Dodaj do ulubionych

Glutaminian sodu

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.02.04, 19:55
Witam,ostatnio dostalem sporo przepisow kulinarnych w ktorych jako dodatek
wystaepuje Glutaminian sodu w ilosci ok.pół lyżeczki na potrawe,a slyszalam
ze jest to szkodliwy dodatek,ale moze ktos wie jakiej ilosci może spowodowac
wystepowanie niepozadanych reakcji??
Obserwuj wątek
    • Gość: Nowy tutaj Re: Glutaminian sodu IP: *.clubnet.pl 27.02.04, 20:41
      Glutaminian sodu
      (MSG)
      Dodatek smakowy
      Może powodować

bóle głowy, swędzenie, pocenie się, biegunki, bóle w klatce piersiowej; możliwe uszkodzenia genetyczne.

Produkty, w których może występować
      Piwo, rosół, bulion, sery żółte, filety rybne, mięso w puszkach, pakowane ?owoce morza?, kiełbaski, sosy do sałatek, zupy w puszkach, mrożona pizza, orzeszki ziemne, zupy w proszku, warzywa w sosie, sos pomidorowy, bułka tarta, mrożony szpinak, pasta pomidorowa.

Opracowano na podst.: Harmful Food Additives, Kroft and Houben. New York (Ashley Books, 1981), przedruk z książki Agatha & Calvin Thrash Sposób na zdrowe życie (Mini Max, 1996).
    • venus22 Re: Glutaminian sodu 27.02.04, 20:42
      jako migreniczka moge powiedziec ze Glutaminian Sodu jest jednym z najbardziej
      powszechnych bodzcow wywolujacym migreny.
      Kazdy kto cierpi na migreny powinien tego unikac.
      Venus
    • Gość: Artur Re: Glutaminian sodu IP: *.sdh.sk.ca 27.02.04, 21:11
      Najnieprzyjemniej wygladaja niedawne badania obserwacyjne z ktorych wynika, ze
      kazda ilosc glutaminianu moze prowadzic do wad wzroku. Moze nie jest to tak na
      100% udowodnione i mozna sie przyczepic do metodyki ale mi to wystarczylo i
      glutaminian nie ma wstepu do mojej kuchni.
      W Kanadzie zresztu glutaminian bardzo szybko po opublikowaniu tej pracy zaczal
      znikac z rynku produktow z supermarketu i zostal zastapiony innymi chemikaliami
      (nie wiem, moze lepszymi).
      W restauracjach nie unikniesz. Taki np Kentacky Fried Chicken w panierce to ma
      chyba 10% glutaminianu; pelno jest go rowniez w jedzeniu chinskim.

Ale jak ktos chce sobie specjalnie dosypywac do jedzenia w domu, to droga
      wolna: w koncu mamy demokracje.
    • Gość: jo210 Re: Glutaminian sodu IP: *.nwrk.east.verizon.net 27.02.04, 21:49
      www.izz.waw.pl/wwzz/eufic_art_10.html
      czy on faktycznie wystepuje w mleku?
      • Gość: Artur Re: Glutaminian sodu IP: *.sdh.sk.ca 27.02.04, 22:00
        Gość portalu: jo210 napisał(a):

> www.izz.waw.pl/wwzz/eufic_art_10.html
        > czy on faktycznie wystepuje w mleku?

Do szkoly zes nie chodzil(a) czy co? Kwas glutaminowy jest elementem budulcowym
        wiekszosci bialek wiec bedzie tam gdzie bialko.
        Ale widac inaczej dziala glutaminian przyswajany w formie bialek a i inaczej w
        formie bialego proszku.

Strona ktora sobie wyszukales(as) jest archaiczna.
        • Gość: w cyrku Re: Glutaminian sodu-zwany wzmaczniacz smaku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.04, 22:48
          W tym dopalaczu smakowym najważniejszy jest pierwiastek sód, podobnie jak w
          NaCl /sól kuchenna/Jeżeli ciśnieniowiec coś sobie posoli i jeszcze tego dosypie
          przegryzie BigMacem, popije zupką z papierka to jego krew /nie znam się na
          medycynie ale chyba czerw. ciałka/ napewno wyłapie wszystkie atomy sodu, sód
          przyłączy cząsteczki wody i już ciśnienie podskoczy jak w parowozie. A
          oczy .... już Artur o tym pisał.
    • Gość: Nowy tutaj Re: Glutaminian sodu IP: *.clubnet.pl 28.02.04, 06:37
      juliia7.fm.interia.pl/odzywianie.zip
      tu, w 20 najgorszych... jest opis jeszcze 19 innych tego typu rzeczy. to nie ja to zebralem.

a tu newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7216 twierdza nawet, ze syntetyczne witaminy moga szkodzic.
      • Gość: Artur Sztuczne witaminy IP: *.sasknet.sk.ca 01.03.04, 17:57
        Na razie nie ma konkretnego dowodu, ze witaminy sztucznie wytworzone sa
        szkodliwe, ale coraz wiecej badaczy snuje taka mozliwosc.
        Ciagle pewnie lepiej wziasc tabletke i obok pozadanej witaminy miec odrobine
        chemicznej substancji w organizmie o hipotetycznej szkodliwosci, niz miec
        witaminowy niedobor. Ale ci, ktorzy szpikuja sie megadawkami witamin moga sie
        ponownie zastanowic.
        Niektore syntetyczne formy witamin nie sa w ogole uzywane przez organizm i
        tyle, ze kraza w krwiobiegu (np kwas foliowy w tabletce wystepuje czesciowo w
        takiej formie, ze nie moze byc biologicznie wykorzystany).
        Inne witaminy syntetyczne moga dzialac choc np o wiele slabiej niz witaminy
        naturalne (np syntetyczna witamina E).
        Dlugoterminowy efekt takich zmienionych witamin jest niestety nieznany.
        Warzywa i owoce na razie sa najbardziej rozsadnym rozwiazaniem.
    • Gość: w cyrku1 Artur i Doki-nobel z chemii za kanały w błonach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 14:55
      komórkowych Nauka z 08.10.03+forum dyskusyjne.Może czytaliście bo ja to dzisiaj
      znalazłem.Jest sód,ANka mówi o rezonansie -metodzie badawczej, o kanałach i
      biochemi w jądrze at. -gdzie ten początek? Ja już pisałem o "ścianie" o
      medycynie cyfrowej. W 63 był nobel za pokazanie, w jaki sposób przepływ jonów
      przez błonę komórek nerwowych generuje impuls elektryczny. Skoro jest impuls
      elektr. to i jest PROMIENIOWANIE. /temat promieniowanie żył wodnych/, to i jest
      oddziałowywanie różnych rodzajów energi poprzez promieniowanie na
      funkcjonowanie komórki białkowej, ze wszystkimi konsekwencjami
      promieniowania "dobrego i złego". Tylko niestety nobla dostaną Amerykanie bo
      dla nich opinie gremiów naukowych nie są świętością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka