Dodaj do ulubionych

chore nerki

IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 25.02.04, 21:38
Witam
Od 17 lat chruję na przewlekłe zapalenie kłębków nerkowych .Choroba została
wykryta podczas badań kontrolnych,nic nie odczuwałem i nadal nie odczuwam
żadnych obiawów tej choroby .Jedynie wyniki badań na towskazują .W moim moczu
ciągle jest obecne białko.
Badanie moczu
ciężar wł-1.009g/ml
białko 20mg/dl
krw.białe-1-4wpw
kr.czer-św0-2-5 wał-św poj
często występuje w moczu krew co mnie niepokoi ale lekarz twierdzi ze to
taka "uroda" tej choroby .
morfologia-ok
mocznik -51mg/dl
kreatynina-1,4mh/dl choć już też była 1.9mg/dl
Obecnie przyjmuję tabletki na obniżenie ciśnienia Lotensini tabletki na
obnizenie cholesterolu Lowasterol10 mg
chol-cał-231
HDL-30mg
LDL-140mg
TG-307mhg .
Stosuję dietę niskotłuszczową ,wagę mam w normie ,regularnie ćwiczę dziennie
wypijam ok 3 litrów płynów .
Co mogę jeszcze zrobić aby utrzymać moje nerki choć w takiej formie .Bardzo
się boję aby nie doszlo do niewydolności nerek .Moze ktoś ma podobne
doświadczenia ,a moze jakiś lekarz mi coś doradzi i podpowie co moge jeszcze
zrobić .Ostatni raz u nefrologa byłem 2 lata temu .Ale bardzo bym prosił o
opinie tych co maja do czynienia z taką chrobą .Z góry dziękuję i czekam z
niecierpliwością na jakąś odpowiedz .
Obserwuj wątek
    • Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 29.02.04, 18:20
      Czy nie ma tu nikogo kto by mi coś doradził ?
    • pierzak22 Re: chore nerki 29.02.04, 18:24
      cz nie ma tu nikogo kto by mi coś doradził ?
    • Gość: Asia Re: chore nerki IP: *.eltechnet.pl 29.02.04, 21:03
      Leki, które przyjmujesz- jak najbardziej. Do tego dodaj Acard 1 tab./dzień-
      odstawic 5 dni przed planowanymi zabiegami (w tym ekstrakcją zęba), i
      oczywiście pod warunkiem, że nie masz szczególnych skłonności do krawień-
      zresztą poczytaj ulotkę o leku. Ponadto Rutinoscorbin 3x1 draż. Ogranicz
      spozycie białka-w ciągu dnia tylko jeden posiłek białkowy. Unikaj infekcji,
      pracy z narażeniem na wilgoć i chłód. Koniecznie utrzymuj zęby w nienagannym
      stanie oraz odwiedż laryngologa: jeżeli masz jekieś ognisko infekcji trzeba je
      koniecznie usunąć. Wizyta u nefrologa 1x na pół roku.
      • Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 01.03.04, 10:28
        Droga Asiu bardzo dziękuję ża odpowiedz i rady . Z tego co piszesz to chyba
        jesteś lekarzem to czy mógbym się dowiedzieć w jakim celu mam zastosować ten A
        card.Czy ma on za zadanie zapobiegać postępowi mojej choroby ?
        Jeszcze raz dziękuję i gorąco pozdrawiam
        • Gość: Asia Re: chore nerki IP: *.eltechnet.pl 01.03.04, 15:59
          Acard, lub inny lek antyagregacyjny- ma zapobiec tworzeniu się zakrzepów w
          sieci nasczyń włosowatych tworzących kłębuszek nerkowy. Twoja choroba do
          pewnego stopnia usposabia do tworzenia takich zakrzepów- chociażby poprzez
          zwiększone stęzenie cholesterolu i nastepcze zmiany miazdzycowe.
          • Gość: Piotr Re: chore nerki IP: 217.153.16.* 02.03.04, 09:29
            Znowu bzdury na forum .Żadnego Acardu i innych wynalazków . To sól ,cukier i
            ogólnie mówiąc nadmiar węglowodanów szkodzi na nerki.A krew to rozrzedza się
            witaminą E a nie kwasem acetylosalicylowym.
    • Gość: Tomek Re: chore nerki IP: *.tu.kielce.pl / *.tu.kielce.pl 02.03.04, 11:19
      Są już takie preparaty, które pomagają tam gdzie medycyna nie jest w stanie nic
      zrobić. Stawiają na nogi ludzi na których lekarze postawili "krzyżyk". A
      wracając do nerek to podam przykład osoby, która miała guza na nerce i lekarze
      skierowali ją na operację usunięcia nerki. Niezgodziła się i zaczeła stosować
      preparaty. Guza nie ma, a nerka jest na swoim miejscu. Moja dziewczyna miała
      czeste bóle nerek i po tych ustąpiły. Sa lekarze, którzy stosują te preparaty
      dla poprawienia zdrowia i można się z nimi konsultować. Sam osobiście biorę te
      preparaty i od sierpnia nie choruję.
    • Gość: Teresa Re: chore nerki IP: *.net-serwis.pl 02.03.04, 12:25
      ja tez z tych "naturalnych" : nerki wspomaga sie dieta i ziolami
      oczyszczajacymi, jednoczesnie, poniewaz wplywaja na serce, nalezaloby odzywic
      ziolami system krazenia - tyle mowi medycyna chinska
      jesli ta droga wspomagania zdrowia Cie interesuje, to sluze pomoca
      • Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 14:21
        Wielkie dzięki za wyjaśnienia i rady .
        Jestem również zainteresowany jak oprócz leczenia farmakologicznego mogę
        poprawić stan swojego zdrowia .
        Tereso i Piotrze może podacie mi więcej informacji co do metod i ewentualnie
        gdzie lub u kogo mógbym otrzymać taką pomoc .
        Pozdrawiam .
        • Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 14:29
          A zwracam się do lekarza Piotra .
          Jaką ma opinię na temat leczenia mego schorzenia innymi metodami niz
          farmakologicznie .
          Pozdrawiam
          • wedrowiec2 Re: chore nerki 02.03.04, 17:00
            Hipciu, zacznij się leczyć u lekarza (mam na myśli absolwenta akademii
            medycznej), najlepiej nefrologa. Choroby nerek wymagaja stałej kontroli i
            fachowego leczenia, bo zbyt dużo ich kończy się nieodwracalnymi zmianami.
            Stacje dializ pełne są ofiar "cudownych" uzdrowicieli i ich preparatów.
            • Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 17:22
              Witaj wędrowiec .
              dzięki za radę ,ale to ze mnie interesują inne metody leczenia nie znaczy ze
              zrezygnuję z obecnego leczenia farmakologicznego.myślę ze dzięki ciąglemu
              leczeniu jakoś utrzymuję moje nery w takim stanie w jakim są .Ale bardzo się
              boję aby nie doprowadzić do niewydolności moich nerek i dlatego szukam
              wszystkiego co dotyczy leczenia tej podstępnej choroby .A słowo Stacja dializ
              wywołuje u mnie dreszcze .Więc mi się nie dziw .
              Pozdrawiam

• wedrowiec2 Re: chore nerki 02.03.04, 17:31
                Gość portalu: hipcio napisał(a):

>A słowo Stacja dializ wywołuje u mnie dreszcze .Więc mi się nie dziw .
                > Pozdrawiam

Nie było moim zamiarem straszenie Ciebie. Od ponad dwudziestu lat mam zawodowy
                kontakt ze stacjami dializ, ich pacjentami i lekarzami zajmującymi się
                dializoterapią. Dlatego wiem, ile szkody może przynieść nieodpowiednia terapia
                środkami paramedycznymi. Nie odcinam się od leczenia niekonwencjonalnego, ale
                źle zastosowane np. ziołolecznictwo może mieć zgudne skutki dla nerek.
                Pozdrawiam

• Gość: hipcio Re: chore nerki IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 17:46
                  Jeszcze raz dzięki za radę ja parę razy widziałem Stacje dializ i to przez
                  szybę i uwierz mi że na sam widok skóra mi cierpnie .
                  I chciałbym zrobić wszystko co mogę zrobic aby nie zostać pacjentem tej STACJI.
                  Pozdrawiam .
                  • wedrowiec2 Re: chore nerki 02.03.04, 17:57
                    Wiem bardzo dobrze, jak wyglądają stacje dializ:) Prawdopodobnie mieszkamy w
                    tym samym województwie - napisz na mój gazetowy adres wedrowiec2@gazeta.pl
    • Gość: Asia Re: do Piotra IP: *.eltechnet.pl 02.03.04, 16:16
      Piotrze, przepraszam, ale czy Ty na pewno jesteś nefrologiem?
      Jeżeli tak, to powiedz mi z jakich żródeł czerpiesz wiedzę, chętnie się
      dokształcę. I prosze nie traktuj tego jako złośliwość, byc może ja jetem "do
      tyłu".
      • Gość: hipcio Re: do Piotra IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 17:38
        Dzięki za podjęcie tematu .
        Ale teraz to już nie wiem czym mógbym wspomóc moje nerki .
        A niechciałbym im zaszkodzić .
        A jak potocznie się mówi "tonący brzytwy się chwyta" tak i ja wczytuję się we
        wszystkie wasze odpowiedzi .A uwierzcie mi im dluzej trwa ta moja choroba tym
        brdziej się obawiam i szukam róznych sposobów na poprawę funkcji moich ner.
        Pozdrawiam
        Przeęty hipcio
      • beba2 Re: do Piotra 03.03.04, 10:57
        Piotrze ja też nie wiedziałam,że salicylany nie mają właściwości
        przeciwzakrzepowych.Czyżby jakieś nowe doniesienia i światowe odkrycia,o
        których nikt jeszcze nie wie poza Tobą?
        • Gość: annaklay Re: do Piotra IP: *.sympatico.ca 03.03.04, 16:54
          Bebe2 Piotr nie napisal ze nie maja wlasniwosci przeciwzakrzepowych. Maja, ale
          mozna taki parametr krwi uzyskac inna metoda;-)

anna
    • Gość: annaklay Re: chore nerki IP: *.sympatico.ca 03.03.04, 06:51
      Podaje ci pewne informacje ktore moga ci sie przydac odnosnie twojej choroby.
      Z twojego opisu wyglada ze chyba chorujesz na glomerulonephritis.
      Przyczyny tej choroby moga byc rozne. Nie podales diagnozy jaka postawiono.
      W kazdym razie ma ona czesto podloze autoimmunitarne, nawet wowczas jesli
      podejrzewa sie jako pierwotna infekcje.
      W podanych linkach znajdziesz informacje w postaci naukowych opracowan na temat
      zalecen dietetycznych ktore nalezy zastosowac przy leczeniu tej choroby.
      Proponuje ci abys sobie je wydrukowal, udal sie z nimi do swego lekarza i
      poprosil o zlecenie dokladnego opracowania diety dla ciebie.

Krotko o zasadach wlasciwej diety dla ciebie:

z diety nalezy koniecznie wylaczyc produkty zbozowe zawierajace antygeny:

- gluten tzn. wszystkie zboza za wyjatkiem kaszy gryczanej, ryzu i kukurydzy
      oraz produktow wykonanych na ich bazie.

- produkty mleczne.

Dieta musi byc niskoproteinowa z silnym ograniczeniem soli oraz powinna
      zawierac odpowiednia ilosc zasadniczego kwasu tluszczowego omega-3 (moze byc
      tran).
      Zawartosc potasu w diecie tez powinna byc takze dokladnie oszacowana.
      W kazdym razie wymagany jest kontakt z dobrym dietetykiem. sam sobie takiej
      diety nie jestes w stanie opracowac, a jest ona BARDZO WAZNA !!

Ponizej linki niestety w j. angielskim, ale lekarz napewno je odczyta.

www.emedicine.com/med/topic886.htm
      www.nutramed.com/kidney/nephritis_foodallergy.htm
      www.heilpflanzen-welt.de/science/1993/8299238.htm
      Zastosowanie takiej diety wraz z odpowiednim leczeniem farmakologicznym moze
      dac bardzo ciekawe wyniki.
      Zycze powodzenia i zdrowia. anna
      • Gość: annaklay Re: chore nerki IP: *.sympatico.ca 03.03.04, 06:55
        Errata: napisalam nie podales diagnozy jako postawiono. Oczywiscie chodzi o to
        ze nie podales dokladnie jaka jest zdiagnozowana przyczyna tej choroby u ciebie.
        anna
        • Gość: Piotr Re: Zasady postępowania IP: 217.153.16.* 03.03.04, 10:39
          Anna bardzo dobrze to napisała czyli zero chleba i mleka . Tran tylko w płynie
          (najlepszy to chyba LYSI ) ,żadne tam kapsułki i można do tego jeszcze 2 łyżki
          oleju lnianego dziennie ( na rynku jest tylko jeden pełnowartościowy produkt
          firmy GAL ).A tak na logikę to jeżeli jakieś organy są słabe to żeby je
          wzmocnić trzeba jeść ich zwierzęce odpowiedniki ,bo te zawierają
          najodpowiedniejszy materiał budulcowy ! Polecam więc nerki wieprzowe i może jak
          są to cielęce.
          • Gość: Piotr Re: Zasady postępowania - dodatek IP: 217.153.16.* 03.03.04, 14:46
            I jeszcze jedno . Żadnego chloru ! Woda z kranu nie nadaje się do spożycia a
            najlepsza do picia jest woda zdrojowa Jana i Magnesiana. Dużo pić nie trzeba a
            nawet nie wolno gdyż efekt nie zależy od ilości wypitej wody ale od jej jakości!
            Picie już ponad 2.0 litry wody dziennie powoduje bowiem wymywanie inozytolu z
            organizmu.
            • Gość: annaklay Re: Zasady postępowania - dodatek IP: *.sympatico.ca 03.03.04, 15:03
              Hipcio, jeszcze jedna uwaga zanim udasz sie do lekarza i dietetyka.
              Frakcje cholesterolowe ktore podales, a szczegolnie wartosci trojglicerydow
              moga swiadczyc o tym ze masz dosyc wysokie poziomy insuliny byc moze ze
              na skutek stosowania diety zbyt bogatej w weglowodany o wysokich wskaznikach
              glicemicznych (np. oczyszczone produkty maczne).
              Dobrze by bylo abys zapoznal sie z pojeciem wskaznikow glicemicznych.
              Informacje na ten temat mozesz znalesc na grupie o dietetyce pl.misc. dieta
              oraz w ksiazkach Montigniaca.
              Pamietaj takze o jeszcze jednej istotnej sprawie: jesli chcesz sie wyleczyc to
              musisz dokladnie poznac przyczyny swojej choroby, po prostu musisz wiedziec o
              niej maksymalnie duzo oraz w leczeniu liczyc glownie na SIEBIE czyli wziasc
              sprawe swego ciala w swoje rece;-)
              Inni ludzie tylko moga sluzyc ci za "drogowskazy";-))
              poz. anna
              • Gość: hipcio Re: Zasady postępowania - dodatek IP: *.zlociniec.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 19:23
                Witam ponownie .
                Dziękuję za wszelkie rady.Z tego co czytam widzę że szanowni medycy bardzo
                poważnie potraktowali mój problem za co jestem niezmiernie wdzięczny .
                Droga Anno co do diety?-czytałem na ten temat i wiem że powinna być ona
                niskobiałkowa ale kiedy poruszyłem ten temat z moim lekarzem -to odpowiedział
                że nie muszę stosować żadnej diety .Ale spróbuję raz jeszcze to poruszyć z moim
                lekarzem (mam do niego zaufanie).
                Ale narazie nie mam możliwości z nim kontaktu (z przyczyn nie odemnie
                zależnych).
                Anno pisałaś ze nie podałem diagnozy ;
                Wynik biopsji (z pocz leczenia z 1988r)
                Srednia liczba kłębków w skrawku-3
                zakres zmianw kłębku-segmentowe
                typ zmian-ziarnisty
                lokalizacja złogów w kłębkach-naczyniowa
                intensywność złogóww kłębkach-subtelna
                skład złogów w kłębkach-C3,C4,Clg
                fibrynogen - a diagnoza ;Glomer.nephritis chronica in stadio fer sufficientica
                nie wiem czy dobrze rozczytałem.
                Może teraz to będzie bardziej jasny obraz mojej choroby .
                A co do tych trojglicerydów to sam zauważyłem że jak miałem wysoli poziom to i
                również był lekki wzrost poziomu cukru .
                ale czy to ma jakiś związek ?
                Pozdrawiam
                • Gość: annaklay Re: Zasady postępowania - dodatek IP: *.sympatico.ca 04.03.04, 00:00
                  Drogi Hipcio, zrob wydruk tych artykulow ktore ci podalam i pokaz je lekarzowi.
                  Tam wszystko jest napisane. Ja wiem ze wielu lekarzy lekcewazy nadal wplyw
                  diety na zdrowie czlowieka. Ale tez nie ma sie co dziwic kiedy nadal jeszcze te
                  zagadnienia sa w przyslowiowych "powijakach". Lekarze sa odpowiedzialni za to
                  aby stosowac dobrze przebadane terapie i nie wszyscy chca lekkomyslnie
                  eksperymnetowac na ludziach.
                  Ale miejmy nadzieje, ze powoli sytuacja zacznie ulegac zmianie, zwlaszcza ze
                  opracowywane sa testy ktore pozwola na dopasowywanie diety do fenotypu
                  czlowieka (genetyka).
                  Hipcio dieta musi byc u ciebie koniecznie zastosowana rownolegle z leczeniem
                  konwencjonalnym. Moze nawet stanie sie "cud"?:-))
                  Jesli ten twoj lekarz nie bedzie chcial tego zrozumiec to szukaj innego .
                  Pamietaj o zdowie trzeba walczyc. Jeszcze napewno nic straconego i warto podjac
                  walke aby uniknac dializy.

anna
                  • Gość: Teresa Re: Zasady postępowania - dodatek IP: *.net-serwis.pl 04.03.04, 00:42
                    "eksperymentowac dieta"????, toz Chinczycy lecza pokarmami od paru tysiecy lat,
                    wiedza czym sie wzmacnia i co szkodzi organom, kazdy pokarm przeciez niesie nie
                    tylko okreslone skladniki odzywcze, ale tez okreslony rodzaj energii,
                    oddzialywuje w okreslony sposob;
                    medycyna ludowa, nie tylko chinska, tez miala liczne "osiagniecia", tylko
                    lekarze nic o nich nie wiedza, ot, ciemnota
                  • pierzak22 Re: Zasady postępowania - dodatek 04.03.04, 19:52
                    Droga Anno -jeszcze raz dardzo dziękuję za rady i wskazówki
                    To co radzisz jest bardzo logiczne i rozsądne ,ale naprawdę nie bardzo wierzę w
                    to że mój lekarz zechce poświęcić tyle czasu na mnie -moje wizyty i tak są dośc
                    długie .
                    Moze się mylę ?
                    A jak narazie to moja żona dużo czytaa na temat tych diet i w pewnym stopniu
                    stosuje .Ale jak napisałaś to powinno być zrobione fachowo .
                    Ale jak narazie to zastosuję się do ograniczenia spożycia pieczywa -a muszę
                    przyznać że zjadałem dość spore porcje.
                    Wiem że zdrowie jest w moich rękach ,ale nie bardzo umiem o niego
                    walczyć .Poprostu stosuję się do zaleceń lekarza
                    Robię co mogę aby utrzymać moje nerki w dobrym stanie ale nie wszystko
                    odemnie jest zależne .
                    Pozdrawiam .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka