Dodaj do ulubionych

Gastroskopia

03.10.10, 19:39
Witam, czy bezpośrednio po przyjmowaniu antybiotyku można poddac się gastroskopii? To znaczy wiem żę przeciwskazań nie ma, ale chodzi mi o to czy wynik wyjdzie poprawny pod kątem zbadania się na obecność helikobakter pylori. Antybiotyk który teraz biorę jest z grupy cefalosporów, brałam go z innych przyczyn. I się teraz zastanawiam czy nie przesunąć badania.
Obserwuj wątek
    • aniar79 Re: Gastroskopia 05.10.10, 13:18
      Mam dokladnie ten sam problem. tydzien temu bralam antybiotyki na bakterie halicobakter i niestety bol brzuch nie ustapil a nawet sie nasilil. Dodatkowo bola mnie plecy. Lekarz powiedzial , ze bedzie potrzebne badanie gastroskopia aby sprawdzic czy bakterie sa nadal. Teraz test z krwi i tak wyjdzie dodatni poniewaz przeciwciala moga w organizmie wystapowac nawet do roku.
      Jesli jestes w trakcie kuracji to ja osobiscie przelozylabym badanie i poczekala z 2-3 tyg. i dopiero pozniej zrobic gastroskopie i odrazu sprawdzic czy juz pozbylas sie bakterii .
      Pozdrawiam
      • mimose Re: Gastroskopia 05.10.10, 18:06
        Test sprawdzający czy nadal masz Helicobacter robi się po 6 tygodniach, przynajmniej tak powiedział mi lekarz.
        • cccykoria Re: Gastroskopia 05.10.10, 18:28
          Mam pytanie, ile czekałyście na wyniki z wycinków " żołądka"? Ja już czekam 23 dni i kręcą.Poprosiłam, aby podali laboratorium, oczywiście to uczynili, niestety tam ( ten dr, który robił gastro i brał wycinki) nie oddaje Dowiedziałam się, że na helic... kwestia kilku dni...Pobrano mi 3

Gasroskopię robiłam w prywatnym gabinecie...
          • mimose Re: Gastroskopia 05.10.10, 19:45
            A miałaś pobierany na jakie badanie? Bo ja miałam test ureazowy (jak nie wiesz to wpisz w googlach), włożyła tam wycinek, dała mi ten test i powiedziała że po godzinie wynik będzie już pełny. Mi akurat szybko się zabarwił cały obszar, więc nie trzeba było czekać.

• cccykoria Re: Gastroskopia 05.10.10, 21:13
              mimose napisała:

> A miałaś pobierany na jakie badanie? Bo ja miałam test ureazowy (jak nie wiesz
              > to wpisz w googlach), włożyła tam wycinek, dała mi ten test i powiedziała że p
              > o godzinie wynik będzie już pełny. Mi akurat szybko się zabarwił cały obszar, w
              > ięc nie trzeba było czekać.
              >

Dziękuję

Nie informował mnie dr w jakim celu .Pobrano mi wycinek hist. pat. i HP z 1) części przedoddzwiernikowej żołądka, 2) trzonu żołądka 3) wpustu żołądka..

Po laparoskopii i potem żółciowym zapaleniu otrzewnej itp, cały czas bolało mnie nadbrzusze w dołku sercowym itp 2 lata po poprzedniej gastro(wszystko oki było) mam przepuklinę refluks żołądkowo- przełykowy z zapaleniem przełyku, zapalenie żołądka i dwunastnicy nieokreślone. Żółć cofa mi się z dwunastnicy.Zrobiłam sobie prywatnie gastro.. i zapłaciłam za wycinki(rzekomo), za wizytę a tu nie ma.Trafi mnie, jak nie będzie, bo zaczęli tak kręcić i podali mi laboratorium w którym nie ma.Jutro jeszcze zadzwonię pod inny nr(pani z laboraorium podała mi), przecież nie będę szukać po całym Wrocku..Bylam przekonana, że podstawą jest na helico.. i się przejechałam..Przez 2 lata szukałam przyczyny, dr mnie olewali i odbijali piłeczkę do rodzinnej.Gastrolog z mordą (leczył mnie nieskutecznie ,nawet nie raczył dać na gastro) przecież wyniki powinny być po 10 dniach.Oczywiście z kulturą powiedziałam co myślę o jego leczeniu i była to moja ostatnia wizyta..Szukam innego gastrologa, na razie będzie mnie leczyć moja rodzinna...Gotuje się we mnie, a naprawdę bardzo trudno mnie wyprowadzić z równowagi, na samą myśl o następnej gastro..
              • mimose Re: Gastroskopia 05.10.10, 22:26
                No to nie masz za wesoło widzę... ja miałam HP i dwie nadżerki w przełyku. Brałam antybiotyki przez 10 dni, no i niedawno byłam na kontroli i nie mam już tych nadżerek ani HP. Ale bardzo boli mnie 3-4cm w górę na lewo od pępka, i rodzinna powiedziała mi że to może promieniować od nadżerek, ale skoro nadżerki są wyleczone to skąd ten ból? I tak ciężko mi było uwierzyć że ból może promieniować na 10cm, poza tym byłby to inny ból, bardziej rozchodzący, promieniujący właśnie a nie uczucie wbijania gwoździa w konkretnym miejscu, więc muszę się przejść jeszcze raz i zapytać. Na gastroskopię nie chcieli mi dać skierowania w Poradni Gastrologicznej, tylko ciągle tabletki i tabletki, a że boli i nie wiadomo co to nieważne. Wydębiłam od rodzinnej, ale na kolonoskopię już nie może dać bo nie ma takich uprawnień (podobno, to prawda?). A mam straszne problemy z żołądkiem i z jelitami i nie wiem co to będzie jak nie dostanę tego skierowania, pewnie dalej się będę męczyć.
                • cccykoria Re: Gastroskopia 05.10.10, 23:06
                  Widzisz rodzinne pracują za specjalistów.Rodzinna może dać na kolonoskopię na bank mi dała tylko nie zdecydowałam się, byłam swieżo po 2 operacjach.Synowi też dał rodzinny. Tylko będziesz miała problem z terminem w tym roku. Ten ból który opisujesz może być od dwunastnicy mnie też tak bolało pod lewym żebrem potem całe nadbrzusze i promieniowalo na plecy i w dołku .Boli mnie okropnie gardło jestem zachrypnięta, ponoć to od żółci, chociaż zgagę miałam sporadycznie, bo "trzymam" dietę, jak zjadłam coś słodkiego (sporadycznie.) Tyle dobrze mam, że mam diagram gastroskopowy, może dr się rozezna? .Jeżeli nie będę miała wyników z biopsji nie podaruję. Jedynym wyjściem zrobię sobie z krwi na helico..., Chcę iść prywatnie do laryngologa ,ale te wynki .Póżniej dr mówią, że pacjenci lekceważą zdrowie.Po 10-ciu dniach nie wyleczysz nadżerek itp, trzeba dłużej brać.Syn w wieku chyba 14 lat miał helico... stan zapalny żołądka(nie mam pojęcia skąd to się wzięło), gdy wyszedł ze szpitala, potem badania, nie ma bakterii.Krótki okres minął znów ból zawiozłam go do innego szpitala i znów helico... i znów leczenie bardzo długie.Potem brał chyba Lanzul i do dzisiaj ma spokój. Ja biorę nexium już sama nie wiem, czy to dobry lek, ale drogi, ból jest nieco mniejszy ,ale jest, pomimo scisłej diety.Wiem, że czeka mnie długie leczenie.Duspatalin nie pomaga więc znów wrócę do gasprid jest skuteczniejszy..Napewno Tobie da bądz dobrej myśli, tylko wiadomo, chyba będziesz czekać do Nowego roku, to szybko zleci..
                  • mimose Re: Gastroskopia 06.10.10, 17:35
                    Ja mogę czekać, wytrzymam, ale żebym wiedziała że będę miała na pewno to badanie. Rodzinna mi powiedziała że ona może na gastroskopię ale na kolonoskopię nie, a skoro mówisz że może to nie wiem czemu nie przepisała.
                    Tak myślę, że to może być dwunastnica albo trzustka - tylko że miałam USG + amylazę trzustkową, AspAT i AlAT i wszystko w porządku. Zastanawia mnie jednak to że chce mi się pić, i szybko robię się bardzo głodna - może to jakieś upośledzenie w przyswajaniu cukru?, bo to niemożliwe żebym po dwóch, trzech godzinach była głodna jakbym nie jadła cały dzień. Może coś doradzisz?
                    Na gastroskopii chyba nie miałam badanej dwunastnicy, na wynikach pisało że opuszki dwunastnicy w porządku, ale całej chyba nie badał.
                    No lekarz stwierdził, że nie mam już nadżerek. One były małe, 5mm, więc może antybiotyk dał radę. Raczej wątpię że on coś przeoczył albo specjalnie powiedział że ich nie mam.
                    • cccykoria Re: Gastroskopia 10.10.10, 15:27
                      mimose napisała:

> Ja mogę czekać, wytrzymam, ale żebym wiedziała że będę miała na pewno to badani
                      > e. Rodzinna mi powiedziała że ona może na gastroskopię ale na kolonoskopię nie,
                      > a skoro mówisz że może to nie wiem czemu nie przepisała.
                      > Tak myślę, że to może być dwunastnica albo trzustka - tylko że miałam USG + am
                      > ylazę trzustkową, AspAT i AlAT i wszystko w porządku. Zastanawia mnie jednak to
                      > że chce mi się pić, i szybko robię się bardzo głodna - może to jakieś upośledz
                      > enie w przyswajaniu cukru?, bo to niemożliwe żebym po dwóch, trzech godzinach b
                      > yła głodna jakbym nie jadła cały dzień. Może coś doradzisz?
                      > Na gastroskopii chyba nie miałam badanej dwunastnicy, na wynikach pisało że opu
                      > szki dwunastnicy w porządku, ale całej chyba nie badał.
                      > No lekarz stwierdził, że nie mam już nadżerek. One były małe, 5mm, więc może an
                      > tybiotyk dał radę. Raczej wątpię że on coś przeoczył albo specjalnie powiedział
                      > że ich nie mam.

Ja mam nadżerki w trzoni żołądka i jak na razie leczone tylko nexuim, bo dr łaskawie dopiero po dwóch tyg. od gastro oddał wycinki na histopatologię.Nie trudno było znaleść bo takich pracowni jest mało.Dlaczego podała siostra mi inną pracownię? szkoda słów. Do dzisiaj nie otrzymałam wyniku.

Nie wiem co Tobie doradzić, odnośnie uczucia głodu? Jeżeli nie towarzyszą Tobie bóle, to może być hipoglikemia powysiłkowa (wprawdzie taką diagnozę dał mi anestezjolog) inni dr mają to daleko.Zawsze miałam b. niski cukier, jak złapał mnie taki " głód" tzn silne uczucie głodu zaczęły się trząść rece ,oblana potem ,słabo mi, szybko jadłam po drodze coś słodkiego byle co bułkę, cokolwiek kupiłam itp.Potem to przechodziło, więc zawsze już nosiłam ze sobą coś słodkiego.

Endy dał mi na insulinę w surowicy ,czekam na wynik...

Z tymi nadżerkami nie sądzę ,aby po 10 dniach miałaś oki, czy miałaś drugą gastro...?

Warto by to skonsultować z innym dr..
                      • mimose Re: Gastroskopia 10.10.10, 22:58
                        A może mam tasiemca... nie wiem, czekam na wizytę w poradni gastro.

Tak, miałam gastroskopię kontrolną po około dwóch miesiącach od skończenia brania antybiotyku i facet powiedział że bakterii i nadżerek już nie mam. Brałam Duomox + Metronidazol. Rodzinna mówiła że bardzo możliwe że one nie zadziałają bo HP ciężko wyleczyć, to się zastosuje inne połączenie, no ale jak widać zdziałało. Może powiedz mu żeby Ci zmienił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka