Dodaj do ulubionych

TSH, FT3, FT4

09.02.04, 21:52
czy aby zrobic badania krwi pod katem tych hormonow MUSZE byc na czczo?
Zadnych lekow tarczycowych nie biore, a w szpitalu co druga osoba ma na ten
temat inne zdanie...
Dodam, z ejestm w ciayz i bardzo zle znosze brak sniadania.
Renia
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: TSH, FT3, FT4 09.02.04, 21:55
      Nie, nie musisz być na czczo.
    • Gość: feline Re: TSH, FT3, FT4 IP: *.dial.proxad.net 09.02.04, 21:55
      najspokojniej w swiecie mozesz zjesc sniadanko zgodne z Twoimi upodobaniami.
      • Gość: Renia Re: TSH, FT3, FT4 IP: *.MAN.atcom.net.pl 09.02.04, 21:59
        Dziekuje, bo lekarz zlecajacy (ginekolog-poloznik) tez tak twierdzil, ale
        laboratorium a raczej recepcja swoje...
        Eh...
        Renia
        • Gość: Mimi Re: TSH, FT3, FT4 IP: *.uwm.edu.pl / *.uwm.edu.pl 10.02.04, 13:22
          Ja ostatnio byłam w szpitalu i robiono mi te badania na czczo (obowiązkowo).
          Czyżby niepotrzebnie mnie głodzono? :)
          • wedrowiec2 Re: TSH, FT3, FT4 10.02.04, 14:33
            Jeżeli miałaś tylko te badania robione, to niepotrzebnie byłaś na czczo.
            Do niektórych badań trzeba byc na czczo. Zalicza sie do nich m.in. oznaczenie
            liczby leukocytów czy stężenie glukozy. Inne badania wymagają nie tylko byv=cia
            na czczo, ale nawet bardzo lekkiej kolacji (gospodarka lipidowa - cholesterole,
            triglicerydy itd.). Krew na znaczną większość badań nie wymaga bycia na czczo.
            Jeśli pacjent nie jest na czczo, to może wystąpić lekkie zmętnienie surowicy
            (surowica lipemiczna) pochodzące od świeżo skonsumowanych tłuszczy. Dla dobrego
            laboratorium praca na takim materiale nie jest problem. Analizatory
            automatyczne same uwzględnią obecność zmętnienia. Jeśli oznaczenia wykonywane
            są manualnie, to solidna laborantka powinna wykonac tzw. próbę ślepą dla danego
            pacjenta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka