Gość: Gosia IP: 217.153.138.* 15.02.04, 19:23 Jak postepowac z dzieckiem ktore jest chore na salmonelle?Moje dziecko bylo w szpitalu z powodu zapalenia pluc a teraz dodatkowo zarazil sie salmonellą;- (Jak moge mu pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Salmonella IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 15.02.04, 19:32 Po pierwsze, nie dac mu sie odwodnic. Jesli moze przyjmowac plyny doustnie, to zapewnic wystarczajaca ilosc ORSu. Po drugie, oszczedzajaca i lekkostrawna dieta (kleik ryzowy, klasycznie). Po trzecie, cierpliwosc. Sama salmonelloza nie jest jeszcze wskazaniem do antybiotykoterapii. Te stosuje sie tylko w ciezkich przypadkach, w leczeniu szpitalnym. Wskazaniem do leczenia szpitalnego jest odwodnienie lub przeciagajacy sie przebieg zatrucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Salmonella IP: 217.153.138.* 15.02.04, 19:39 W szpitalu został mu przepisany antybiotyk Augumentin w płynie ktory czesto zwraca. Co moge podawac mu oprocz kleiku (za ktorym nie przepada)? Mam pytanie co to jest ORS? Medycyna to dla mnie czarna magia Z góry dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Salmonella IP: *.199-201-80.adsl.skynet.be 15.02.04, 19:47 > W szpitalu został mu przepisany antybiotyk Augumentin w płynie ktory czesto > zwraca. Ale jesli picie tez zwraca, to masz problem. > Co moge podawac mu oprocz kleiku (za ktorym nie przepada)? Co to znaczy "nie przepada"? Jest chory, ma nie dyskutowac. Nie chce, niech nic nie je, ale tez nic innego nie bedzie. No, moze marchwianke. znasz, oczywiscie, przepis? ORS= oral rehydration salt, taka mieszanka w torebkach do rozpuszczenia w wodzie i pojenia przy biegunce. Srednio smaczne, ale zapobiega zaburzeniom jonowym. Kupuje sie w aptece, beda wiedziec o co chodzi. Na pediatrii podawali tez taki przepis: na litr wody 3,5 g soli kuchennej (mniej wiecej plaska lyzeczka) i 1,5 g sody oczyszczonej (taki dobry czubek noza), plus miod lub cukier do smaku. Sposob prosty i domowy, ale mozna uzyc w razie czego. Kazde chyba dziecko na swiecie (sa wyjatki, ale rzadkie) da sie napoic coca- cola (nie light!), ale to rezerwowalbym jako akt bezradnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Salmonella IP: 217.153.138.* 15.02.04, 20:01 Bardzo dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś