Dodaj do ulubionych

Raynaud's - kto ma?...

09.10.10, 07:17
~
mam pytanie do osob majacych w tym doswiadczenie - jak zaczynala sie wasza choroba?

konretnie jesli chodzi o rece. czy od razu mieliscie kolorowe badz biale palce, czy tez na poczatku bylo wam po prostu bardzo zimno w rece (dlonie)

Nie wiem czy w koncu mam to, czy jakis reumatyzm..

Minnie
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: Raynaud's - kto ma?... 09.10.10, 12:35
      Nie pij czarnej herbaty,
      Ani kakao
      Zaopatrz się w książkę "KURACJA ŻYCIA metodą dr Clark".
      Przyjmij ode mnie serdeczne pozdrowienia (w cierpieniu)
      Bez cierpień też ;-)).
      Żyra
      • minniemouse Re: Raynaud's - kto ma?... 10.10.10, 00:01
        Ja sie pytam o OBJAWY Zyrafo.

OBJAWY

Minnie
    • evee1 Re: Raynaud's - kto ma?... 12.10.10, 04:45
      Mi sie to zdarza, ale moja mama ma bardzo czesto, z wiekiem coraz czesciej i w wiekszym stopniu (byc moze ja tez tak bede miala).
      Nie zawsze jak jest zimno w rece, to powoduje to bledniecie palcow, ale bledniecie palcow zawsze nastepuje wtredy gdy jest zimno.
      Nie wiem czy o to Ci chodzilo.
      • minniemouse Re: Raynaud's - kto ma?... 14.10.10, 01:40
        tak, dziekuje bardzo,
        wlasnie o cos takiego, o poczatkujace objawy,

dokladnie chodzi mi o to ze nie moge rozroznic czy moje objawy to Raynaud's czy reumatyzm czy artretyzm
        bo jak na razie to po prostu mam bardzo zimne dlonie i bardzo bola mnie w kostkach (srodrecze)
        uczucie jakbym wlozyla rece do lodowatej wody.

ale nie sa specjalnie spuchniete, no i bol przechodzi po rozgrzaniu rak
        inaczej niz u meza ktory z kolei ma bole w pojedynczych palach i nadgarstkach,
        u niego puchnie i ma zaczerwienienia i po rozgrzaniu wlasnie nie przechodzi.

Tylko ze jak na razie ja nie mam zmian kolorow - z wyjatkiem paznokcia u nogi - tylko jeden paznokiec u lewej nogi (duzy) czasami jak mam lodowate, robi sie taki sinawy.
        Jesli ma to jakies znaczenie.

tak ze nie wiem, lekarz nie zainteresowany, a mnie boli. chcialabym chociaz wiedziec co to jest i czy tak wlasnie Raynaud's sie zaczyna.

Minnie
        • evee1 Re: Raynaud's - kto ma?... 14.10.10, 04:09
          > tylko jeden paznokiec u lewej nogi (duzy) czasami jak mam lodowate, robi sie
          > taki sinawy.
          A, nie to nie to. Ja tez jak jest zimno, albo jak sie nie ruszam, to mam sine rece. Przy objawach choroby Raynauda palce sa zdecydowanie biale, tak jakby z nich kompletnie odplynela krew. Poza tym przy marznietych dloniach czy stopach pomaga dosc szybko rozcieranie, wsadzenie pod ciepla wode, lub machanie konczynami. W tym przypadku nie pomaga i te biale palce utrzymuja sie i kilkanascie minut. Nie ma tez konkretnego schematu wedlug ktorego palce bledna - czasem sa to dwa male, czasem tylko srodkowy, a czasem trzy na raz, z tym, ze nie wiem czy mama miewa problemy z kciukiem (jakos nie pamietam).
          • mag401 Re: Raynaud's - kto ma?... 14.10.10, 07:41
            Witam Cichocki Warszawa.
            Znam kogos kto w wieku okolo 6 lat mial te objawy . Leczenie medyczne nie pomagalo
            bylo to przeszlo 60 lat temu. Zaburzenia obejmowaly palce i polowe dloni.
            Dziecko bylo w silnym stresie smierc w rodzinie. Dziecko wywieziono na rok na wies
            do rodziny i KURACJA ZIOLOWA spowodowaly zakonczenie choroby.
            Prosze zlikwidowac sprawy stresowe.
            Przypuszczam, ze mozna te zaburzenia leczyc lekami homeopatycznymi .

Prosze wejsc na forum homeopatii i sie spytac.
          • minniemouse Re: Raynaud's - kto ma?... 15.10.10, 08:37
            Przy objawach choroby Raynauda palce sa zdecydowanie biale, tak jakby z nich kompletnie odplynela krew.

a czy zdarzalo sie mamie ze miala np pomaranczowe albo fioletowe?

i czy zanim palce zaczely sie robic biale, nie miala zadnych wstepnych objawow?
            o tak z dnia na dzien, nagle dpstala bialych i juz?

Minnie
            • cccykoria Re: Raynaud's - kto ma?... 15.10.10, 18:52
              Byłas u ewax 100 na forum?

forum.gazeta.pl/forum/f,36118,Fibromialgia.html
              "Pacjenci chorzy na fibromyalgię są najczęściej bardzo wrażliwi na zimno i mają kłopoty z krążeniem : zimne dłonie, stopy albo syndrom Raynauda "

weiss.de/szczego322owo-fibromyalgia/symptomy/
              • minniemouse Re: Raynaud's - kto ma?... 16.10.10, 03:56
                O, nie wiedzialam ze Raynaud's moze byc powiazany z fibro.
                a fibro raczej mam.

A na tym forum nie bylam, nie wiedzialam o tym. dzieki :)

Minnie
                • maskros Re: Raynaud's - kto ma?... 08.12.10, 20:50
                  Ja mam to w łagodnej postaci, niewiele pomaga. Zimą, taką jak ostatnio, ratuję się rękawiczkami na akumulatorki, taki dziwny ale pożyteczny wynalazek:) Generalnie dla narciarzy, ale jak widać do użytku też w innych sytuacjach.
        • czerwony_rower Re: Raynaud's - kto ma?... 06.01.11, 21:49
          To chyba dwie rozne sprawy. U mnie wystepuje Raynaud czyli bielejce palce u rak u nog. Wystepuje tez bol w malym palcu (na kostce, ale czasem rozchodzi sie dalej na dwa palce i czesc srodrecza) - czasem razem z bialymi palcami czasem osobno. (jak na razie jeszcze nie wiem co to jest i co z tym zrobic - jestem baaaaardzo zainteresowana informacjami).

Porady lekarzy i wlasne sposoby:
          * rekawiczki, cieple ubrania itp - a) nie dziala, b) w praktyce niewykonalne
          * witamina C - nie dziala
          * ciepla woda - chyba jedyne co naprawde dziala
          * maly palec okleic plastrem (usztywnic) - pomaga o tyle, ze nie moge ruszac wiec az tak bardzo nie boli. Tak wiem - glupie, ale troche pomaga.

Poczatkowe objawy (tak bez gwarancji) u mnie: sztywniejce (ale jeszcze nie biale) pod wplywem zmiany temperatury palce, sztywne palce rano pod namiotem - by miec czucie musialam trzymac nad kubkiem goracej herbaty.
          • lykia Re: Raynaud's - kto ma?... 22.01.11, 10:05
            Ja zespół Raynaud mam ok. 6 lat. Ja mam tak, ze palce u rąk robią się takie jak u manekina. Pomaga tylko ciepła woda. Nie wiem co by było, gdybym nie miała zimą na zewnątrz przez dłuższy czas dostępu do ciepłej wody. Na początku, jak choroba się zaczynała nie było źle. Musiało być naprawdę zimno. Teraz wystarczy, że przebywam wewnątrz w jakimś zimnym, nie ogrzewanym pomieszczeniu i gotowe. Nie ma mowy o spacerach, łyżwach z dziećmi.
            Czy tego naprawdę nie leczy się tego farmakologicznie ? Mówiąc szczerze to tej zimy Raynaud mam serdecznie dość. Nawet parę metrów w rękawiczkach przejść nie można. Dopada od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka