remiucha 25.11.10, 15:38 długi, wyczerpujący artykuł z którego można wiele się dowiedzieć. :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pablobodek Postaw na stawy 25.11.10, 19:31 Po wyczerpującej robocie Moskal postawił sobie piwo !! I olał czytelników !! Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Postaw na stawy 27.11.10, 17:03 .... a po 2 dniach wstępnej reklamy dał artykuł sponsorowany !! Fuj !! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzoharakterny Postaw na stawy 27.11.10, 00:29 Czytając ten artykuł, dochodzę do wniosku, że miałem dużo szczęścia. W wieku 60 lat na badaniach okresowych zrobiłem wysiłkowe EKG, lekarz prowadzący badanie zgonił mnie z bieżni twierdząc, że mam chorobę wieńcową i nadmierny wysiłek może być przyczyną zasłabnięcia na bieżni. Ponieważ lekarzem pierwszego kontaktu jest moja dobra znajoma pokazałem wyniki, po zapoznaniu się z nimi stwierdziła: „przyjdź jutro do przychodni dostaniesz pastylki, które będziesz łykać do końca życia”. Ja nie posłuchałem, lecz wyciągnąłem rower syna z piwnicy (on już na nim nie jeździł – koła 24 cale) Odczyściłem go i pojechałem na pierwszą wycieczkę 35 km. To szaleństwo okupiłem wielkim bólem – miałem wrażenie, że się rozpadam. Ale stopniowo robiłem coraz dłuższe wycieczki i doszedłem do rezultatu, że jednorazowe przejechanie 90 km po górkach Jury Wieluńskiej, czy na Orawie nie robi na mnie większego wrażenia, mimo, że mam już 67 lat. Nie łykam też do dzisiaj żadnych pastylek i wjechanie na Przełęcz Krowiarki cz Przełęcz Ujsolską nie sprawiło mi w tym roku większych problemów. Dodatkowo korzyści z jazdy na rowerze to nie muszę przygotowywać się do sezonu narciarskiego, a w tamtym sezonie w Czyrnej w Szcyrku zjechałem w ciągu dnia 16 razy, co zdarzało mi się w młodym wieku. Co z chorobą wieńcową? Otóż nie powiem, że jej nie odczuwam. Przy złym ciśnieniu i przy dużym wysiłku czasami brak mi tchu, ale to się bardzo rzadko zdarza. Muszę jeszcze napisać, że nie mam nadwagi, lecz raczej trochę za mało ważę. Dzisiaj przy suchej nawierzchni przejechałem na rowerze około 50 km w dobrym tempie w drodze powrotnej pod wiatr, który był dużym obciążeniem. Jak pogoda dopisuje (w miarę sucha nawierzchnia) to jeżdżę całą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Postaw na stawy 27.11.10, 17:17 Ale nie mozna sie dowiedziec czy w bialym serze jest duzo wapnia. Zastanawiem sie tez co zlego w tym, ze dzieciak bedzie biegal po boisku dluzej niz 90 min... Odpowiedz Link Zgłoś
rumowanalewka Re: Postaw na stawy 27.11.10, 18:38 w bialym serze nie tylko prawie nie ma wapnia (90% jest odrzucane z serwatka), ale jest jeszcze zly stosunek wapnia i fosforu, ktory wrecz powoduje ubytek wapnia Odpowiedz Link Zgłoś
freekruszynka Re: Postaw na stawy 09.12.10, 12:36 Mimo młodego wieku miewam czasami problemy ze stawami. Nie jest to przyjemne, ale daje rade. Często smaruje się jakąś maścią rozgrzewającą ( stosunkowo tani jest dermentol) i przechodzi. Są też rożnego rodzaju tabletki wzmacniające stawy , może warto po nie sięgnąć Odpowiedz Link Zgłoś
ember1985 Re: Postaw na stawy 15.02.12, 10:57 W obu kolanach miałam usuniętą łąkotkę. Po zabiegu bardzo źle znosiłam rekonwalescencję, a dojazdy na rehabilitację były sporym problemem. Znajomi rodziny polecili mi ośrodek w Nowym Dworze, gdzie można wykupić dłuższe turnusy i codziennie być regularnie rehabilitowanym. Nabrałam sprawności, bóle minęły, kolana znacznie szybciej nabrały sprawności. Odpowiedz Link Zgłoś