Dodaj do ulubionych

Rodzaje narkozy

IP: *.ppp.tiscali.fr 18.03.04, 10:52
Wkrotce bede miala wykonywany zabieg w tzw " glupim jasiu". Jaka jest roznica
miedzy tym znieczuleniem a znieczuleniem ogolnym? Jakie sa plusy, a jakie
minusy? Czy istnieja przeciwskazania, zagrozenia ( np chorby serca?)
Dziekuje z gory za wyjasnienia:-)
Marsylka, jeszcze z ospa...
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Rodzaje narkozy IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.03.04, 11:26
      Znieczulenie ogolne to takie, gdzie pacjent spi i nie reaguje na to, co chirurg
      z nim wyprawia. Sedacja, zwana czasem "glupim jasiem" ma tylko ulatwic przebieg
      zabiegu, ale jesli jest on bolesny, to trzeba pacjenta znieczulic jakos inaczej.
      Sedacja sluzy tylko komfortowi pacjenta (i posrednio chirurga). Plusem
      znieczulenia ogolnego jest pewne dzialanie, dobre warunki do operacji. Sedacji-
      ze pacjent pozostaje przytomny- moze wspolpracowac podczas zabiegu albo sledzic
      jego przebieg. Ryzyko jest zwiazane z rodzajem zabiegu, mniej z rodzajem
      znieczulenia. Samo znieczulenie jest stosunkowo bezpieczne (to znaczy, nie
      narkoza moze zabic pacjenta, tylko chirurg). Oczywiscie, zly stan pacjenta
      podwyzsza ryzyko, ale nie ma zadnych bezwzglednych przeciwwskazan do narkozy.
      Ryzykiem kazdej interwencji farmakologicznej w organizm sa reakcje alergiczne.
      Przy znieczuleniach regionalnych ryzykiem jest uszkodzenie struktur nerwowych
      podczas manipulacji iglami.

Trudno powiedziec cos wiecej nie wiedzac o jaki zabieg chodzi.
      • Gość: Marsylka Re: Rodzaje narkozy IP: *.ppp.tiscali.fr 18.03.04, 11:36
        Wszczepianie 2 implantow... Ostatnio bylo " bez jasia" i zemdlalam na fotelu z
        otwartym dziaslem i wiertarka w szczece:-(( Tak dziala na mnie widok skalpela..
        Tym razem powiedzialam, ze albo sie sama upije, albo mnie czyms otepia.
        Zdecydowalam sie na "jasia", ale teraz troche sie boje, ze to za malo...
        • Gość: Doki Re: Rodzaje narkozy IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.03.04, 14:56
          Nie jestem milosnikiem "glupich jasiow" w ogole, a juz w stomatologii w
          szczegolnosci. To takie skrzywienie zawodowe.
          Z drugiej strony, omdlenie to moze byc dobre wyjscie... jak narkoza prawie...

Powaznie, to zdalbym sie na stomatologa. Jesli chce mu sie z Toba walczyc...
          Osobiscie wybralbym na pewno narkoze, z porzadna intubacja i wszystkimi szykanami.
          • Gość: Marsylka Re: Rodzaje narkozy IP: *.ppp.tiscali.fr 18.03.04, 15:07
            Ja tez wolalabym pelna narkoze, ale moj stomatolog jest przeciwnikiem, w
            pierwszej chwili chcial to robic w znieczuleniu miejscowym (!), ale ja nie
            wyobrazam sobie ciecia, wierceia, przkrecania etc na zywca. Co innego noga, czy
            palec,ale te "cuda" beda sie dzialy na moich, doslownie, oczach i wole miec
            ograniczona swiadomosc calej kwestii..
            Dziekuje za porady, Doki, jak zawsze, mozna na Ciebie liczyc:-))
            • Gość: feline Re: Rodzaje narkozy IP: *.dial.proxad.net 18.03.04, 16:51
              Juz po raz nie wiem ktory wystapie jako "echo" mojego konfratra: ja tez bylabym
              za "normalna", pelna narkoza z intubacja i NIE WIEM dlaczego Twoj Pan
              stomatolog jest przeciwnikiem? Prawdopodobnie "nie oplaca mu sie zatrudniac
              anestezjologa" Boszzzzzzzzzzzzzzzz! Nie zycze mu, zeby "oplacilo mu sie" o raz
              za duzo. To juz nie ta epoka, kiedy "dentysta - sadysta" mogl sobie w swojej
              iznie tortur byc sam sterem, zeglazem, okretem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka