Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe

05.03.10, 19:59
Noszę okulary 9 Szkła +2). Z różnych względów przeszkadzają mi w pracy. Czy
soczewki są odpowiednikiem szkieł w okularach i wystarczy iść do sklepu , by
podmienić okulary na soczewki. Ja mam tendencje do szybkiego pocenia się
zwłaszcza w okresie letnim, okulary zjeżdżają mi z nosa i nie mogę normalnie
pracować. Jaki jest faktyczny koszt soczewek. Mieszkam na wsi i nie bardzo
wiem gdzie się udać. Pytałam kiedyś naszego okulistę, ale on machnąl tylko
ręką i powiedział, że okulary mi wystarczą.
Obserwuj wątek
    • wypasiona_foczka Re: Soczewki kontaktowe 06.03.10, 10:42
      Soczewki zdecydowanie polecam bo bardzo ułatwiają życie. Niestety będziesz
      musiała odwiedzić okulistę.
      Nie, soczewek nie przelicza się na dioptrie okularowe tak bezpośrednio (czasem
      wartości się pokrywają ale nie zawsze). Dodatkowo nosisz plusy (częstszą wadą są
      minusy) więc nie zawsze soczewki są dostępne od ręki. Poza parametrem mocy
      soczewek (dioptrie) ważna jest też ich wielkość, krzywizna, materiał z którego
      są zbudowane i ich "czasowość". Poza tym musisz umieć się nimi posługiwać:
      założyć, zdjąć, wyczyścić co wbrew pozorom łatwe na początku nie jest.
      Przez 2 lata pracowałam w salonie optycznym, opowiadałam pacjentom o różnych
      zagadnieniach związanych z soczewkami, z resztą sama je noszę, miałam możliwość
      wypróbowania wielu (częste gratisy od firm produkujących) więc ten temat jest mi
      bliski.

Proponuję byś udała się do jakiegoś większego miasta w pobliżu Twojego miejsca
      zamieszkania. Salony optyczne są w każdej galerii handlowej, nie powinno sprawić
      ci to problemu.
      W zasadzie wszystkie salony proponują tzw. pierwszą aplikację soczewek.
      Dostajesz "pakiet startowy": soczewki, płyn, pojemniczek, ulotki, badanie i
      naukę zakładania/zdejmowania.
      Zostaniesz przebadana pod kątem rzeczywistej wady wzroku, lekarz wykluczy
      ewentualne przeciwwskazania do noszenia soczewek (urazy rogówki, tendencję do
      wrastania naczyń krwionośnych), zostaną Ci dobrane właściwe soczewki, lekarz
      pokaże Ci jak się je czyści, będziesz musiała samodzielnie, jeszcze w gabinecie
      je założyć i zdjąć itp.
      Zwykle taki "pakiet startowy" kosztuje 60-100zł. Cena zależy od rodzaju soczewek.
      Zastanów się zanim odwiedzisz lekarza czy chcesz soczewki nosić okazjonalnie czy
      na stałe, tylko raz na jakiś czas wracając do okularów.
      Soczewki mogą być jednodniowe: codziennie wyjmujesz z opakowania nową parę,
      nosisz cały dzień a przed snem wyrzucasz. Kosztują 90-110zł. W opakowaniu jest
      takich soczewek zwykle 30szt (tj. na 15 dni). Dobrze sprawdzają się gdy nosisz
      je zamiennie z okularami, wtedy paczka służy ci tak długo jak chcesz bo od
      Ciebie zależy jak szybko zużyjesz te 30 szt. Kolejny rodzaj to soczewki
      dwutygodniowe, które jak nazwa wskazuje nosi sie 2 tygodnie przy czym liczy się
      moment otwarcia blistera (opakowania soczewki) a nie czas przebywania soczewki
      na oku. To oznacza, że jeśli od wyjęcia soczewki minęły 2 tygodnie powinnaś je
      wymienić na nowe, nawet jeśli w ciągu tych 2 tygodni założyłaś je 3 razy.
      Oczywiście tragedii żadnej nie będzie jeśli ten okres przedłuży się o parę dni
      ale nie należy przeginać. Kosztują 30-40 zł za parę.
      Kolejnym rodzajem są soczewki miesięczne i trzymiesięczne. Używasz je tak jak
      dwutygodniowych, po określonym czasie wyrzucasz. Jest ich najwięcej rodzajów,
      ten rodzaj soczewek polecany jest ludziom, którzy sporadycznie lub wcale nie
      używają okularów. Obecnie dostępne są bardzo nowoczesne soczewki miesięczne,
      przez które do oka normalnie przepływa powietrze, można je nosić całodobowo,
      nawet nie zdejmować na noc. Oczywiście im częściej je zdejmujesz, czyścisz tym
      lepiej ale ich konstrukcja pozwala w ogóle nie przejmować się takimi sprawami.
      Koszt miesięcznych wynosi 40-80zł za parę.
      Soczewek trzymiesięcznych raczej nie polecam, są mało higieniczne, przez 3
      miesiące zbiera się na nich dużo osadów białkowych. Poza tym są na ogół mniej
      komfortowe (możesz je wyczuwać na oku) bo są z grubszego, bardziej wytrzymałego
      materiału (mają służyć 3 miesiące). kosztują 50-100zł za parę.
      Jeśli chodzi o komfort noszenia soczewek to ja go porównuję do noszenia
      pierścionka czy zegarka - przez pierwszych kilka dni możesz je czuć ale później
      ciało na ich obecność nie reaguje i nawet nie wiesz, że je masz.
      Po tej pierwszej aplikacji w gabinecie kolejnych zakupów soczewek dokonujesz już
      tak zwyczajnie, bez badań itp. podajesz tylko parametry które ma mieć soczewka,
      jak w sklepie. Możesz też kupować przez internet (allegro, sklepy
      wyspecjalizowane - jest ich cała masa i nie musisz ruszać się z domu). Kupowanie
      całego opakowania zawsze wychodzi sporo taniej niż kupowanie po jednej parze.
      Poza wydatkami na same soczewki musisz pamiętać o zakupie płynu do ich
      czyszczenia (mały 120-150ml kosztuje 20-25zł, duży ok. 250ml 35-45zł wystarczają
      na jakieś 3 miesiące) + ewentualnych wizytach kontrolnych (ja chodzę raz na rok
      choć w praktyce lekarze zalecają co pół roku, koszt 20-40 zł).
      Czasem jest tak, że nie od razu trafisz na soczewki, które będą dla Ciebie
      komfortowe ale uważam, że nie ma co się zrażać i rezygnować od razu. Spróbuj
      innych o tych samych mocach, bardziej nawilżonych, o mniejszej średnicy itp. Z
      rozmów z pacjentami wynika, że zwykle soczewki idealne dobierane są na podstawie
      kilku prób i błędów choć czasem pierwszy strzał jest strzałem w dziesiątkę (mój
      przypadek).
      Jeśli potrzebujesz jeszcze jakichś informacji to chętnie pomogę.

M

• coolista80 Re: Soczewki kontaktowe 18.05.10, 15:04
        Zgadzam się, dobrze dobrane soczewki naprawdę ułatwiają życie, nieraz można zapomnieć, że ma sie je założone. Oczywiście są dużo bardziej wygodne od okularów, nawet jak ktoś nie może jakiś konkretnych nosić, to da się z innych rodzajów coś wybrać. Ja zazwyczaj soczewki zamawiam na szkla.com, bo mają tam duży wybór soczewek - tam tez można zobaczyć, jak dużo jest soczewek, jakie są rodzaje, a nawet można znaleźć na ich stronie filmiki instruktażowe odnośnie zakładania i pielęgnacji soczewek.
        • dorazynt Re: Soczewki kontaktowe 14.09.10, 17:11
          Dobre soczewki kontaktowe to podstawowa sprawa,polecam szczególnie tygodniowe lub miesięczne. Pamietam że swoje pierwsze soczewki kupowałem na soczewki.shop.pl/ i nie zawiodłem się.
      • cinnamonis Re: Soczewki kontaktowe 20.12.10, 00:06
        ja na soczewki zdecydowałam się sama z siebie, bez namowy lekarza i do tej pory chwalę sobie to, że się przesiadłam z okularów. przynajmniej mi nie zaparowują zimą;)
    • deszcz.ryb Re: Soczewki kontaktowe 06.03.10, 11:36
      Ja jeszcze do tego, co napisała koleżanka powyżej dodam to, że ja jednak polecałabym soczewek nie dobierać w salonie, tylko wybrać się na wizytę do dobrego, polecanego okulisty. No i chodzić do tego okulisty na wizyty kontrolne co roku, bo wada się może zmieniać. ;)

Oprócz tego poszukaj w Internecie - bardzo często szkła można kupić w promocji - tyle że musisz od razu kupić większą ilość. Nawet doliczając koszty transportu i tak wyjdzie ci taniej.

Też polecam soczewki; już nie mogę się bez nich obejść. :)
      • deszcz.ryb Re: Soczewki kontaktowe 06.03.10, 11:38
        O przepraszam, nie zauważyłam, że koleżanka wyżej już napisała o kupowaniu w Internecie i o wizytach kontrolnych. :)
        • e-garbus Re: Soczewki kontaktowe 12.04.10, 11:40
          Czy to prawda,
          że w sprawie
          soczewek kontaktowych to
          trzeba isc wyłacznie
          do okulisty prywatnego,
          że NFZ nie refunduje
          tego...
          • dorazynt Re: Soczewki kontaktowe 14.09.10, 17:09
            Szczerze mówiac to nie wiem jak z tym jest dokładnie,ale soczewki kupowałem na własną rękę po uzgodnieniu z lekarzem okulistą-byłem oczywiście prywatnie,a bardzo duży wybór znalazłem w sklepie internetowym. Dla zainteresowanych podaje adres soczewki.shop.pl/
    • czarna_masa Re: Soczewki kontaktowe 09.06.10, 14:33
      Chyba żartujesz, że lekarz Cię tak potraktował? Jedź do większego miasta, tam
      praktycznie każdy optyk zajmuje się dobieraniem soczewek kontaktowych, nie rób
      tego na własną rękę, to nie tylko kwestia dobrania mocy soczewek, ale także
      ustalenie krzywizny oka. Być może Twoja wada wymaga jakiegoś szczególnego
      rodzaju soczewek. Taka prywatna wizyta to koszt od 50 zł w górę, soczewki (parę)
      kupisz już za 25 zł, a płyn (zależy od pojemności) za 15-20zł w górę. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka