21.10.10, 16:28
alkoholem... rano bylo jeszcze ok, teraz zygam jak kot, juz nie mam czym. od rana nic nie jadlam i teraz pytanie: co robic? z lekow mam tylko aspiryne, a do apteki nie dam rady dojsc.
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: zatrucie 21.10.10, 16:30
      Slyszalam,ze mozna sobie zamowic do domu usluge gdzie ktos przyjedzie i podepnie ci kroplowke odtruwajaca.
      • mrs.solis Re: zatrucie 21.10.10, 16:32
        www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/nalogi/odtruwanie-na-telefon_34156.html
    • bijatyka Re: zatrucie 21.10.10, 16:30
      Połóż się spać !
    • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 16:34
      Tak jak przy zwykłym zatruciu, gorzka herbata na pewno pomoże.
    • figgin1 Re: zatrucie 21.10.10, 16:35
      Uu, przegwizdane... Nic nie jedz, pij tylko wodę mineralną i odsypiaj.
      • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 16:40
        pocieszajace :) ja juz chce jutro!
    • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 16:39
      ok odpowiadam zbiorczo:
      1. ta odtrutka fajna rzecz, ale pewnie u mnie niesamowicie droga i nawet nie wiem, czy t w ogole jest cos takiego. ee nie, odpada.
      2. spac probowalam, ale musze sie ciagle do kibla zrywac :)
      3. z ta herbata swietny pomysl, ale cos mi sie kojarzy, ze takiej zwyklej-zwyklej to chyba nie mam... najblizej to earl-grey albo mieta czy inne ziola. o, moze mieta??
      • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 16:42
        Mięta jest idealna! Na pewno pomoże.
    • laracroft82 Re: zatrucie 21.10.10, 16:42
      ja wiem ze sie nie chce, ale koniecznie musisz cos zjesc - najlepiej na ciepło - chociazby rozpuszczony rosołek w wodzie..inaczej nie staniesz n a nogi, a bedziesz jeszcze bardziej słabła...
    • sweet_pink Re: zatrucie 21.10.10, 16:45
      Przeczekać, przespać, po wyspaniu się nawodnić.
      Jak żołądek nie daje spać, to napić sie dużo wody, poczekać aż się zwróci...taki przepłukany może da pospać.
      Po za tym leżeć i odcierpieć swoje :D

Jakiś czas temu też się tak tragicznie zatrułam, przeszło i żyję :)
    • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 16:56
      ok, zrobilam rosolek i miete, po drodze zahaczylam o lazienke :) dzieki dziewczyny, w tym stanie w jaki jestem nigdy bym na to nie wpadla
      • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 16:58
        tylko tak sobie teraz mysle. dobrze robie jak te obydwie rzeczy na raz pije? :)
    • erillzw Re: zatrucie 21.10.10, 17:10
      Mnie kiedys w podobnej sytuacji alka setlzer pomoglo.
      • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:14
        gupia jestem, nie mam. ale jutro kupie, zeby byl w razie czego, chociaz na picie to sie w najblizszym czasie nie zapowiada :)
        • erillzw Re: zatrucie 21.10.10, 17:40
          Ja tez tak mowilam jak sie tak zatrulam. I ja jeszcze musialam siedziec w pracy wtedy. Koszmar!

Ale lepiej Ci po tym rosole i miecie?
          • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:46
            do pracy musialam na dwie godziny, na szczescie zmusilam sie pol godziny przed do wykonania telefonu, ze nie przyjde. na szczescie sie dalo.
            no wlasnie po rosole bylo super, a po miecie sie zepsulo. mam jeszcze jeden rosol robic?
            • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:51
              aale wlasnie do mnie dotarlo, ze juz od godziny nie bylam w lazience :)
    • lew_ Re: zatrucie 21.10.10, 17:40
      O chlanie do nieprzytomnosci cie nie podejrzewalem,myslalem zes grzeczny dziewczynka:) Chlopak cie rzucil??
      • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:44
        ee do zadnej nieprzytomnosci, na nogach sie w miare pewnie trzymalam :) po prostu w malych ilosciach, ale wszystko jak leci... nie polecam...
    • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:42
      masakra, wypilam rosolek i bylo bosko, a zaraz potem miete i sie spieprzylo. ratunku! co robic, znowu rosolek wypic?
    • lew_ Re: zatrucie 21.10.10, 17:52
      Zwymiotuj raz a porzadnie,czy trafilem ze chlopak cie rzucil?? I nie mieszaj piwa z gorzala albo winem,masz za swoje:)
      • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 17:56
        nie boj, nie rzucil :) nie albo tylko z winem i gorzala i malibu i... cholera
        • lew_ Re: zatrucie 21.10.10, 18:02
          Tos niezle namieszala,a co to byla za okazja?:) Co do faceta,cieszylbym sie jakby cie rzucil- mialbym otwarta droge:)
        • horpyna4 Re: zatrucie 21.10.10, 18:06
          Jak kto pije malibu, to sam sobie winien.

Jeżeli mięta zaszkodziła, to możesz mieć nadkwaśność. Lepiej pij herbatę, a najlepiej wodę w dużych ilościach. Pamiętaj, że przy rzyganku można się bardzo odwodnić - a potem np. taki atak kamicy nerkowej... nie jest to przyjemne.
    • palya Re: zatrucie 21.10.10, 18:08
      to ja polecam kaszke, taką jak dla dzieci (na mnie najlepiej działa taka porcjowana z Biedroni) dobrze robi na schorowany brzusio
    • zetka50 Re: zatrucie 21.10.10, 18:13
      Jak mawiają czym się zatrujesz tym się lecz:)
      chlipnij jednego i przejdzie.
      • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 18:35
        gó... przejdzie za przeproszeniem, alkohol i tak się musi rozłożyć, a produkty rozkładu powodują kaca, więc klin co najwyżej przedłuża odtruwanie.

trzeba pić izotoniki i rozcieńczać syf.
        a w ogóle to najlepiej byłoby wiedzieć, jakie alkohole w większych ilościach najbardziej szkodzą.
        gógiel się kłania.
        • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 20:34
          Wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, jak "alkohole, które najbardziej szkodzą". Wszystko zależy od ilości, mieszania i indywidualnych predyspozycji.
          • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 20:59
            są, im większa dawka alkoholu metylowego w alko, tym większy kac.
            • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 21:05
              Po metylowym to się ślepnie i umiera, a nie ma kaca:D
              • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 21:20
                czy ja napisałam, że to jest sam metanol???

dżizushelpmi

alkohole z masowej produkcji zawierają śladowe ilości metanolu, metanol rozkłada się później niż etanol i powoduje objawy drugiego dnia zwane kacem.
                • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 21:24
                  To nie metanol, tylko aldehyd octowy. Metanol rozkłada się do etanolu, a etanol do aldehydu. Wiki pisze, że nie do końca są zbadane przyczyny kaca, ale główną jest prawdopodobnie właśnie aldehyd.
                  • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 21:43
                    taaak, etanol też jest szkodliwy w dużych ilościach. eureka.
                    dowodem obecności metanolu w alkoholach kupnych i przedawkowanych jest klin. klin przerywa rozkład metanolu i znowu zaczyna rozkładać dostarczony etanol.

gdyby jednakowoż z zatruciem trafić na pogotowie, to żadnego klina nikt nie będzie podawał dożylnie. dlatego jako metoda leczenia zatrucia jest do niczego.
            • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 21:28
              Ciężko znaleźć coś nt. zawartości metanolu w trunkach, udało mi się wyszukać, że najwięcej jest w tanich winach, whisky i rumie. Ciekawe, nie wiedziałam o tym:)
              • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 21:53
                :) no właśnie. tańsze winka, ale inne droższe alkohole też mogą. z drugiej strony, kto by się chciał chwalić trucizną na etykiecie;)
        • dzioucha_z_lasu Re: zatrucie 21.10.10, 20:34
          A guzik za przeproszeniem. Właśnie klin działa jak najbardziej. Ale na etapie rzygania jak kot - to już nie.... Mogę pomóc kisiel, albo siemię lniane, bo rzyganie strasznie podrażnia przełyk, śluzówka żołądka też jest w nie najlepszym stanie i żel w postaci kisielu łagodzi te efekty.
          • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 20:58
            klin "działa", ponieważ dostawa kolejnej dawki alkoholu powoduje dostawę etanolu, który będzie rozkładany priorytetowo. w związku z tym rozkładanie metanolu, który powoduje kaca, zostaje chwilowo zahamowane. stąd przypływ trochę lepszego samopoczucia, ale równocześnie kolejna dawka trucizny do rozłożenia przez wątrobę.
            • sundry Re: zatrucie 21.10.10, 21:08
              Kobieto, skąd ten metanol wytrzasnęłaś? Alkohol etylowy metabolizuje się do aldehydu octowego ( właśnie on powoduje kaca), a potem do kwasu octowego. Metanol jest trucizną.
              • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 21:22
                nooo bingo, i stąd zatrucie alkoholowe, przecież nie od etanolu.
            • zetka50 Re: zatrucie 21.10.10, 21:11
              Wątroba szybko się regeneruje, a mała 50 nie zaszkodzi, leki tez są na alkoholu :)
              Zawsze tak robiłam i lepiej się czułam, kac tak nie męczył :)
              • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 21:23
                rób tak dalej, im częściej, tym szybciej odpadniesz z forum.
                • zetka50 Re: zatrucie 21.10.10, 21:36
                  six_a napisała:

> rób tak dalej, im częściej, tym szybciej odpadniesz z forum.
                  >

Nie zdarza mi się to często.
                  Jak odpadnę z forum to odpoczniecie :D
                  Ale szybciej mi się znudzi :)
    • eastern-strix Re: zatrucie 21.10.10, 19:07
      jesli wymiotujesz zolcia, to najlepiej mieta albo rumianek albo herbata, ale wszystko dosc slabe. zolc oznacza,ze alkohol dal sie watrobie we znaki. nie ma innego wyjscia jak pic duzo, rzygac duzo i spac duzo. a potem ryz rozgotowany i powinno byc lepiej.

pij duzo nawet jesli bedziesz zwracac - w ten sposob oczyszczasz zoladek z zalegajacej zolci. po kilku takich sesjach powinno cie ogarnac zmeczenie i wtedy marsz do wyra spac :)
    • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 20:06
      dziekuje forumowym szamonkom i szamanom :)
      po wypiciu rosolku zyganie sie skonczylo (_a byla zolc i w ogole bleh), wiec polecam :) i wlasnie sie obudzilam :)))) hmm ide zrobic rosolek, ale za jedzenie wezme sie chyba dopiero jutro :)
      wszystkie rady zapamietalam i bede przekazywac dalej, bo mam nadzieje, ze sama sie tak juz nigdy nie zalatwie :)
      • marguyu Re: zatrucie 21.10.10, 23:18
        tabletka,
        wyrownaj bilans soli w organizmie. Moj ex-tesc uratowal mi zycie osolona kawa.
        Earl-grey tez jest dobra.
        • tabeletka Re: zatrucie 21.10.10, 23:36
          dzieki marguyu. mi ten rosolek zycie chyba uratowal, jeszcze jeden niedawno wypilam. a to soli ma mnostwo, wiec mam nadzieje, ze wyrownalam.
        • six_a Re: zatrucie 21.10.10, 23:37
          raaaaaaaaaaaaczej nie należy pić nic co zawiera kofeinę, także napojów energetyzujących. najlepiej też w trakcie ostrego picia nie mieszać kawy czy tam redbulli
          ale sól bardzo dobry pomysł, tyle że do wody:)

o tu np. o działaniu kawy przy kacu

aktywni.pl/aktualnosci/sposoby-na-kaca-kawa/
          • marguyu Re: zatrucie 22.10.10, 01:14
            sixa,
            no popatrz! Po latach otworzylas mi oczy!
            Ale otruc mnie nie chyba chcial, bo do dzis mam doskonaly kontakt z cala rodzina exa.
    • brzydal-is-me Re: zatrucie 22.10.10, 09:22
      Nie wiem czy ktoś o tym już pisał wyżej (nie chce mi się czytać), ale podobno działa wypicie zwykłej kroplówki.

Podobno studenci medycy sprawdzili nie raz.

Jak sam będę miał okazję opiszę :P
      • iwona.ana1 Re: zatrucie 22.10.10, 09:56
        pij dużo herbaty posłodzonej
        spróbuj cos zjeść, choćby małą kromkę chleba z masłem
        może żołądek przyjmie... i zacznie pracować
    • marekrz Re: zatrucie 22.10.10, 15:57
      Alcazelcer 2KC to powinny być w każdym kiosku, chyba, że do kiosku też ci się trudno doturlać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka