidance) oraz szlifowanie powierzchni żującej
      Tradycyjnych szyn szczękowych używano w leczeniu schorzeń SSŻ z różnym
      skutkiem. Ich konstrukcja umożliwia ruchy w płaszczyźnie poziomej przy
      jednoczesnej możliwości silnego zaciskania zębów. Szyna stabilizująca nie
      powoduje ustania bruksizmu, lecz sprawia, że pacjent nie zgrzyta zębami o zęby
      przeciwstawne, ale o aparat. Może to nawet pogorszyć dolegliwości pacjenta,
      szczególnie jeśli pacjent jest typowym "zaciskaczem" zębów.
      Pojęcie bruksizmu należałoby więc najlepiej zdefiniować jako nieczynnościowe
      zaciskanie szczęk z (lub) bez silnego ruchu bocznego. Ponieważ o intensywności
      zgrzytania zębami decyduje siła szczękościsku, łatwo jest zrozumieć, że o
      natężeniu objawów decyduje intensywność ruchu pionowego (zaciskanie zębów).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka