kobieta_33 10.09.10, 20:36 Witam. Czy WPN wpływa na zachowanie dziecka? Czy może mieć ono objawy jak dla adhd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia771 Re: Choroba a zachowanie 12.09.10, 15:09 Witam. Z tego ,co mówi nasza lekarka to wpn nie ma wpływu na zachowanie. Natomiast wiadomo, że sama choroba ma wpływ na samopoczucie dziecka (bóle brzucha, głowy, nudności). Idąc tym tropem można wnioskować, że samopoczucie dziecka ma wpływ na jego zachowanie. Jeśli jest to starsze dziecko to wysłowi się,że boli go brzuch czy coś innego, ale jeśli jest to jeszcze "mało komunikujące" się dziecko to jest problem. Nie wiem jak inni lekarze, ale nasza p. doktor wyklucza wpływ spożywania leków oraz samego wpn na zachowanie dziecka. Mój syn zawsze był "żywym" i energicznym dzieckiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.dziob Re: Choroba a zachowanie 12.09.10, 22:38 Witam nasza pani doktor zawsze mówiła nam , że dzieci z tą chorobą są bardziej energiczne i czasem wręcz pobudzone . Zaobserwowałam to u mojej córki , która gdy skończyła pół roku przestała sypiac w ciągu dnia , a spała dopiero około 24-tej . Gdy miała 3 latka i pojechaliśmy nad morze ( około 11 godzin ) nie zmróżyła oka . Usnęła dopiero na 15 minut gdy kończyliśmy podróż . I tak było do około 5 roku życia . Później zaczęła spac w ciągu dnia po godzinie i wcześniej sypiac . To pobudzenie objawiało się też w sposobie bawienia tzn. nie skupiała się dłużej na jednej rzeczy tylko goniła ciągle po całym pokoju . Później miała problemy z koncetracją uwagi w szkole , teraz na szczęście jest dużo lepiej . Pozdrawiam serdecznie ... Odpowiedz Link Zgłoś
lila-9 Re: Choroba a zachowanie 02.10.10, 15:09 Ja też słyszałam, że te dzieci są bardziej pobudzone, ale nasz synek jest tego zaprzeczeniem. Zawsze był bardzo grzeczny i spokojny. Od urodzenia przesypiał całe noce, a w ciągu dnia spał po 4 godziny. Wydaje mi się że choroba nie ma większego wpływu na zachowanie tych dzieci, ewentualnie sterydy mogą im dodać więcej energii. Odpowiedz Link Zgłoś