Dodaj do ulubionych

Bierne palenie też szkodzi

IP: *.ny325.east.verizon.net 06.04.04, 17:31
Ostatnio byla glosna sprawa w Stanach,gdy miasto zakazalo palenia na plazy
miejskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: koza stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 17:47
      tramwajowym i pali papierosa, dym leci na mnie, na stojącą obok młodą
      dziewczynę, na... itd. Przecież jestem na powietrzu!!-wykrzykuje w moją stronę
      na zwróconą przeze mnie uwagę.
      ...ale dlaczego ja mam to tolerowa? Ja nie chcę umierać, wybrałam życie bez
      dymu, dlaczego mam to tolerować????????

WYDAJMY WOJNĘ PALĄCYM W MIEJSCACH PUBLICZNYCH!!!
      • Gość: Dosia Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: 195.217.253.* 06.04.04, 17:52
        O ile sie orientuje na przystankach palic nie wolno mimo, ze sa na powietrzu.

Ale nigdy nie odwazylam sie zwrocic uwage nikomu palacemu na przystanku :(
        • Gość: ania Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 12:29
          Zatem nie jestem sama. Dlaczego rezygnujecie ze zwracania uwagi palącym?
          Jeśli jeszcze nie ma jakiegoś zakazu (a powinien być),to trzeba pokazać, że
          jest potrzebny.Wielu ludziom przeszkadza, ale boją się nieprzyjemnej dyskusji z
          palącym, a ten czuje się bezkarny. W autobusie Carrefoura mój mąż zwrócił uwagę
          palącemu kierowcy.Usłyszał w odpowiedzi: to niech pan się przesiądzie, tylko
          panu to przeszkadza. I co można zrobić?
      • Gość: Dosia Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: 195.217.253.* 06.04.04, 18:01
        Obawiam sie, ze jednak moga palic "na dworze"... Ustawa co prawda mowi, ze
        gmina moze wprowadzic rozporzadzeniem strefy wolne od dymu, ale jak to
        sprawdzic?

Ciekawe, ze takie problemy jak palenie, produkcja tytoniu itp. tematy zwiazane
        z fajkami, musza byc uregulowane w 4 ustawach i 7 rozporzadzeniach!

Nie tylko wydajemy kase na leczenie palaczy, ale nasze podatki ida tez na
        produkcje niezliczonych aktow prawnych...
        • Gość: maruda Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.04, 09:41
          Gość portalu: Dosia napisał(a):

> Nie tylko wydajemy kase na leczenie palaczy, ale nasze podatki ida tez na
          > produkcje niezliczonych aktow prawnych...

Podatki ze sprzedaży tytoniu i reklam tegoż to bardzo solidny punkt w budżecie.
          Nie upraszczaj sprawy.

• Gość: Kaczor Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku IP: *.prokom.pl 07.04.04, 07:57
        Popieram Cię w całej rozciągłości, zawsze się kłócę z takimi ludźmi - do nich
        nie dociera, że "puszczanie" dymu komuś w nos, nawet na powietrzu, też jest
        biernym paleniem
      • sprite35 Re: stoi palacz pod wiatą na przystanku 07.04.04, 10:13
        Stoję sobie na przystanku. Obok niezbyt higienicznie wyglądający człowiek.
        wciąż kaszle. MOże ma gruźlicę ? Szukam jakiegoś znaku zakazu wstępu kaszlącym
        na przystanek. Niestety, nie ma.
        Ulica przy przystanku jest bardzo ruchliwa. Czuję smród benzyny. Aż mnie mdli.
        Próbuję zwracać uwagę kierowcom, żeby tak nie zanieczyszczali powietrza, ale
        nikt mnie nie słucha.
        ...ale dlaczego ja mam to tolerować? wybrałem zdrowe życie. Dlaczego mam to
        tolerować ???????

WYDAJMY WOJNĘ PRĄTKUJĄCYM W MIEJSCACH PUBLICZNYCH !!!
        WYDAJMY WOJNĘ KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ !!!

• Gość: Majka Re: Bierne palenie też szkodzi IP: *.wroclaw.mm.pl 06.04.04, 21:55
      We Wrocławiu w nowszych wiatach są naklejki z przekreślonym papierosem. Chociaż
      trzeba przyznać, ze palacze nie zwracają na nie uwagi. Mi zdarzyło sie juz
      kilka razy, ze stanął koło mnie i moich dzieci palacz. Na to maja córka (4
      lata) mówi do mnie: Mamo ten pan tu smrodzi. No i przewaznie Pan odchodzi
      gdzieś na bok. Ale raz sie zdarzyło, że od palącej Pani dowiedziałam się, że
      jestem wieśniara, bo papierosy są dla ludzi nowoczesnych...i jak mi sie nie
      podoba, to ja mam stać w deszczu:(
      Wydaje mi się, że przynajmniej we Wrocławiu jest ustawa zabraniająca palenia w
      wiatach na przystankach.
      • pia.ed Re: Bierne palenie też szkodzi 06.04.04, 23:30
        Jesli jest naklejka, to bym STANOWCZO domagala sie wyjscia stamtad tej osoby.
        Powolywalabym sie twardo na PRZEPIS i powiedziala tej pani ze widocznie jest
        analfabetka skoro nie umie czytac.
        Nie dalabym nigdy za wygrana!!!
        Polska powinna zaczac nadazac za Europa w tym wzgledzie. Irlandia wprowadzila
        w zeszlym miesiacu TOTALNY zakaz palenia w miejscach publicznych, do tego
        ostro przestrzegany.
        W Anglii jest zakaz palenia NA STADIONACH.
        W Szwecji nie wolno palic np. na terenie szpitali. Personel medyczny , w tym
        lekarze, musza sie wstrzymac od palenia przez 9 godzin, albo wychodzic na
        ulice, a przedtem zmienic ubranie w i wysteplowac sie z pracy.
        W Swinoujsciu widzialam niedawno jak pielegniarka oddzialowa chodzila sobie na
        papieroska do ksiegowej, a potem w cuchnacym fartuchu i z zoltymi od nikotyny
        papierosami wracala na polozony na tym samym pietrze odzial.
        • mania333 Re: Bierne palenie też szkodzi 07.04.04, 08:10
          W podstawówce mojej córki wchodząc do sekretariatu mozna przewrócić sie od
          siwego dymu. Obok jest gabinet pani dyrektor, gdzie jest podobnie nakopcone. No
          to z kim tam mozna rozmawiać?
          W przedszkolu u synka zatrudniono niedawno panią do grupy maluchów. Pani pali
          jak wściekła. Po prostu śmierdzi od pani i tak to komentuja dzieci. Dziwie sie
          dlaczego akurat palaca pani została zatrudniona do pracy z małymi dziećmi. Nie
          chcę nikogo dyskryminować, ale wiadomo, ze takie małe dzieci przytulają się do
          pań, są w bliskim kontakcie, a nikotyna niestety fiołkami nie pachnie:(

Nastepna grupa to fryzjerki. Jakie to odpychające gdy pani, która przed chwilą
          skończyła palić bierze się za okolice Twojej twarzy:(((
          Operuje swoimi rękami dobre pół godziny, no dla mnie to koszmar.
          Pomarudziłam trochę, ale może kogoś skłoni to do chwili refleksji...
      • Gość: maruda Re: Bierne palenie też szkodzi IP: *.gdynia.mm.pl 07.04.04, 10:03
        Gość portalu: Majka napisał(a):

> We Wrocławiu w nowszych wiatach są naklejki z przekreślonym papierosem. Chociaż
        >
        > trzeba przyznać, ze palacze nie zwracają na nie uwagi. Mi zdarzyło sie juz
        > kilka razy, ze stanął koło mnie i moich dzieci palacz. Na to maja córka (4
        > lata) mówi do mnie: Mamo ten pan tu smrodzi. No i przewaznie Pan odchodzi
        > gdzieś na bok. Ale raz sie zdarzyło, że od palącej Pani dowiedziałam się, że
        > jestem wieśniara, bo papierosy są dla ludzi nowoczesnych...i jak mi sie nie
        > podoba, to ja mam stać w deszczu:(
        > Wydaje mi się, że przynajmniej we Wrocławiu jest ustawa zabraniająca palenia w
        > wiatach na przystankach.

Obnoszenie się z niechęcią wobec palaczy; częstokroć arogancja i napastliwość
        daje efekty odwrotne od oczekiwanych.

Sam niejednokrotnie byłem świadkiem, jak zwracono uwagę palaczom stojącym od
        wiaty kilkanaście metrów i do tego na zawietrznej - więc nijak dym nie mógł
        docierać do stojących pod wiatą.

Nie polemizuję na temat szkodliwości bądź nie biernego palenia. Czasami jednak
        wygląda to głupio, kiedy agresja jest kierowana wobec osób, które ewidentnie
        starają się nie przeszkadzać innym swoim nałogiem.

• Gość: Majka Re: Bierne palenie też szkodzi IP: *.wroclaw.mm.pl 07.04.04, 11:34
          Ja oczywiście mam na mysli tylko i wyłącznie sytuacje gdy palacz pali w środku
          wiaty:(
          I niestety widząc niejednokrotnie agresje palacza nie zwracam mu uwagi, nie
          ryzykuję. Po prostu to ja odchodzę. Wyjątkiem jest gdy pada, wieje a na dodatek
          jestem z dziećmi.
          Nie dyskryminuje nikogo, ale zgadzam sie z Manią333. Obcowanie z fryzjerka czy
          kosmetyczką palaczką to musi być koszmar. Palacze "pachną" nieładnie :(((
          A jesli chodzi o szkołę to dla mnie niedopuszczalne jest by ktokolwiek na
          teranie szkoły palił, a zwłaszcza w sekretariacie gdzie wchodzą i dzieci i
          rodzice. Niestety w szkole gdzie chodziło moje dziecko byłao tak samo.
          • jaro65 A co z niedopałkami... 07.04.04, 12:00
            Dlaczego zwyczajem wśród palaczy jest rzucanie niedopałków gdzie popadnie.
            Wystarczy spojrzeć na przystanki, chodniki, kiedyś na perony kolejowe. U mnie w
            pracy potrafili gasić papierosy na ramach okiennych, a niedopałki przez okno
            oczywiście, prosto na stojące pod budynkiem samochody. Przepraszam, jeśli
            obrażam palaczy (może nie wszyscy tacy są), ale z oni kojarzą mi się po prostu
            z chamstwem: zaśmiecania i zasmradzania otoczenia.
            • Gość: ali-baba Re: A co z niedopałkami... IP: *.arcor-ip.net 07.04.04, 19:03
              pytanie do autora MACIEJA - ile ma lat? Co tak kadzi o zdrowiu - niech sobie
              odpusci. Ja pale dalej. Tutaj nie podpali wielu dyskutantow jak na innych
              forach. Tutaj mamy innych madrych, ktorych sluchamy np Doki lub Artur.
    • Gość: pankasper Czy moge sobie zapalic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 20:24
      Mnie denerwuje kurtuazyjne pytanie jakie zadaja palacze w towarzystwie.
      Niestety na odpowiedz ze bedzie mi to przeszkadzalo , malo kto jest tak
      naprawde w stanie zrezygnowac. A to naprawde moze byc uciazliwe.
      • venus22 Re: Czy moge sobie zapalic ? 07.04.04, 22:12
        A co za roznica ile kto ma lat???????????????

O dbanie o zdrowie nigdy nie jest za wczesnie.
        Ani za pozno.

A w moim towarzystwie palenie jest zabronione.
        Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka